| ByaayB a întrebat:

As vrea sa raspunda si Brigaela daca poate! Mi-e mi-a venit ciclul de 2 ani si de vreo 5-6 luni nu mai dureaza 28 de zile, imi intarzie chiar si zece zile iar menstruatia tine vreo 5-6 zile! Precizez ca nu am intretinut niciodata relatii sexuale. Ce problema am? sad Trebuia sa-mi vina pe 14, daca ciclul era de 28 de zile, si suntem in 19 si inca nu mi-a aparut menstruatia. Va rog, raspundeti-mi! sad

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ÁnΌMŀŠ a răspuns:

Buna, si eu ma confrunt cu aceeasi problema, crede-ma. De aproape 2 luni astept thinking Asa e la inceput, mai ales in perioada adolescentei, sunt dereglari hormonale, cu trecerea timpului se va regla.

2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Poate fi o dereglare hormonala, care n-are legatura cu viata sexuala. Ar trebui sa te vada un endocrinolog pentru cateva analize si sa faci o ecografie pelviana.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Păi, dacă de vreo 5-6 luni NU ai mai avut ciclu regulat, atunci NU mai are rost să te raportezi ( cu data menstruaţiei ) la 28 zile!

Trebuie să faci un calcul ( aproximativ ) cu "metoda calendarului" folosind datele ciclului tău pe ultimele 6 luni ( cel puţin )!

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT ca din momentul ÎNCEPERII vieţii sexuale, să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( atunci când este cazul )!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp

Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html

Încearcă să îţi faci un calcul urmărind exemplele de pe saitul de mai sus - iar dacă nu te descurci singură, atunci poţi să-mi trimiţi prin mesaj privat ( din secţiunea Mesaje sau de pe profilul meu ) datele ciclului tău de pe ultimele 6 luni ( din ianuarie încoace, sau chiar din iunie 2011 până acum, dacă le mai ai ) şi te ajut eu şi îţi explic cum să faci calculul!

Iar cauzele acestor dereglări pot fi multiple, acum DEPINDE şi ce vârstă ai, etc.

Eventual, e indicat şi un control ginecologic pentru a se verifica starea ovarelor/uterului şi a trompelor uterine!

Uneori, pentru aceste dereglări, medicul va prescrie tablete anticoncepţionale pe 6-12 luni, care au şi rolul de a regla ciclul menstrual!

Cam asta ar fi...