| IonelFlorianUrzica a întrebat:

Am o dilema! De ce noi romanii nu donam sange? Vreau sa spun ca suntem pe ultimul loc in Europa la donarea de sange si plasma! Nu stiu de ce guvernul sau ministrul santatii nu ii informeaza pe cetateni de beneficiile pe care le fac acestia cand doneaza sange, pentru ca pana la urma prin donarea de sange se salveaza vieti, dar parca romanii ori nu sunt informatii despre asta cum in principal nu sunt informatii despre nimic legat de medicina si descoperirile medicale dar totusi de ce sunt romanii atat de sceptici cu privire la donarea de sange! Multi oameni considera ca sangele donat nu merge acolo si se duce in alta parte, totusi nu prea sunt dovezi pe tema asta deci nu vad aceasta teorie plauzibila! Adica de ce ar avea nevoie spitalele de sangele oamenilor? Voi de ce credeti ca romanii sunt atat de sceptici cu privire la donarea de sange cand este o practica atat de veche in medicina?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
33 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Noi, românii, căutăm să căstigăm un ban din orice. Ori dacă nu ne convine, nu donăm.
In alte tări doneaza pentru a ajuta, nu pentru foloase materiale.
Alte concepții de viață.

| lpavel a răspuns (pentru darrio2007):

Ca ai ras la raspunsul meu ma face sa inteleg ca esti pensionar altfel nu-mi explic...

| darrio2007 a răspuns (pentru lpavel):

Nu sunt pensionar. Chiar acum la 6.00 urmează să plec la muncă.

Atunci retrage ca ai ras de raspunsul meu! Daca nu atunci spune-mi ca ai fi de acord ca sa lipsesti o zi de la munca doar ca sa mergi sa donezi sange...

Aș retrage dar nici nu vreau si nici nu stiu daca se mai poate.

Nu retragi ce ai zis dar nici nu ai zis daca ai fi de acord sa lipsesti o zi de la munca doar ca sa donezi sange... Concluzie: ori esti prost, ori vorbesti ca sa te afli in treaba, altfel nu-mi explic...

Pavelică tată, daca nu iti convine ce am scris, mergi pe câmp la oi. Dar nu jigni, că nu ne stim nu ne cunoastem.
Capisci?

Daca razi de cineva ce face atunci spune ca tu o faci altfel, nu razi ca prostul cu oile... laughing Deci nici eu nu retrag nici eu ce am zis!

Putin ma intereseaza ce faci tu.

| lpavel a răspuns:

Pentru ca a dona sange pierzi o jumatate de zi si nu prea vrem sa piedem timpul degeaba. e atat de simplu, nu ca nu am vrea...

| Mosotti a răspuns (pentru lpavel):

Pai si strainii nu pierd timpul? Dar o fac. Insa cum a zis darrio, conceptii diferite. Ca cine vrea sa faca asta nu simte ca pierde timpul.

| lpavel a răspuns (pentru Mosotti):

Adica nu merg la munca sa merg sa donezi sange? laughing Tu ai face asta? Acei care fac asta poti fi sigur ca nu muncesc, sau daca muncesc nu atat cat noi! Cand am o zi libera incerc sa-mi rezolv treburile nu pierd timpul cu donatul sangelui...

Sti ca ai dreptate? vecinu meu e cam rrom asa si nu prea le avea cu munca! El dona sange des.

| IonelFlorianUrzica explică (pentru Mosotti):

La noi oamenii nu cred ca sangele se duce acolo, ci la miliardarii planetei, ideea e de unde au ajuns sa creada asta?

Tu ce crezi despre asta?

| lpavel a răspuns (pentru Mosotti):

Pai cam despre asta vorbesc eu, nu ca nu as vrea dar timpul meu e mai pretios pentru mine, nu zic ca sangele donat nu ar fi destul de pretios dar in primul rand trebuie sa am grija de mine apoi daca imi mai ramane timp ajut si pe altii cum pot. Apoi mai e si varianta ca pierzi o jumatate de zi sa donezi sange, de ce nu fac ceva ca totul sa se termine in jumatate de ora, pun pariu ca multi ar dona, dar asa, este exact cum am mai zis, nimeni nu vrea sa piarda o jumatate de zi doar ca sa doneze sange doar cine are prea mult timp liber!

Pai da, acum nu stiu cum e la aia din afara, poate la ei procedeul este mai usor.
De fapt nu stiu ce trebuie juma de zi, ar trebui dus, donat, plecat.
Depinde si cat costa analizele ce se cer.

| Mosotti a răspuns (pentru IonelFlorianUrzica):

Habar nu am unde se duce sangele sincer, pana nu stim sigur, nu putem spune unde se duce.

Romanii cred cu tărie ca nu merge sa ajute oamenii ci în alta parte! De unde cred ei asta?

Nu stiu de ce cred ei asta. Si oricum pentru miliardari nu era nevoie de atata donat, ca aia nu-s multi si au ei destul sange pentru ei de la ceva donatori de pe la ei.

Cum adica,, ceva donatori de pe la ei

Adica la cati de putini bastani f mari sunt (nu...d-aia mici d-alde becali care nu au acces la aia de au sub ei politia, justitia, armata si tot, din aia adevarati cu zeci, sute de miliarde, mii de miliarde), la aia sunt de ajuns ceva donatori din zonele lor, de aia am zis de pe la ei.

Nu e nevoie de donatori in masa.

Si ei cum de vor sa doneze?

Si ce, e mare lucru sa le dai bani sa doneze? E f simplu, anunta in zonele alea ca cine vine periodic primeste x suma mai mare, si imediat se rezolva, tu crezi ca astia cu bani au probleme de genul?

Si isi pastreaza banca de sange pentru situatii nasoale, apoi se reinnoieste stocul daca expira, si aia e.
Ce, mie daca mi-ar da 100-200 de euro nu m-as duce odata la an sau la 6 luni?

Circula o teorie ridicola cum ca bogații planetei răpesc oameni sa îi forțeze sa doneze sânge pentru ei sau sa își facă de cap cu ei! Tu ce părere ai?

E prostie, nu au de ce. De donat am zis cum se face, dai ceva bani si iti vin 50 sa doneze, iar la sutele de miliarde ce le au, nu le e greu sa dea 100-200 dolari sa donezi odata sange.

Aia cu sa isi faca de cap cu ei, posibil sa ia puscariasi cu pedepse grave si sa faca pe aia experimente pentru industria farmaceutica, dar e doar o posibilitate, nu stiu daca e asa, dar aia da, ar putea sa o faca, ca aia chiar merita asta.

În alt sens își fac de cap cu ei... Deduci tu

Asta cu puscariasii doar deduc, mai ales aia fara familii, etc, de care nu-i pasa nimanui, dar poate nu este asa.

Nu. Circula pe internet o teorie ridicola cum ca bogații planetei răpesc oameni, mai ales tineri pentru a își satisface poftele cu ei

Nu, asta in nici un caz, nu au ei timp de prostii din astea. Poate ca ii platesc si vin de buna voie, asta da.
Cati nu se prostueaza pe bani si barbati la o adica pentru alti barbati.

Nici nu e nevoie sa-i rapeasca, sunt multi care ar vrea pe bani buni.

| Ambivert a răspuns:

Mulți donează ca primesc un card Pluxee și 280 de lei pe el! Nu ca ar vrea sa facă un bine.

| FreddieM a răspuns:

Sunt donator serial, donez trimestrial. M-as simti insultat sa mi se ofere bani sau alte beneficii, mi-ar invalida,, calitatea" de donator.
A,, dona"" inseamna sa oferi ceva fără beneficii la schimb.
Cine vrea sa doneze cu adevărat, isi face timp.Eu de obicei mă programez duminica.
Ca fapt divers, in UK, unde si locuiesc, e ilegal sa-ti,, vinzi" sângele.
Cheers

| GramaCatalin a răspuns:

Concepți greșite, cum ai spus tu, pe lângă asta am auzit unii care spuneau ca dacă donezi sânge ți se coagulează sângele și faci blocaje. ații pentru ca nu au timp. Mulți donează astăzi pentru bani, alții pentru zi libera de la servici, putini care donează pentru alții. Sistemul oricum e greoi, se pierde mult timp, în multe centre de donare nu merge cu programare și trebuie sa stai la coada câteva ore