| Amely21 a întrebat:

Care sunt cauzele apariției alunițelor?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aluniţele apar atunci când se formează o aglomerare de melanocite. Aceste celule produc melanină, un pigment care dă culoare pielii şi în mod normal este distribuit uniform pe tot corpul.

Din punct de vedere morfologic, aluniţele, sau nevi – termenul medical, sunt leziuni benigne melanocitare. Apariţia acestora nu este un motiv de îngrijorare – ele se înmulţesc în preajma pubertăţii şi a maturităţii (20-30 de ani), cel mai probabil din cauza modificărilor endocrine. Doar 1% dintre ele apar la naştere, iar după vârsta de 50 de ani apar arareori. Este bine însă de ştiut că evoluţia lor e lentă şi îndelungată, ajungând să se stabilizeze la un moment.

Factorul genetic poate avea un rol important în apariţia aluniţelor. Şi expunerea excesivă la soare sau frecventarea solariului pot să determine apariţia unor nevi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Factori genetici combinati cu expunerea la soare

| Amely21 explică (pentru anonim_4396):

Mulțumesc! Papiloamele nu este tot același lucru?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Amely21):

Nu, papiloamele sunt tumori cutanate benigne, cu aspect pediculat (similare unor « ciucurași »), de culoarea pieleii sau hiperpigmentate (de la brun deschis la brun închis), localizate cel mai frecvent la nivelul pliurilor (gât, axilă, submamar) dar și în jurul ochilor, pe torace sau abdomen.

Dimensiunile papiloamelor variază de la leziuni foarte mici de sub 1mm până la leziuni mai mari de 5mm. De cele mai multe ori sunt asimptomatice, însă, datorită traumatismelor sau macerației locale pot deveni dureroase, sângerânde și uneori se pot infecta. Papiloamele sunt de origine virala în etopatogenia (apariția) lor fiind implicate unele subtipuri de HPV – human papilloma virus. De asemenea, o serie de afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, acromegalia, afecțiunile tiroidiene sau sarcina predispun la apariția papiloamelor.