| BIA16 a întrebat:

am si eu o problemuta care ma deranjeaza mult in ultimu-l timp.am niste scurgeri vaginale maro de citeva luni inainte si dupa ciclu, insa luna asta aceste scurgeri au durat 2 saptamana. si putin mai evidentiat...si,deci ciclu nu se incepe, nu am dureri, nu ma deranjeaza absolut nimic unicul lucru e ca nu incepe ciclu si ma gindesc ca ar putea fi o infectie.nu ma pot merge la un medic pentru ca sint intr-o tara straina si nu stiu ce sa fac. sfatuiti-ma va rog ceva si explicati-mi ce se intimpla

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Presupun ca stai o perioada de timp mai mare acolo unde esti, din cate stiu in UE si alte tari cu care exista un acord reciproc asigurarile medicale sunt acoperite. In orice caz, faptul ca esti in alta tara nu e o piedica pentru o problema medicala, discuta cu cineva apropiat din familie si mergeti impreuna. Numai medicul poate diagnostica corect, cauzele posibile fiind variate: hormonale, leziuni, inflamatii, posibil si afectiuni severe care trebuiesc tratate urgent. Daca iei pastile anticonceptionale e probabil sa fii nevoita sa le schimbi, tot dupa recomandarea ginecologului. Pe TPU sunt si oameni cu pregatire in domeniu, poate vei primi ceva sugestii, dar intotdeauna concluzia finala este ca trebuie sa mergi la un control. Ar putea fi urgent, deci nu amana, si cu ocazia asta fa-ti si testul papanicolau. Daca exista posibilitatea sa fii insarcinata, nici nu te gandi sa amani momentul cand discuti asta cu cineva din familie.

| Stefan89 a răspuns:

In primul rand trebuie sa mentionam ca termenul corect pentru "scurgeri vaginale" este "secretii vaginale". Am denumit acest articol astfel si folosim in continuare termenul "scurgeri" datorita popularitatii acestuia. Recomandam insa ca dvs sa folositi termenul corect pe viitor.

Scurgerile vaginale sunt un simptom comun de prezentare si pot fi fiziologice sau patologice. Desi majoritatea scurgerilor nu sunt determinate de bolile cu transmitere sexuala (BTS) si nu necesita tratament, infectiile transmise pe cale sexuala pot avea acest simptom.

O scurgere normala este alba sau clara, sunt scurgeri inofensive care variaza cu ciclul menstrual.



Cauzele scurgerilor vaginale:



1.Neinfectioase
- fizilogice
- polipi cervicali si ectopia
- corpi straini (ex. tampoane retinute)
- dermatita vulvara
- lichenul plan eroziv
- tumori maligne genitale (ex. cancer de col, uter sau cancerul ovarian)



2.Boli infectioase non- BTS
- vaginoza bacteriana: este o infectie care nu se transmite pe cale sexuala, fiind cea mai comuna cauza la femeile active sexual care au concomitent o boala cu transmitere sexuala
- infectia candidozica: determinata de o suprapopulare cu Candida albicans



3.Boli infectioase cu transmitere sexuala
- Chlamydia trachomatis
- Neisseria gonorhroeae
- Trichomonas vaginalis – in special la femeile tinere, gasita frecvent in asociere cu infectia cu N. Gonorrhoeae



4. Scurgerile fiziologice
- nou-nascutii pot avea o scurgere vaginala neinsemnata, uneori amestecata
cu striuri de sange, din cauza concentratiei crescute de hormoni estorgenici materni; aceasta dispare pana la doua saptamani
- in timpul perioadei reproductive, fluctuatiile nivelelor de estrogen si
progesteron din timpul ciclului menstrual afecteaza calitatea si cantitatea mucsului cervical, care este observata de femeie ca o modificare a aspectului scurgerilor. Initial, cand nivelul de estrogen este scazut, mucusul este gros si aderent. Cand nivelul estrogenul creste, mucusul devine progresiv mai clar, mai apos si mai putin aderent. Dupa ovulatie, aceste modificari ale mucusului devin si mai pregnante.
- la menopauza cantitatea normala de scurgere descreste odata cu nivelul
estrogenilor.



Evaluare



Anemneza completa trebuie efectuata, istoricul sexual, precum si date
despre natura scurgerilor (daca sunt modificari, durata, culoare, miros, consistenta), precum si simptome asociate (mancarimi, dipareunie superficiala sau disurie, dureri abdominale, dispareunie profunda, sangerari anormale, febra).



Se ia in considerare medicatia concomitenta (antibiotice, corticosteroizi),
tratamente anterioare folosite precum si alte afectiuni (diabet, status imunocompromis).


Simptomele care sugereaza o scurgere anormala sunt:
- scurgere in cantitate mai mare ca de obicei
- scurgere mai adrenta decat de obicei
- scurgere purulenta
- scurgere verzuie, galbuie sau cu striuri sanghinolente
- scurgere mirositoare
- scurgere acompaniata de sangerare, mancarimi, arsuri, roseata sau alterarea starii generale



Investigatii

Pacientele care prezinta simptome sugestive de vaginoza bacteriana sau candidoza vulvovaginala pot fi tratate fara testare.


In celelate cazuri tripla prelevare pe tampon trebuie efectuata:
- un tampon vaginal inalt pentru a identifica vaginoza bacteriana, infectia cu Candida si T. Vaginalis
- un tampon endocervical pentru a diagnostica gonorrhoea
- un tampon endocervical pentru testul de amplificare a ADN-ului, pentru diagnosticul Chlamydiei trachomatis
- testarea pH-ului vaginal este rapid si ieftin si poate diferentia vaginoza bacteriana (pH 4.5 sau mai mare) de candidoza vulvovaginala (pH mai mic de 4.5).



Complicatii

Infectia vaginala simpla, netratata poate duce la raspandirea ei in tractul
reproductiv superior si poate determina o patologie mai serioasa, iar pe termen lung infertilitatea. Acelasi lucru se poate spune si despre retinerea de corpi straini care are potential de a dezvolta socul toxic.
Polipii cervicali sunt in general inofensivi dar pot determina infertilitate daca sunt voluminosi.
In timpul sarcinii exista complicatii asociate cu aceasta mentionate mai sus.



Prognostic


Vaginoza bacteriana se vindeca in 70-80 din cazuri dupa un regim medicamentos, dar adesea este recurenta. Candidoza are o rata de vindecare de 80-95%. Trichomonas are o rata de vindecare de 95%.



Prevenire


- igiena personala corecta (spalare fara utilizarea agentilor cosmetici intravaginali), evitarea lenjeriei sintetice
- tratarea partenerilor sexuali
http://blogrozav.blogspot.com/

| Loose a răspuns:

Ti-a crapat chakra la delcou sau doar rasufla putin pe la supapa! Cred ca-ti bate si vreo planetara! Du-te la doctor.