| mentholinks a întrebat:

Nu credeti ca e posibil ca diavolul sa fi corupt, cu ajutorul oamenilor, Biblia?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Deci nimeni nu mai stie ce continea NT cand a fost scris. Stim ce contin manuscrisele care ne-au parvenit, copiate de cele mai multe ori cu picioarele. Dar nu de eretici, ca ortodocsii ardeau orice carte eretica, de aceea nu prea mai exista carti eretice din Antichitate.

20 răspunsuri:
| slayer09 a răspuns:

Nu ca e posibil, ci s-a si intamplat. Nu vezi ca au iesit fel de fel de variante de Biblie. Biblia lui iehova, Biblia protestantilor si alte variante...

| RaulAlmășan a răspuns:

Exista o singură Biblie in toate religiile Crestine.
Dacă cineva a schimbat Putin din cuvântul Domnului va avea de suferit.
Coruperea întregii scripturi prin oameni cu ajutorul diavolului, nu e posibilă, fiindcă nu ar fi îngăduit Dumnezeu ca noi sa mergem doar in ratacire.
Iar Dumnezeu vrea ca noi toti sa ajungem in imparatia lui.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Vezi videoul de mai sus, nu mai vorbi prostii. Profesorii universitari de Biblie cunosc bine ca Noul Testament are sute de mii de variante de text (in greaca veche si alte limbi antice). Deci manuscrisele prin care ni s-a transmis nu au fost copiate identic.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru doctorandus):

Stiu despre ele,si BIBLIA vorbeste despre ele si ni se cere sa avem înțelepciune in privinta asta.
Toate cartile care nu sunt in Biblie sunt Apocrife,si multe alte erezii.
Nu ni sa transmis doar o parte,sunt multe manuscrise care voiai sa intre in alcătuirea Bibliei.
Dar aveau greșelii, câte omica erezie, care te duce departe de Dumnezeu.
Noul testament coincide cu vechiul testament.
In sensul ca au o legătură importantă între ele.
Toate exemplarele care nu ne-au fost date, sunt erezii, si nu coincid cu viata apostolilor.
Acele exemplare au început să apară după inaltarea Domnului Iisus.
Iar apostolii ne-au avertizat in privinta asta.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Cred ca n-ai inteles despre ce vorbesc: manuscrisele originale ale NT nu le mai are nici Dracu'.
„First of all, I believe that when Dan kept saying "radical skeptic" I think he was referring to me. [audience laughter] I’m not completely sure about it but I think that’s what he had in mind. The term radical refers to… a radical view is a view that is so extreme that very few people hold it.
The views I laid out for you are not radical in that sense at all. In fact, the are widely held among scholars in this field. Arguably the most erudite scholar in North American in recent decades is the lately deceased William Peterson whose book Collected Essays came out two weeks ago, who argues in essay after essay that it does not make sense for us any longer to talk about the original text.

The senior person in the field of New Testament textual criticism in North America is named Eldon Epp. He teaches the text criticism seminar at Harvard University. He also has written essays arguing that it no longer makes sense to talk about the original text. The chair of the New Testament Textual Criticism section of the national Society of Biblical literature meeting is AnneMarie Luijendijk who is a professor of religion at Princeton University. She also does not think that it makes sense to talk about the original text. Her predecessor was Kim Haines-Eitzen who’s chair of the Department of Religion at Cornell University. She also does not think that we can talk about getting back to the original text. The leading scholar in the field in the English speaking world is David Parker who teaches at the University of Birmingham in England. He’s written an entire book arguing that you cannot get back to the original text and it doesn’t make sense to talk about the original text. These are not extreme views. These are the views of the leading scholars in the English speaking world."
—Bart Ehrman despre William L. Petersen, Eldon J. Epp, AnneMarie Luijendijk, Kim Haines-Eitzen și David C. Parker

| RaulAlmășan a răspuns (pentru doctorandus):

Da,dacă ceea ce a fost scris ar fi fost gresit as putea crede ce spui.
Lumea se desfășoară conform Bibliei.
Pentru sceptici e totul o minciună.
Tu vii sa îmi spui mie ce cred scepticii.
Nu sunt învățături gresite in noul testament.
Iar Biblia e o carte mult prea complexă pentru a fi doar o poveste.
Până si filmele din prezent contin mici greseli.
Cartile din Biblia de azi,au trecut prin multe cercetari pentru a se confirma originalitatea si autenticitatea,relevanta textelor.
Când zeii erau la moda in fiecare natiune,toti se mandreau cu zeii lor.
Asta le era gândirea.
Dumnezeu este cel mai diferit din toate istoriile.
Din vechiul testament se vorbește despre mântuirea celorlalte popoare.
IN cartea lui Daniel este un mic pasaj.
Toate popoarele voiai sa arate puterea zeilor lor.
Si nici un popor nu făcea evanghelizare ca in crestinism.
Toate popoarele voiau răzbunare pentru cei ce le-au adus necazuri.
Dar Dumnezeu e singurul care a spus ca El este Dumnezeul tuturor si că ii Iubeste pe toti.
Restul popoarelor aveau zeii lor pentru a fi ajutati sa devina cele mai puternice popoare.
Si sa isi impună autoritatea la nivel global.
Dar in crestinism e total diferit,si de ne acceptat legile crestinismului pentru vremea lor.
Dumnezeu vrea pace si iubire intre toti oamenii.
Pentru ce Evreii si-ar construi din propria lor imaginatie un zeu care să le interzică orice plăcere la vremea aceea?
Invataturile Bibliei au avut si au impact puternic asupra oamenilor.
Dumnezeu a dat o carte cu invataturi bine elaborate si cu multe beneficii asupra tuturor oamenilor.
Plus prezicerile care sau împlinit.
Dumnezeu e singurul zeu, care nu ia învățat pe oameni să ucidă si sa facă tot felul de ritualuri care contineau jertfe umane.
In multe alte istorii se cunoaste clar ca invataturile zeilor erau extrem de proaste.
In prezent se cunoaste ca invataturile si obiceiurile pe care le practicau unii pentru un folos, erau in zadar, in consecință erau minciuni.
Fie vorba de medicina sau altceva.
Dacă Evreii ar scrie din mintea lor o carte, de ce nu au scris-o in favoarea lor?, precum au scris celelalte popoare despre zeii lor.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Interbarile tale sunt pur retorice. Nu au nicio substanta reala. De fapt, asta e Biblia: putina substanta, multe minciuni si extrem de multa retorica. Ca naratiune (roman) e fabuloasa, dar ca adevar istoric lasa foarte mult de dorit.

http://www.youtube.com/watch?v=x-slAgzJmdU

Tradus din en:Talk: Daniel (biblical figure): Aș vrea să adaug aici că motivul pentru care știm că această carte a fost scrisă în secolul al II-lea î.Hr. este că profețiile sunt exacte doar până la o anumită dată: mai exact 164 î.Hr. După această dată, toate profețiile din ea sunt catastrofal de greșite. Singurul mod în care se putea obține o carte cu profeții corecte până la o anumită dată și eronate după aceea este cel în care cartea a fost în mod real scrisă la data respectivă, făcând ca toate „predicțiile" dinainte de acel moment erau de fapt istorie deghizată drept predicții pentru a face predicțiile propriu-zise adăugate după primele să pară întemeiate. --Katolophyromai (talk) 15:41, 3 December 2017 (UTC)

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Si nu, pentru sceptici (adica profesori universitari in limbaj obisnuit) nu e totul o minciuna. Un sceptic care nu se lasa convins de dovezi solide nu este un sceptic autentic. Teoretic, un sceptic poate fi convins de orice, cu conditia sa poata fi dovedit in mod obiectiv.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru doctorandus):

Deodata zic despre un neam, despre o imparatie, ca-l voi smulge, ca-l voi surpa si ca-l voi nimici; dar daca neamul acesta despre care am vorbit astfel se intoarce de la rautatea lui, atunci si Mie Imi pare rau de raul pe care Imi pusesem in gand sa i-l fac. Tot asa insa daca deodata zic despre un neam sau despre o imparatie ca-l voi zidi sau ca-l voi sadi, daca neamul acesta face ce este rau inaintea Mea si n-asculta glasul Meu, atunci Imi pare rau si de binele pe care aveam de gand sa i-l fac" ( Ieremia 18, 7-10 ).

Ceea ce aflam din aceasta relatare este deosebit de important pentru intelegerea mecanismului prin care functioneaza o profetie conditionata. Astfel, pana la un anumit punct, implinirea unei profetii depinde de raspunsul omului. Profetiile conditionate care implica oameni, fie ca e vorba de indivizi, fie ca e vorba de un grup de oameni, scot in evidenta principiul liberului arbitru, al libertatii de alegere a omului, libertate pe care Dumnezeu o respecta si o garanteaza. In marele Sau plan general cu privire la omenire, Dumnezeu a prevazut un loc si pentru raspunsurile omului, chiar daca acestea sunt negative.

Profetia lui Iona cu privirre la nimicirea cetatii Ninive dupa patruzeci de zile este un bun exemplu in acest sens ( Iona 3, 4 ). Cele patruzeci de zile au trecut, iar Ninive a continuat sa existe. Si aceasta pentru ca raspunsul ninivitenilor la solia lui Dumnezeu a fost pozitiv. Pocainta lor ( Iona 3, 6-9 ) a schimbat cursul istoriei, iar profetia cu privire la nimicire a fost, daca nu anulata definitiv, cel putin amanata.

Un alt exemplu de profetie conditionata este legat de viata imparatului Ezechia, caruia Dumnezeu ii transmite vestea ca va trebui sa se pregateasca de moarte ( Isaia 38, 1-22 ). Insa la rugamintile fierbinti ale imparatului, Dumnezeu schimba profetia initiala, acordandu-i acestuia inca cincisprezece ani de viata. Este evident din cele doua cazuri amintite ca raspunsul elementului uman a fost de natura sa schimbe predictia initiala.

Insa trebuie facuta o precizare: Nu toate profetiile biblice sunt conditionate. Profetiile apocaliptice, in mod deosebit cele legate de timp ( ex. Daniel 8, 14: profetia celor 2300 de seri si dimineti; Daniel 9, 24-27: profetia celor 70 de saptamani, etc. ) nu sunt conditionate de raspunsul omului. Ele se ocupa cu mersul istoriei omenirii si restabilirea Imparatiei lui Dumnezeu si implinirea lor nu este conditionata de raspunsul omului. Ele se vor implini indiferent de raspunsul uman.

De ce nu s-au implinit unele din profetiile Vechiului Testament cu privire la slava Ierusalimului si a templului? Raspunsul trebuie cautat in atitudinea poporului evreu fata de mesajele divine. Din nefericire, istoria acestui popor a fost o istorie a razvratirii si a apostaziei. Ca urmare, la sfarsitul secolului al VIII-lea i.Chr., Regatul de Nord a disparut de pe scena lumii, fiind cucerit de asirieni.

Cu circa un secol si jumatate mai tarziu, Regatul lui Iuda cade sub stapanirea babilonienilor, iar poporul este dus in exil timp de saptezeci de ani. In tot acest timp, Dumnezeu a trimis poporului Sau mesaje de pocainta si indreptare, insa poporul nu a tinut seama de ele. Chiar daca s-au facut unele reforme spirituale, ele au fost de scurta durata si lipsite de profunzime.

Cu ocazia reintoarcerii din exil, doar putini evrei au raspuns chemarii de a se repatria, iar odata cu permisiunea de a reconstrui templul, putini au raspuns chemarii de a contribui la restaurarea lui. Dorind sa-i incurajeze si sa-i motiveze pentru o reforma spirituala adevarata, Dumnezeu a facut poporului Sau numeroase promisiuni si profetii cu privire la Imparatia Mesianica viitoare. Insa din cauza neimplinirii conditiilor, El nu a putut implini aceste profetii, lasand sa intre in actiune planul B.

Asadar, esecul lui Israel a facut imposibila implinirea unora din profetiile Vechiului Testament. Totusi, Dumnezeu nu renunta la planurile Sale bune, de aceea multe din profetiile care nu s-au putut implini in vechiul Israel, datorita necredinciosiei lui, vor fi implinite in Biserica crestina.

In concluzie, daca unele profetii din Vechiul Testament nu s-au implinit, aceast lucru nu este cauzat de faptul ca profetii care le-au enuntat nu erau adevarati, iar cuvantul nu era al lui Dumnezeu, ci cauza trebuie cautata in elementul uman care, prin alegerile sale, a zadarnicit de multe ori implinirea planurilor bune ale lui Dumnezeu. Chiar daca Israelul fizic a cunoscut esecul pe plan spiritual, totusi Dumnezeu Isi va implini cu siguranta planurile in si prin Biserica Sa – Israelul spiritual al zilelor noastre.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Lol. Ce scrie-n Biblie? Daca faci o profetie eronata: pedeapsa cu moartea. Asa sunt detectati profetii mincinosi. Iti las placerea sa gasesti singur versetul.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Deut 18:21 Poate vă veţi întreba: «Cum vom recunoaşte cuvântul pe care nu l-a rostit Domnul?» 22 Dacă cuvântul pe care-l va rosti profetul în Numele Domnului nu se va adeveri sau nu se va împlini, acel cuvânt nu a fost rostit de Domnul. Profetul a vorbit din îngâmfare; să nu vă fie teamă de el.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

"A positive answer to any of this is an indication that the prophet is not speaking for God. God does not speak or encourage anything that is contrary to His character and commands. And most certainly the God of truth does not give false prophecies." This excerpt is from When Critics Ask: A Popular Handbook on Bible Difficulties (Wheaton, Ill.: Victor Books, 1992). © 2014 Norman Geisler and Thomas Howe. All rights reserved.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru doctorandus):

Da frate, dar profetiile ne apocaliptice sau care nu contin un plan Divin sunt conditionate.
După cum vezi versetul de mai sus.
Poti veni cu orice, dar Dumnezeu ne arată că profetiile pe plan omenesc, sunt condiționate.
Citeste versetul.
Dumnezeu nu a dat cuvintele alea degeaba.
Deodata zic despre un neam, despre o imparatie, ca-l voi smulge, ca-l voi surpa si ca-l voi nimici; dar daca neamul acesta despre care am vorbit astfel se intoarce de la rautatea lui, atunci si Mie Imi pare rau de raul pe care Imi pusesem in gand sa i-l fac. Tot asa insa daca deodata zic despre un neam sau despre o imparatie ca-l voi zidi sau ca-l voi sadi, daca neamul acesta face ce este rau inaintea Mea si n-asculta glasul Meu, atunci Imi pare rau si de binele pe care aveam de gand sa i-l fac" ( Ieremia 18, 7-10
Aceste versete sunt răspunsul clar la profetiile neîmplinite.
Deci orice ai spune nu poti contrazice.
Nu se va putea dovedi niciodată ca Biblia e doar o carte fiindcă nu este asa.

| doctorandus a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Biblia te contrazice. Sau, mai bine spus, Biblia se contrazice, prea e trasa de par explicatia. Biblia spune ca profetiile din Cartea lui Daniel sunt vorbite din ingamfare. Nu provin de la Dumnezeu pentru ca sunt profetii eronate. Aia care au scris Cartea lui Daniel au uitat ca alta carte din Biblie zice ca Daniel e un profet mincinos. Si ca atatea alte profetii din Biblie sunt profetii mincinoase. Asa scrie-n Biblie, n-am inventat-o eu.

Dar e adevarat ce spui: tie nu ti se poate demonstra nimic, pentru ca pentru tine dovezile obiective pur si simplu nu conteaza. Esti doar un fanatic religios. E ca si cum as juca sah cu un porumbel, eu pot fi maestru la sah, porumbelul tot va rasturna piesele se va gainata pe tabla si se va invarti pe acolo ca si cum ar fi castigat partida.

- Ce v-ar putea schimba opiniile despre evolutie vs. creationism?
Bill Nye: Dovezile.
Ken Ham: Nimic.

Pentru cei ca Ham dovezile nu conteaza. Pentru el orice dovada contra creationismului Pamantului tanar vine de la Diavol sau de la conspiratia ateista.

| BlackNotorious a răspuns:

NU! Inspiratia Sf Scripturi este realizata de catre Sf Duh oamenilor sinti, barbatilor apostolici.La sfintele evanghelii modul de relatare este diferit, dar evenimentele sunt acelasi.Acest fenomen de inspiratie nu se confunda cu cel de dictare! Cand scriitori au inceput sa scrie sfantul duh, practic, le-a daruit lor sa scrie fara greseli cele care urmau sa fie relatete.

| doctorandus a răspuns (pentru slayer09):

„Dată fiind iuțeala cu care se răspândea creștinismul, e lesne de imaginat și repeziciunea cu care manuscrisele autografe erau copiate în zeci și sute de exemplare pentru aria, din ce în ce mai largă, a comunităților creștine. Așa se explică faptul că o bună parte din ele au înfruntat secolele și că până în zilele noastre au ajuns nu mai puțin de 2500 de manuscrise, dintre care 167 cuprind Noul Testament în întregime. Desigur, originalele nu ni s‘au păstrat, dar codici precum Sinaiticus (sec. IV), Vaticanus (sec. IV), Alexandrinus (sec. V), Parisiensis (sec. V), Freesianus (secolele IV-V), ca să cităm doar pe cele mai importante, se constituie în tot atâtea mărturii asupra vechimii textelor noutestamentare. De aici, și imensele posibilități ale filologilor biblici de a alcătui ediții critice tot mai bune și mai utile, pe care le pun la îndemâna traducătorilor. Evoluția acestor ediții, pe de-o parte, și evoluția fiecărei limbi naționale, pe de alta, sunt principalele rațiuni pentru care Biblia se cere tradusă – sau cel puțin revizuită – periodic, spre folosul și desfătarea cititorilor ei."
—Bartolomeu Anania, Biblia, 2001

| doctorandus a răspuns (pentru BlackNotorious):

Vezi raspunsul meu pentru slayer09.

| doctorandus a răspuns:

De fapt, daca citesti Cartea lui Daniel, in ea Daniel este laudat pentru lucruri condamnate in Deuteronom.