Întrebare recomandată | baby_9433 a întrebat:

care sunt riscurile apneei obstructive in somn? se poate ajunge la ceva mai rau? sau Doamne fereste, moarte? vreau raspunsuri de la persoane care sunt in masura.multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

"Riscul major al afecțiunii îl reprezintă moartea subită în somn. La pacienţii cu peste 20 de apnei pe oră, mortalitatea este semnificativ mai mare decât la cei din aceeaşi grupă de vârstă care nu au acest sindrom. De asemenea, la pacienţii cu SAS s-a constatat o frecvenţă crescută a accidentelor rutiere din cauza alterării stării de vigilenţă şi a somnolenţei excesive care determină adormire la volan." - SURSA :
http://www.arcadiamedical.ro/blog/2012/12/apneea-obstructiva-de-somn/

Vezi alte detalii la linkul anterior, precum şi la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......mn-sas_516


Toate cele bune.

| stlucian a răspuns:

Vezi aici:
http://www.sfatulmedicului.ro/......mn-sas_516

http://www.arcadiamedical.ro/blog/2012/12/apneea-obstructiva-de-somn/

Posibilitati de tratament:

Polisomnografia este testul diagnostic esențial pentru apnea obstructivă de somn. Reducerea excesului ponderal, tratamentul disfuncțiilor endocrine (hipotiroidia, acromegalia), evitarea alcoolului și a consumului de sedative precum și igiena somnului pot contribui la ameliorarea simptomatologiei OSAS. Terapia prin presiune pozitivă continuă nazală (PPCN sau nCPAP) este metoda terapeutică de elecție în OSAS, obiectivul fiind normalizarea indicelui de apnee/hipopnee, care nu trebuie să depășeasca 5 pe ora de somn. Aplicarea unei presiuni pozitive continue cu valoare între 4 și 18 cm H2O prin intermediul unei măști nazale (nCPAP) urmărește evitarea colapsului pereților faringelui prin realizarea unei cavități rigide pneumatice care contracarează presiunea negativă inspiratorie și rezistența crescută la fluxul aerian. Suprimarea apneilor prin nCPAP are un efect spectacular asupra simptomatologiei pacientului în peste 80% din cazuri și amelioreaza atât durata și calitatea somnului cât și complicațiile SAOS (HTA, tulburările de ritm cardiac, etc). Tratamentul ortodontic constând în repoziționarea mandibulei pentru creșterea diametrului căilor aeriene se poate realiza cu diverse aparate fixe sau mobile, în funcție de situația clinică și indicele de apnee/hipopnee. Acesta este alături de terapia prin presiune pozitivă esențială în tratamentul acestei afecțiuni. Efectul este detectabil prin polisomnografie după 6 săptămăni de la debutul tratamentului Chirurgie ortognatică Are drept scop corectarea poziției scheletului osos facial și implicit prin repoziționarea mandibulei crește volumul căilor aeriene, reducând indicele de apnee/hipopnee. Selecția pacienților se face după epuizarea metodelor de tratament menționate anterior. Marele avantaj al chirurgiei ortognatice constă în stabilitatea rezultatelor, după intervenție. La vârste mici, cazurile OSAS determinate de micrognația și retrognația mandibulară se remediează prin osteodistracție mandibulară, creșterea dimensiunii antero-posterioare a mandibulei și a diametrului căilor aeriene elimină uneori total simptomele de OSAS și traheostomia. În despicăturile labio-maxilo-palatine, mai ales bilaterale, simptomele de OSAS se remit după plastia palatului.

si:

http://www.romedic.ro/apneea-obstructiva-in-somn