| Inferno a întrebat:

Care este sursa moralitatii pentru un ateu?

Răspuns Câştigător
| UnOmGanditor a răspuns:

Salut Inferno, ca ateu am sa incerc sa-ti explic ce este cu adevarat moralitatea.

Totul incepe, cum ai zis si tu, de la nastere spre inainte. Nu ne nastem morali, este o abilitate care o dobandim in functiile de conditiile in care traiesti, moralitatea parintilor (indoctrinarea) si experientele traite.

De ex. daca eu vreau sa cresc un Asasin si il invat de mic ca a ucide este corect, el nu va crede ca a ucide este imoral, ci va crede ca e un lucru normal, deci moral.
Au fost multi pedofili, criminali, sinucigasi care dupa anumite experiente traite date de conditiile de viata respective au devenit ceea ce au devenit. Nu te nasti pedofil, devii pedofil.
Daca vrei sa intelegi mai bine ce inseamna cu adevarat cuvantul "moral" iti recomand sa studiezi profund cartile de psihologie scrise de Sigmund Freud (toate). Vei avea un concept diferit despre multe lucruri, de fapt o sa ramai socat/impresionat de cat de simplu poti ghici intreaga personalitate a unei persoane doar citind 3 randuri dintr-un text sincer scris despre ei.

Care este sursa moralitatii mele?
Cum ziceam:
1) conditiile in care am crescut:
- saracie (asta m-a facut sa consider un lucru moral a munci pentru a te satisface)
- familie de joasa speta (asta m- a facut sa cred ca e moral sa incepi de jos si sa nu ai mari pretentii din prima - spre deosebire de vreo 2 mil de someri si studenti care au pretentii de salariu mare din prima-)

2) Experientele traite, si aici sunt prea multe de scris si din acest capitol invatam cel mai mult despre morala, pentru ca este live si fara reluare.

3) Indoctrinare:
De mici suntem invatati sa nu incalcam cele 10 pacate (parca 10 erau), cand crestem invatam ca exista reguli la scoala, mai tarziu ca exista codul civil, penal, constitutia.

Cand incepi sa castigi o anumita maturitate psihica (intelect - inteligenta) nu mai ai nevoie de o carte care sa-ti spuna ceea ce e moral sau nu. Fiind ateu pot sa-ti zic ca n-am citit biblia si nici nu simt nevoia, de asemenea cand vad atatia oameni care cred ca moralitatea se rezuma la ce scrie intr-o carte...

Uite de ex. in istorie cunoastem criminali psihopati obsedati de bibilie, care credeau ca ei sunt alesii si credeau ca ucid in numele domnului. E moral?

E moral ca majoritatea credinciosilor sa se declare religios ca apoi sa faca minim 1 pacat zilnic?
E moral ca sa zici ca biblia a fost scrisa de dumnezeu cand a fost modificata si adaptata pentru cerintele timpului? (de ex. Papa a facut modificari, alcool, droguri au fost interzise si declarate pacat)
E moral faptul ca mare parte a razboaielor din istorie au fost razboaie religioase?
E moral faptul ca cele mai sangeroase razboaie din istorie au fost religioase?
E moral faptul ca se zice ca biblia a fos scrisa de dumnezeu ca mai apoi sa afli de coran si alte zeci de religii cu "biblii" diferite? (pe principiul asta n-ar fi un singur zeu, nu de alta insa nu vad necesitatea unor reguli diferite pentru fiecare popor in parte)

Cati dintre romanii ortodocsi la ora actuala stiu ca inainte de ortodoxie, protestantism si catolicism era o singura religie numita cristianism care mai apoi s-a divizat in catolici & ortodocsi (biblii modificate pe ambele parti) si mai apoi s-au format protestantii care considerau imoral modul in care functioneaza biserica si deci au facut alta biblie cu reguli alternative? Si astea au fost scrise de dumnezeu?

De asta consider eu moral a NU CREDE in EXISTENTA lui dumnezeu.

114 răspunsuri:
| fllu07 a răspuns:

Daca respingi Biblia, singura carte cu norme de tot soiul inclusiv morale, infailibile, nu ai de unde!
Dumnezeu ne invata ceea ce este cel mai bun pentru noi! Isaia 48:17, 18.

| Inferno explică:

Poate primesc si eu un raspuns de la un ateu ca vad ca situl acesta functioneaza pe dos, cand intreb crestinii raspund ateii si cand intreb ateii raspund crestinii. Pana acum la majoritatea intrebarilor pe care le puneam despre crestini, primele 4-5 raspunsuri erau date de atei. Acum nu, e invers raspund crestinii...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Faptul ca suntem oamenii si ne toleram unul pe altul. Moaralitatea vine din mentalitatea oamenilor. Ps: nu-s ateu.

| ania a răspuns:

Conștiința primită în dar de la Dumnezeul creștin.

| Zenicide a răspuns:

Moralitatea la fel ca oricare alt lucru vine odata cu experienta acumulata in viata. Nu este o sursa anume.
Iar daca ai nevoie de o carte ca sa nu ucizi sau sa furi la intamplare sau in voie esti bolnav psihic, si nu esti capabil sa iei decizii.

| Inferno explică (pentru Zenicide):

De ce este moralitatea mai reala decat Dumnezeu?

| Zenicide a răspuns (pentru Inferno):

De ce este matematica mai reala decat Dzeu?
Termenul "Dumnezeu" se refera la zeul biblic iudeo crestin. Ar fi cea mai mare gluma daca zeul biblic ar exista, un zeu atot puternic cu multe trasaturi umane negative, vai vai laughing
Moralitatea e la fel de reala ca omul presupun. Este doar o reactie la anumite situatii la fel ca altele.

| Inferno explică (pentru Zenicide):

Absurd. Cand compari moralitatea cu matematica deja este grav.

| Zenicide a răspuns (pentru Inferno):

De ce?

| a3e6u9 a răspuns:

Moralitatea vine de la societate de obicei și s-a tot schimbat de-a lungul timpului.

Într-o vreme era normal să mergi la spectacole cu gladiatori, să-i vezi cum se omoară între ei, acum nu mai e moral. În alte vremuri era normal să vezi cum creștinii ard "vrăjitoarele" și "ereticii" pe rug, acum nu mai e moral. Sclavia a fost normală mare parte din istorie, acum nu mai e morală, rasismul la fel.

Mai sunt multe, dar înțelegi ce încerc să zic, moralitatea a evoluat odată cu societatea și asta nu are vreo legătură cu religia.

| Serenade a răspuns:

Cam tot ce ofera placere si nu are si efecte adverse este moral, tot ce creaza suferinta si durere este imoral, exceptie facand doar cazuruile cand prin suferinta si durere doresti sa atingi un nou nivel.

| M25M a răspuns:

Simplu, ratiunea.
Nu am nici un motiv rational, logic, sa fac un lucru care este considerat imoral, atunci nu il fac.

| M25M a răspuns (pentru fllu07):

Nu crezi ca este oarecum trist ca o carte de "pilde divine" sa explice unele lucruri care tin de evident? Nu crezi ca a avea principii morale in raport cu o carte sfanta si doar din cauza acelei carti este putin jignitor fata de om? Chiar avem nevoie de o carte sa vedem ce e bine sau rau, sa putem disocia ce e gresit si coret fata de semenii nostri si fata de noi insine sau de empatie si ratiune?

| Inferno explică (pentru a3e6u9):

Daca este asa cum spui tu (si asa este), ce sens are sa fi moral, cand moralitatea de azi ar putea fi imoralitatea de maine, iar imoralitatea de azi ar putea deveni moralitatea de maine?

| Inferno explică (pentru M25M):

Si daca ai un motiv rational pentru care sa faci un lucru "imoral"?

| M25M a răspuns (pentru Inferno):

Raspunsul este acelasi. Daca cineva imi greseste este imoral sa te razbuni, fiindca chipurile este arma prostului, insa eu o voi face calculat rational si cu rabdare. Daca de exemplu sunt in postura in care mor de foame iar o varianta ar fi sa fur, atunci o voi face chiar daca este imoral si exemple pot continua.
P.S. Pentru amatorii care au de gand sa imi tina predicile tipice referitoare la razbunare rog sa se abtina. Stiu toate cliseele.

| DyNo a răspuns:

Sursa este propria moralitate si propria persoana, nu trebuie neaparat sa crezi in vreun zeu pentru a fi moral.

| fllu07 a răspuns (pentru M25M):

Da, avem nevoie de o carte al carei autor este atotintelept.
inima este nespus de inselatoare... cine poate sa o cunoasca?
si conoform Bibliei numai daca te increzi in Dumnezeu ai reusite. si ceilalti acre neaga existenta lui dumnezeu si o duc bine... tot el ii ajuta, dar nu recunosc asta. iar in cazul tau consider ca este cine sa iti intunece judecata in asa fel sa zici ca Dumnezeu nu exista!
de ce nu crezi in el?

| Mădă0611 a răspuns:

Ratiunea big grin

| Kaℓi a răspuns:

Cred ca a discerne intre bine si rau nu tine neaparat de religie. Bunul-simt ar trebui sa poate constitui o sursa a moralitatii, pentru ca e un cumul de calitati morale, nu? respect, masura, simt al dreptatii, autocontrol, chiar bunatate. Si cred ca sunt si atei cu bun-simt, asa cum sunt si crestini fara!

| a3e6u9 a răspuns (pentru Inferno):

Eu nu am moralitate. happy

Bine, încerc să nu fac chestii ilegale, fiindcă nu am chef de repercusiunile ilegalităților. Dacă riscurile ar fi mici, bănuiesc că aș face și unele chestii ilegale. tongue

Într-o zi am fost la o grădină zoologică și m-a deprimat, i-aș băga pe proprietari în cuștile alea câteva zile, să vadă cum e. Bănuiesc că asta înseamnă că am o oarecare moralitate, cine știe.

| M25M a răspuns (pentru fllu07):

Inima este nespus de inselatoare... cine poate sa o cunoasca?- Pentru a rationaliza pentru a discerne intre bine si rau, intre imoral si moral iti trebuie creier, ratiune putere de judecate capacitatea de a gandi.

conoform Bibliei numai daca te increzi in Dumnezeu ai reusite.- Deci copii somalezi care mor de foame deshidratare, malarie, sida etc, familiile din Gaza cu tot cu copii care sunt macelariti de evrei, musulmanii care au fost omorati in Bahrain, nu au avut "reusite" pentru ca nu s-au increzut in Dumnezeu.

si ceilalti acre neaga existenta lui dumnezeu si o duc bine... tot el ii ajuta, dar nu recunosc asta.- Aceiasi enumerati de mai sus este valabila numai intrebarea difera: Daca Dumnezeu ii ajuta si pe aceii care nu cred atunci cei enumerati cred s-au cam saturat de ajutorul divin nu crezi?

de ce nu crezi in el? - Sunt foarte multe motive, printre care faptul ca Bilbia a fost scrisa de oameni prin care s-a incercat si reusit sa controleze masele, faptul ca multe dintre fenomenele explicabile doar prin prisma fortei divine au fost explicate stiintific ca procese naturale, faptul ca nu sunt dovezi ca dumnezeu exista, faptul ca sunt 2700 de zei care au fost inlocuiti treptat rand pe rand in istorie de altii, faptul ca nu exista un echilibru in aceasta lume si nici nu a existat, faptul ca povestile biblice sunt absurde pe alocuri, faptul ca in Biblie Dumnezeu apare ca un criminal, misogin, instigator la violenta, faptul ca au fost oferite alte explicatii alternative crearii universului si a aparitiei oamenilor decat povestile biblice, faptul ca religia crestina prin biblia a fost cauza multor milioane de crime, faptul ca daca iti spuneam ca sunt hindus si credeam in Shiva ma intrebai de ce nu cred in Dumnezeul tau cel corect, si incercai sa ma convingi ca ma inchin la un alt zeu etc etc

| Inferno explică (pentru M25M):

"Raspunsul este acelasi. Daca cineva imi greseste este imoral sa te razbuni..."
Cine spune asta? De ce este imoral? Pentru ca asa scrie in Biblie? Pentru ca asa spun oamenii?
"...fiindca chipurile este arma prostului..." Iar, cine spune asta? Oamenii. Daca oamenii spuneau ca este arma inteligentului atunci devenea moral sau cum?
"aca de exemplu sunt in postura in care mor de foame iar o varianta ar fi sa fur, atunci o voi face chiar daca este imoral si exemple pot continua. "
De ce este imoral sa furi? Animalele isi fura prada una de la celelalte, acolo nu mai putem vorbi de moralitate, dar aici vorbim, de ce? Unde scrie ca aceste lucruri sunt morale sau nu.
Pe ce rationament de bazezi atunci cand spui ca a fura este imoral?

| Inferno explică (pentru DyNo):

"Sursa este propria moralitate si propria persoana..."
Mai nou moralitatea este inclusa in noi? Moralitatea se dobandeste nu te nasti cu ea.
Propria ta persoana de care vorbesti nu s-a nascut morala, a dobandit aceste lucruri de la parinti printr-un procedeu numit indoctrinare. Tot indoctrinare este dragul meu prieten, tot indoctrinare.
Pe Dumnezeu l-ai eliminat din aceasta indoctrinare dar moralitatea nu o elimini, de ce?

| Inferno explică (pentru Mădă0611):

Din punct de vedere rational moralitatea nu exista.

| Inferno explică (pentru Kaℓi):

Cum sa distingi binele de rau cand ambele sunt inexistente?

| DyNo a răspuns (pentru Inferno):

Ma refeream la sursa care este propria persoana, care a fost educata de-a lungul vietii, si asa a inteles cum sa desparta binele de rau, si astfel invatam si ne dam seama cum sa ne comportam moral singuri, pe langa cei 7 ani de acasa, luand exemple din societate, si diferentiind binele de rau.

| danut a răspuns:

Unii (ateii cica) au spus (in general) ca sursa moralei este ratiunea (?) si atunci care este "opusului" moralitatii (imoralitatea), omul irational? Cum arata un om rational? Exista un "MODEL"? Care este "elememtul" de comparatie si in baza caror "legi" se face deosebirea? Cumva in baza unor legi "morale" sau "rationale"? Credinciosii, indiferent de religie au un MODEL, la atei care este acel model? Stim din istorie ca odata cu Revolutia Franceza s-a pus si baza "Ratiunii", (ilustrata si in picturile vremii). Acela este modelul vostru? Ratiunea? O CURVA? Cum se bat cap in cap moralitatea cu imoralitatea RATIUNII, groaznica alegere.

| M25M a răspuns (pentru Inferno):

"fiindca CHIPURILE este arma prostului"- acel chipurile cred ca evidentiaza tenta scepticismul meu asupra acestor considerente ale societatii.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Inferno):

Pai nu ratiunea face diferenta dintre bine si rau? Si cum ambii termeni sunt relativi, in caz ca latura ta umana are vreun handicap (0 empatie) si nicicum nu poti face o diferenta, societatea a creat legi. Vrei sa zici ca legile morale ale lui dumnezeu nu tot de oameni au fost create? Eu spun ca ei au creat tot, si daca au putut face asta crezand intr-un zeu, de ce sa nu se poata si fara el?
Scrie in biblie "ce tie nu iti place, altuia nu face"? Ei, aici gasesti definitia pentru bine si rau, de aici faptele sunt morale sau nu.

Întrebări similare