| Mariiuta a întrebat:

Bună. În urma testului Papa Nicolau mi-au găsit LSIL.
Ginecologul mi-a zis sa stau fără grija și sa repetam testul după 6 luni.Dar eu stau cu grija. Nu am primit tratament.
Ce este acest LSIL
Ați trecut prin asta?
Mulțumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

"Atunci când evocă o modificare HPV indusă fără echivoc, anormalităţile celulare sunt clasificate în funcție de aspectul lor la microscopul optic în două categorii principale şi anume:

◦ leziune scuamoasă intraepitelială de grad scazut (cu acronimul în limba engleză LSIL);

◦ leziune scuamoasă intraepitelială de grad înalt (cu acronimul în limba engleză HSIL).

Deși în majoritatea cazurilor rezultatul LSIL arată prezența unei infecții virale trecătoare, studii medicale internaționale recente confirmă faptul că aspectul citologic LSIL nu se suprapune perfect cu modificările histopatologice (bioptice) și arată că probabilitatea ca în spatele unui examen citologic LSIL să existe o leziune de grad înalt este cuprinsă între 12 și 28%.

De aceea, după un rezultat citologic LSIL este nevoie de încă o investigație. Recomandarea clasică de conduită este efectuarea unei colposcopii, conform căreia se optează fie pentru un program de supraveghere, fie pentru efectuarea unei biopsii. Soluția modernă de evidențiere a prezenței unor posibile leziuni de grad înalt neevidențiate de examenul citologic LSIL, sau de evaluare a riscului pentru astfel de modificări, este recurgerea la dubla imunocitomarcare p16/Ki-67 (CINtec plus). Rezultatul pozitiv al acestui test reprezintă o indicație pentru evaluare colposcopică, în timp ce un rezultat negativ permite menținerea unei supravegheri citologice. Testul este util în special la persoane sub 30 de ani, la care este infecția HPV este foarte frecventă și testarea HPV nu se face de rutină."

https://www.clinicamicomi.ro/? page_id=3151