Depinde. O singura actiune nasoala nu decide soarta sufletului dupa moarte, conform religiei.
Pentru context:
Eu sunt botezat crestin ortodox pe stil vechi, am fost crescut intr-un mediu foarte religios. Mergeam cu ai mei in fiecare duminica la biserica si stiam toate pildele si majoritatea rugaciunilor.
De la 18 ani in sus, m-am instrainat treptat de biserica si de religie in general, dar inca cred intr-o forma de divinitate, insa nu in cea scrisa in carti de oameni.
Mai pe scurt, sunt agnostic teist acum.
Insa din experienta mea anterioara, conform bibliei si sfintei scripturi, o singura fapta rea, nu condamna sufletul spre infern. Asa cum nici o fapta buna nu il garanteaza spre rai.
Pentru raspuns, nu prea poti sa iti dai cu parerea atat de lejer, bazat doar pe actiunea lui finala. Trebuie sa stii si istoria lui din spate si ce fel de om era el la caracter si comportament.
Dar daca ar fi sa analizam doar actiunea lui finala si sa o categorisim, ar fi cam asa:
Actul in sine de suicid, indiferent, garanteaza in mod expres sufletul spre infern. Este considerat un pacat de moarte. Insa daca suicidul este facut cu intentia de a salva viata cuiva, atunci da dovada de altruism si de protejare. Si nu mai este considerat asa de grav. Dar in final, tu tot vei fi judecat pentru toate faptele tale pe pamant si de cate ai putut invata din ele incat sa te imbunatatesti.
Daca generalul respectiv a trait o viata toxica si fiind violent, cand nu era cazul, atunci clar o sa ajunga in infern. Pentru ca "cu o floare nu se face primavara".
Daca a trait o viata plina de virtuti si valori morale bune, atunci ii vor fi iertate pacatele, inclusiv actul final pentru care s-a jertfit in slujba altora.
Botezat ortodox dar agnostic acum... exact de asta nu sunt de acord cu botezul oricarui bebelus. Trebuie botezati doar aia care pot fi crescuti de o familie crestina si catehizata, nu luat oricine de pe uliță și botezat
La ce te referi?
Cum adica "doar aia care pot fi crescuti de o familie crestina si catehizata"? Familia in care m-am nascut eu, este crestina. Doar eu m-am indepartat de religia asta.
Si cum adica "nu luat oricine de pe ulita"?
Pai nu luat oricine de pe uliță și botezat cum facem acum, de exemplu părinți habarniști care se identifică ca fiind creștini dar nu sunt catehizați și/sau nu se împărtășesc săptămânal, nu țin posturile, nu se roagă zilnic, etc. Asta ar fi minimum ca să poți fii considerat de încredere că îți poți boteza copilul și crește creștin
Raiul si iadul sunt nebiblice. Au fost inventate de teologi dupa ce se incheiase scrierea Bibliei.
Sincer nu știu. Poate in ultimele momente constiente, ca si talharul de pe cruce si-a xerut iertare pentru toate păcatele din viata si a ajuns in rai.
Răspuns ateist - nimeni nu ajunge nici unde cu toți rămânem acasă pe pământ,o dată ce mori numai vei exista niciodată, scrie și în biblie, căci cei care au murit numai știu de ei și nici numai vor știi vreodată, cât despre gestul făcut, s-a sacrificat pe nevasta și copil, un gest demn de lăudat
Ca să ne salveze pe noi, Domnul Isus Hristos nu S-a sinucis.
Doar Dumnezeu care are puterea asupra vieții -pentru că El este viața- doar El are puterea și asupra morții.
Fără Dumnezeu oamenii dau naștere fără judecată, și ajung in mormânt tot fără judecată, adică fără încredere în Dumnezeu.
Sinuciderea este păcat. Mulți creștini au ajuns martiri, adică omorâți și schingiuiți în fel și chip pentru credința lor, dar nu s-au sinucis.
Mulți apostoli au fost uciși de sabie, Petru a fost răstignit, iar Ioan a fost exilat pe insula Patmos.
Omul în cauză trebuia să-și i-a familia și să fugă de autorități căutând drumul către alte țări. Căci mulți dintre cei care trebuiau să rămână pe tronul țării noastre au fugit în alte țări ca să-și scape viața. Când ști că nu ești în siguranță în țara ta, cauți să-ți salvezi viața. Doar cel fără minte rămâne ca o turturea paralizat în fața pericolului.
Din cauza acestui lucru NU a ajuns in iad deoarece a fost obligat sa se sinucida! Ajungea in iad numai daca se sinucidea fara sa fie obligat de nimeni ci ca asa vrea el ca nu mai vrea sa traiasca!
Daca esti obligat de cineva e ca si cum el te-ar ucide nu tu te sinucizi ca tu de fapt nu vrei sa mori, dar daca esti obligat nu ai de ales!
Ratiunea normativa ci nu cea teórica spune sa facem binele si sa evitam raul. Desigur exista o taxonomie si ierarhie care rau poate insemna sa fii exagerat de drept. De la reguli exista exceptii. De multe ori se foloseste termenul de autocontrol nu de o renuntare definitiva. Renunti doar cu refeinta la Iisus si intr-un context. Restul integrezi cu masura tot. Iisus a venit in culoarea intunericului. In picatura poti amesteca culorile deschise cu culorile inchise. Virtutea este atat autocontrolul cat si un ascetism mai dur. Potrivit Bibliei toate trupurile sunt pacatoase. Tot acelasi trup ajunge bun cand este condus de Iisus care este capul.
Generalii traiesc din rau, nu stiu sa faca binele. Cainii sunt antrenati pentru turbie. Stau toata ziua si asteapta sa turbeze.
Conform "doctrinei Creștine" doar Dumnezeu poate știi soarta unui suflet, în special când e vorba de iad, deci cel mai CORECT răspuns e că NU ȘTIM și nici nu e NEVOIE să știm.
E cam bullshit. Sa crezi ca un om iti poate garanta ceva, ca scapa de puscarie familia ta.
După ce a murit el, nevasta și băiatul lui au trăit vieți normale.
Happy end, film de Hollywood.
Dumnezeu nu te pune să te omori cu mâna ta - doar cel necurat face asta.
Martirii nu s-au sinucis, au murit pentru Dumnezeu și viață.
Altceva ziceam, "Blestemat fie cel care se încrede în oameni"
OctavianDanielMaria întreabă:
deleuandrei întreabă: