| Christel a întrebat:

'E, de o mie de ori, mai valoroasă o babă credincioasă, de la ţară, decât un intelectual ateu cu o droaie de diplome.'(Petre Ţuţea)

Întrebare: Ce părere aveţi despre afirmaţia marelui filosof român?

40 răspunsuri:
| Christel explică (pentru sublime89):

Atâta timp cât vorbea, faţă în faţă, cu Dumnezeu, tu chiar crezi că nu cunoştea Adevărul Suprem?

| Christel explică (pentru Dandanache):

Are sufletul mai valoros decât al unui ateu, nu contează că e intelectual sau nu, baba credincioasă are sufletul mai valoros decât al lui, fiindcă nu e întinat de păcatul necredinţei.

| Dandanache a răspuns (pentru Christel):

Atunci vorbim de un truism. Intaietatea data celor saraci cu duhul in fata lui Dumnezeu este deja o banalitate teologica. Nu cred ca merita dezbutata afirmatia.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toti sunt egali. tu ca "religios" cred ca ar trebui sa stii mai bine. fiecare isi are postul in lume asta sa o faca sa mearga mai departe chit ca e prost sau inteligent. Si ca un paradox la raspunsul meu, am vazut odata un video cu oamenii invarsta, nu stiau pe ce planeta sunt, am vazut ca din 20 de persoane un tigan raspunsese ca pe Pamant, dupa era intrebarea cu : ce se sarbatoreste de pasti, si "credinciosi" spuneau ca pastele. ca sa vezi majoritatea "religiosilor" cum sunt, aveti citatele voastre, dar daca le ati intelege ati vedea ce prostii sunt, majoritatea habar nu au, "cred " si ei ca li s-a bagat pe gat si atat. mai multi atei sunt care au citit biblia decat "religiosi" naiba

| Christel explică (pentru Dandanache):

Da', sintagma "săraci cu duhu'", nu se referă nici la oamenii fără bani, nici la oamenii proşti, ci se referă la oamenii smeriţi, care nu cad în păcatul mândriei.
Ştiu că, multă lume, consideră că ar însemna oameni fără bani sau oameni proşti, dar nu e deloc aşa.
"Sărac cu duhul" = "Smerit, modest, care are virtutea de a fi modest, în ciuda situaţiei materiale sau a inteligenţei, culturii etc."
Oricine poate fi sărac cu duhu', dacă vrea, şi, la o altă întrebare, pe acest site, s-a răspuns că, cel mai greu de îndeplinit, sunt virtuţile răbdării şi smereniei.

| Dandanache a răspuns (pentru Christel):

Nu stiu de unde ai luat tu definitia, eu am folosit sensul acceptat de Academia Romana, mai ales ca aforismul propunea o comparatie intre omul simplu, needucat si intelectual. In continuare, aforismul ramane o banalitate. Singurul aport al lui Tutea (si ma refer aici la intreaga pleiada de aforisme privindu-i pe atei) este amprenta extremista si intoleranta, amprenta care l-a caracterizat inca din scrierile din tinerete.

| sublime89 a răspuns (pentru Christel):

Si ce dovezi ai tu ca el vorbea fata in fata cu d-zeu, creatorul intregului univers? Sau e doar credinta oarba?

| Blamely a răspuns:

Nu sunt deloc de acord cu el. Baba stă și se roagă în timp ce intelectualul dacă lucrează și are ceva noroc poate duce întreaga umanitate înainte.

| BeyondTheDarkSun a răspuns:

Dacă ar fi să dăm la o parte toate elementele care dovedesc cât de nefondată este această afirmație(inclusiv elementul"Țuțea",care-mi displace),aș ajunge la o simplă concluzie : autorul dorește să evidențieze valoarea simplității și purității, inocenței umane; altceva pozitiv chiar nu aș putea extrage din această frază. Poate aș fi de acord cu afirmația asta peste o mie de ani, când, cu siguranță(zic și eu), nu vor mai exista astfel de băbuțe.

| danay72 a răspuns:

Pentru ca e o persoana inocenta, sincera. Ceea ce azi mai putin vezi la oameni.