| ares1975 a întrebat:

Am o problema,pe care sper sa o poata cineva rezolva,dati-mi niste sfaturi psihologice:aveam niste papagali,au murit,mai am cateva rude care au murit,dar,inainte sa ma nasc,bunicul si strabunicii,si,cateodata, ba chiar mereu aflu despre cazuri in care au murit oameni.incepe sa-mi fie frica de fantome si spirite, de cand urmaresc si un film:Ciudateni si aflu multe secrete stranii ale filmului...deci,cum am zis,mi-este frica de spirite,fantome,care,stiu ca nu exista,dar,pur si simplu imi induc frica,noaptea in camera mea mi se face rau,iar,ziua,mi-e frica sa fac un pas in propria casa,stiu ca suna banal,dar, asa este...cand sunt lasat singur in casa, simt ca innebunesc! simt ca sunt urmarit non stop! dati-mi un sfat: cum pot scapa de acesta teama?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| diaac a răspuns:

Imi suna a teama de moarte, din cate descrii.
Primul meu sfat este ca, daca ai identificat un trigger (ceva care iti induce acest semtiment de frica - filmul Ciudatenii), nu te mai uita la el. Nu ca as incuraja atitudinea strutului de bagat capul in nisip, dar nici expunerea de dragul expunerii la lucruri care iti fac frica nu mi se pare necesara sau buna. Eu as lasa la o parte stimulii irelevanti care sunt infricosatori si m-as concentra mai mult pe temerile de lucruri banale cum spui tu. Tuturor ne este frica de moarte intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin constient, intr-un mod mai mult sau mai putin evident (asta are functia de a ne mentine in viata, sa ne ferim de pericole), dar o frica exagerata de moarte ne poate impiedica sa ne traim viata cu adevarat (dupa cum spui si tu - ti-e teama si sa faci un pas acasa la tine). Cand ti se face rau noaptea, in ce fel anume ti se face rau? Te referi inclusiv fizic? Cat despre faptul ca te simti urmarit non-stop, si la asta as fi atenta... Nu as vrea sa incep acum sa imi dau cu presupusul degeaba fara sa te cunosc. Iti recomand sa nu lasi sa treaca "de la sine", ci sa mergi la o sedinta fata-in-fata cu un psihoterapeut. Acesta te va putea ajuta sa te simti mai bine in timp si de asemenea iti poate spune daca ai nevoie sa ceri si ajutorul unui psihiatru sau nu, in functie de mai multe detalii legate de cum te simti si cum te observa el. Multa sanatate!

| Micut123 a răspuns:

Animalele moi de pluş, cum ar fi ursuleţii, au capacitatea de a atenua sentimentul de anxietate şi chiar frica de moarte, fapt ce ar putea sta la baza unei noi "terapii prin îmbrăţişare" pentru persoanele care suferă de aceste tulburări, potrivit cercetătorilor olandezi, citaţi de dailymail.co.uk.

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Vrije din Amsterdam au testat ipoteza conform căreia persoanele depresive şi cu o stimă de sine scăzută se confruntă mai uşor cu angoasele privitoare la propria moarte şi la sensul vieţii atunci când au contact cu alte persoane.

Pe de altă parte, studiul cercetătorilor olandezi, publicat în revista Psychological Science, a demonstrat ştiinţific faptul că până şi îmbrăţişarea unui animal de pluş, cum ar fi un ursuleţ, îi poate ajuta pe oameni să se confrunte mai uşor cu probleme existenţiale precum frica de moarte şi sensul vieţii.

În cadrul unui experiment la care au participat persoane cu stimă de sine scăzută, subiecţii care s-au confruntat cu întrebări despre moarte au estimat valoarea unui ursuleţ de pluş la aproximativ 23 de euro, pe când cei care nu au primit astfel de întrebări au estimat valoarea unui ursuleţ la aproximativ 13 euro, cu zece euro mai puţin.

Faptul că au putut să atingă un ursuleţ de pluş în timp ce îi estimau valoarea părea să liniştească participanţii cu stimă de sine scăzută, reducându-le nivelul obişnuit de reacţii defensive.

"Descoperirile noastre arată că până şi atingerea unui obiect neînsufleţit - cum ar fi un ursuleţ de pluş - poate reduce angoasele. Atingerea interpersonală este un mecanism atât de puternic, încât până şi obiectele care simulează atingerea altei persoane contribuie la oferirea unei semnificaţii existenţiale", a spus psihologul Sander Koole, coordonatorul studiului.

Sander Koole şi colegii acestuia sunt convinşi că atingerea ar putea reprezenta o contribuţie utilă adusă terapiilor tradiţionale care tratează stima de sine scăzută şi tulburările asociate, precum depresia şi anxietate.

Cercetătorii explorează în prezent posibilitatea atingerii interpersonale simulate, odată cu crearea "jachetei haptice" care, prin semnale electronice, oferă oamenilor senzaţia că sunt îmbrăţişaţi.Da apropo ar trebui sa nu te mai uiti la Ciudatenii....La mine cu ursuletul de plus merge de fiecare data.

| Mihaelutza23 a răspuns:

Asa patesc si eu,uneori,oricum eu cred in fantome,dar ele nu iti fac rau, daca cumva nu le-ai deranjat cumva, dar daca nu le invoci sau alte chestii ele nu pot sa iti facanici un rau si chiar si mie mie uneori frica si nu sti cum, dar imi iau inima in dinti si incerc sa nu ma gandesc decat la o lume perfecta, lumea care eu am creat-o...

| Belle_Bianca_1999 a răspuns:

O intrebare... Ciudateni, este un desen? rolling on the floor))

| fojafi2334 a răspuns:

În contextul actual al tehnologiei, unde îngrijirea sănătății mentale ocupă un loc central, AboutU strălucește ca un precursor în promovarea terapiei psihologice personalizate și ușor accesibile prin serviciul lor online de asistență profesională. Prin urmare, vă recomand să începeți cu Alegerea unui psiholog https://aboutulive.ro. AboutU reușește să creeze un mediu online sigur și empatic, în care indivizii se pot conecta cu psihologi și psihoterapeuți calificați. Această abordare inovatoare face terapia mai accesibilă și mai adaptată nevoilor individuale, consolidând poziția AboutU ca lider în asistența online pentru sănătatea mentală.