| Negru_Rebeca_2002 a întrebat:

Care e diferenta dintre baptisti si ortodocsi? Imi poate spune cineva, ce fac ortodocsii si nu fac baptistii. Ce le este interzis baptistiilor? Multumesc.

13 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Negru_Rebeca_2002 explică (pentru DenisCommander):

Mi-am dat un răspuns de m-a gasit capul, luat de pe internet. Pe acesta l-am citit si eu, un raspuns ce sti tu, ca asa gaseam simplu pe net, nu mai intrebam aici.

| milan9 a răspuns:

Asemănător şi altor grupări ce s-au despărţit de Biserica apostolică (mai întâi catolicii în 1054, iar mai apoi protestantismul 1520 si gruparilor neoprotestante – târziu, în sec. 19), grupare baptista a pierdut invăţături de bază ale Bisericii Noului Testament: preotia instituita de Dumnezeu Fiul si rolul acesteia în realizarea lucrarilor harice ale Bisericii, transmiterea harului iertării, "Predania" ca al doilea izvor al Revelatiei divine, etc..., păstrarea modului de viaţă al primelor comunităţi apostolice, inlocuirea lui cu "obiceiurile" sectante lutherane sau neoprotestante, etc...

| milan9 a răspuns:

Spre deosebire de cele peste 30000 de secte care descind din "miscarea protestantã", Biserica Ortodoxă este Biserica Apostolică, cea care a rămas neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat).

Biserica Ortodoxă a continuat fãrã nici o deosebire învăţăturile Bisericii apostolice. Ea a insistat ca esenţa de bază a ei să fie "neschimbabilitatea" pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de la apostoli...

| AC4S4 a răspuns:

Atat ortodocsii cat si baptistii sunt trinitarieni.
In legatura cu traditii si obiceiuri nu prea poti sa faci o generalizare. Baptistii sunt diferiti intre ei, neavand o persoana/un grup de persoane care sa stabileasca "regulile" acestei confesiuni.
Serviciile religioase sunt diferite. Cele ortodoxe au o atmosfera mai "oficiala", cantarile sunt interpretate de preoti in general. Cele baptiste au o atmosfera mai simplista, cantarile sunt interpretate in general de toata biserica.
Ambele servicii sunt frumoase in felul lor. Unora le place unul, altora le place celalalt.
Ce le este "interzis" baptistilor? Pai cam aceleasi lucruri care le sunt "interzise" ortodocsilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ortodoxul stie sa-si faca semnul Sfintei Cruci, prin care cinsteste Jertfa mantuitoare a lui Iisus Hristos, si prin care marturiseste dogma Sfintei Treimi: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, dar si cele doua firi unite ale lui Hristos: dumnezeiasca si omeneasca.
E o intreaga teologie in semnul Sfintei Cruci, pe care il resping baptistii, ca si ceilalti sectanti. Asadar, credinta baptistilor, daca o iei la bani marunti se dovedeste a fi eretica, iar ei doar niste pagani.

| danut a răspuns:

Prima si una din cele mai importante deosebiri este ca baptisti ca si celelalte biserici Neoprotestante sunt crestini PRACTICANTI, adica merg saptamanal la biserica, se implica ACTIV in viata spirituala in contradictie cu ortodocsii care in cea mai mare parte sunt doar crestini prin impunere, botez INCONSTIENT, accesul la biserica DOAR la nastere, nunta si inmormantare, de pasti sau craciun (ocazional).
Un exemplu sugestiv, neoprotestanti (in special adventisti) FAC saptamanal studii Biblice, toti cunosc Poruncile Morale ale lui Dumnezeu prin comparatie cu ortodocsii care 99% habar nu au de CREZUL ORTODOX, Cele 10 porunci si nici in ceea ce cred. Asta este in mare diferenta, cunostiinta si nestiinta.

| Mclaren12 a răspuns (pentru danut):

In crestinism nu exista viata spirituala. Nu compara spiritualitatea cu indoctrinarea crestina.

| danut a răspuns (pentru Mclaren12):

Tinere, viata spirituala nu este acelasi lucru cu viata spiritualista dar probabil la cunostiintele voastre cele doua lucruri ocupa acelasi spatiu. Probabil nici nu ai auzit de "Teoria Spiritualista", chesti prea avansate pentru voi dar daca imi poti da doar cateva informatii despre aceasta "carte" poate treci clasa, daca nu te rog sa taci in "cunoasterea" voastra.

Cred ca n-ai inteles ce zis.
Crestinismul este simplu materialism, ca si ateismul, nu este nici spiritual, nici spiritualist nici ce mai indrugi tu. A te ruga la lemne si a pupa moaste nu este nici spiritualitate nici spiritualism, este prostie acompaniata de indoctrinare. Crestinismul nu te invata sa-ti evoluezi sufletul, sau spiritul daca vrei, ci te invata ca esti un nimic si ca sufletul tau apartine zeului evreilor care in biblie ii ajuta sa macelareasca popoare pagane.

Ce "indrug" eu trece ca vantul pe langa ce nici nu visezi tu. Se vede ca habar nu ai despre ce iti soptesc la ureche. Trebuia macar sa cauti cumva pe net ca sa nu mai debitezi aiureli. Eu nu ma inchin la moaste iar crestinismul te invata ce nici nu visezi tu. Se observa ca repeti ca un obsedat aceleasi lucruri fara sa discerni intre diverse orientari de orice natura, rau te-au prostit ideile astea cica de dreapta dar ele nu sunt de dreapta ci aiureli din tomberonul istoriei. P.S. Popoarele pagane nu trebuiesc macelarite, o fac singuri fara ajutoare.

Bossulica mai bine nu te-ai mai preocupa tu de chestii de genul ca habar n-ai pe ce lume te afli. Singura istorie pe care o stii e aia cu care te-a spalat pe creier scoala.
Si ce popoare pagane se ucid intre ele? In prezent nu mai exista popoare pagane.

"Si ce popoare pagane se ucid intre ele?"
Stiu si eu: hindusii, brahmanii, Budistii, taoistii, natile din sudul Africii, amerindienii si inca multe alte neamuri. Vezi tu pe acolo prin Pakistan, India, etc.