| Mirela_Mihali_1976 a întrebat:

Am fost muscata de o capusa,locul s-a înroșit si inflamat,s-a facut puțin tare si ma mănâncă, am fost la dr si asistenta a spus sa iau antibiotice preventiv dar cam uit dimineata ca sunt la munca, credeti ca m-a infectat?, precizez ca acum dupa 4 zile mi-a mai trecut umflatura, care era cat o monedă mai mare

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Pentru a preveni borrelioza Lyme tratamentul consta in administrarea de antibiotic. Odata inceput, tratamentul cu antibiotic trebuie continuat in doza si durata de administrare indicata de medic. Este obligatoriu!---tocmai pentru motivul ca bacteria responsabila de declansarea bolii Lime poate dezvolta rezistenta la antibioticul respectiv!
Asadar, pentru motivul ca nimeni (nici medicul!) nu-ti poate spune daca capusa care te-a muscat era sau nu infectata cu bacteria responsabila de declansarea bolii Lime, fa-ti cu constiinciozitate tratamentul recomandat! Nu intrerupe tratamentul chiar daca ai uitat o doza!--- continua-l pana la sfarsit(7-10 zile, atat cat ti-a spus medicul!)

Bula
| Bula a răspuns:

La muscatura de caposa trebuie stiute unele lucruri:
1. Daca te dai cu foarte putin ulei de levantica pe piele, capusa te ocoleste
2. Este indicat sa purtam pantaloni lungi in excursii sau in zone ierboase, iar daca umblam cu pantaloni scurti sau ne asezam in iarba, atunci la sosire acasa sa ne uitam atent pe TOT corpul, inclusiv in zonele acoperite cu par!
3. Daca gasim o capusa infipta in piele:
- sa punem o picatura de ulei de menta peste capusa, s-o acopere! In cateva secunde isi va scoate capul si va alerga din acel loc, timp in care poate fi prinsa si omorata.
- daca nu avem la indemana ulei de menta, o scoatem cu o penseta mica de sprancene, pe care o impingem pana la piele chiar langa capusa si o prindem pe capusa ferm. O scoatem printr-o miscare de rasucire in STNGA (invers acelor de ceasornic). Daca mai vedem capul ramas in piele, atunci il scobim cu un varf de ac subtire de cusut (asemenea unei ascii de lemn).
4. La final, spalam locul cu spirt sanitar (sau bautura alcoolica destilata tare, de peste 30%). Putem, de asemenea aplica si apa oxigenata si tinctura de iod /betadina pentru dezinfectie locala.
5. Daca locul se imflameaza, se face rosie, atunci trebuie aplicate antibiotice, la recomandarea medicului.

Note:
Trebuie stiut ca, muscatura de capusa in sine nu este periculoasa, doar daca-si varsa (vomite) continutul stomacului in organism. Ca urmare, daca nu si-a varsat inca continutul si chiar i se rupe corpul de cap, acesta din urma va vi rejectat de corpul uman asemenea unui corp strain.

Doar la 1 din 100 muscaturi de capuse care-si varsa continutul stomacului in corpul omului poate fi purtatoare a bolii Lime, dar tratat corect si la timp, pericolul poate trece fara probleme.

Cine nu are posibilitatea sau indrazneala sa elimine capusele cu metodele de mai sus, sa apeleze la un medic sau la o persoana cunoscatoare pentru scos capusele din piele.