anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

spuneti-mi si mie ce as putea face.Ma doare gingia in spate deoarece imi creste maseaua de minte si mi s-au umflat si gigiile.Nu pot mesteca deoarece ma doare gingia acolo. Ce as putea face?kisskiss

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
| DiDi a răspuns:

Cel mai recomandat lucru ar fi sa te duci la medicul dentist. El este singurul in masura sa-ti spuna ce e mai bine pentru tine.

| judgement a răspuns:

Dai o fuga la dentist sa iti faca o taietura sa o ajute sa iasa, si sa scada presiunea creata in zona respectiva, sa poti sa mananciwinking

| ChildrenOfBodom a răspuns:

Aceas problema o are si o pr de-a mea, tu ia un algocalmin ceva praf. si mai uita un pic de durerehappy...incearca sa te inveselesti kiss

| andreivmarin a răspuns:

Supa... papa supa
e buna
e usoara de digerat
e buna vara

| Silviu591 a răspuns:

@papooshyka e atat de usor sa dai copy paste nu? happy

renatapb1.mergi la desntist.sau ia o pastila de durere.nah.altceva nu poti face

| papooshyka a răspuns:

Natura nu e intotdeauna perfecta. Ea ne-a daruit maselele de minte, dar nu intotdeauna a prevazut si spatiul necesar pentru ca ele sa creasca normal. Ce sa facem in aces caz? Sa le scoatem?

Se intampla deseori ca maselele de minte sa nu se comporte exact cum le arata numele si sa se incapataneze sa isi scoata nasul atunci cand nu exista nici un loc pentru ele. De aceea, va propunem o mica intalnire cu cea mai nazuroasa masea.

Al treilea molar

Taie, mesteca, faramiteaza. Dintii nostri nu vor soma cat vom trai. Incisivi, canini, molari si premolari, cu totii actioneaza la unison. Este o panorama rapida asupra acestei echipe neobosite.

Fiecare arcada dentara dispune de 2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 4 premolari si 4 molari, dispusi simetric. Dar la anumite persoane, aceasta echipa este completata de maselele de minte, care se formeaza de-a lungul copilariei. In mod normal sunt 4. Dar unii norocosi nu au decat 3, altii 2 sau 1… iar cei mai norocosi nu au deloc.

Inca de la 8-10 ani, o mini-schita a dintilor este vizibila la radiografie. La varsta de 12 ani, coroana este formata. Radacinile sunt terminate catre 17-18 ani, ceea ce corespunde varstei medii a eruptiei. La 25 de ani, 90% din maselele de minte avand suficient loc pe arcada incep sa iasa. Dar, uneori, se intampla ca acesti musafiri intarziati sa nu poata sa iasa corect.

De ce pun ele probleme?

In anumite cazuri, aceste masele de minte nu cresc, adica stau cuminti in os fara sa se manifeste. Dar se intampla ca ele sa se infecteze sau sa-si scoata nasul cu mult tam-tam, provocand pagube altor dinti. Acest lucru este extrem de adevarat pentru maselele de minte de pe mandibula, adica de pe arcada inferioara. O extractie poate fi atunci luata in calcul, fie preventiv, fie atunci cand o problema apare. Pentru specialisti, aceasta interventie are mai multe ratiuni sa se intample:

Lipsa locului
In cadrul unui tratament dentar, atunci cand dintii nu au nici un pic de loc pe arcada. Maselele de minte sunt scoase inainte de a fi complet formate. Aceasta operatie se numeste germectomie sau extragerea dintelui in stat de germen, de copil. Aceasta interventie poate fi realizata inca de la varsta de 12-14 ani si este prescrisa dupa ce se realizeaza o ortopantograma, o radiografie a celor doua maxilare numita frecvent panorama.

Accidente de evolutie
Atunci cand dintele nu iese asa cum trebuie, atunci poate fi la originea multor probleme.

Cea mai frecventa este pericoronarita, inflamarea tesuturilor care inconjoara dintele. Aceasta infectie apare la maselele de minte atunci cand sunt pe jumatate iesite, oferind o usa de intrare bacteriilor. Durerea, jena, dificultatile de a deschide gura, dificultati in a manca sunt intalnite frecvent. In fata unei asemenea probleme, dentistul va avea grija de infectie prin prescrierea de antibiotice si clatiri ale gurii.

Totul poate sa reintre in cursul firesc repede. Dar atunci cand infectia are tendinta de a se repeta, este preferabil sa se scoata maselele de minte. Alte incidente posibile: maselele de minte pot provoca deplasarea sau infectarea dintilor adiacenti.

In caz de cariere
Datorita morfologiei atipice, tratarea cariilor ce apar pe maselele de minte poate sa pune probleme. In fata riscului foarte mare de recidiva, optiunea scoaterii este bine de retinut.

Cu titlu preventiv
Scoaterea maselelor de minte cu titlu preventiv face obiectul a numeroase dezbateri. Anumiti specialisti spun ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca aceasta opreatie previne recidiva ortodontica sau aparitia unor dezordine dentare tarzii. In schimb supravegherea periodica a evolutiei maselelor de minte este recomandata.

Sa vorbim despre operatia propriu-zisa

Orice medic dentist este in teorie autorizat sa scoata o masea de minte. Dar, in practica, veti fi orientat cel mai adesea catre un specialist in chirurgie bucala. O operatie este un act care se poate dovedi delicat.

In general, aceasta operatie are nevoie de o pre-medicatie: antibiotic timp de 6 zile din momentul interventiei, un antiinflamator ca va permite diminuarea endemei. Extractia poate sa aiba loc sub anestezie locala sau la nivel mai intins.

Astazi exista putine indicatii privind interventiile sub anestezie generala, care implica si spitalizare. Datorita riscurilor legate de acest tip de act, anestezia generala trebuie sa fie cu adevarat exceptionala.

Anestezicele pot astazi sa fie injectate prin acele cele mai fine. In functie de dispunere si de numarul de masele de extras, scoaterea se va putea face intr-o singura operatie sau doua. Daca maselele ce trebuie scoase pun putine probleme, este posibil sa fie inlaturate din prima. Dar, de obicei, se procedeaza la doua interventii.

Sa spunem ca aceasta interventie este un moment usor de trecut ar fi exagerat de optimist. In ciuda absentei durerii in timpul operatiei, scoaterea are nevoie de o energie din partea dentistului care se poate sa se dovedeasca deconcertanta.

Azi este posibil sa taiem maseaua in mai multe parti inainte de scoatere, ceea ce limiteaza traumatismul. Odata scapati de acesti molari inutili, nu trebuie sa purtati pica dentistului.

Trebuie sa faceti dovada de imaginatie in a alterna piureul si iaurtul timp de cateva zile. Uneori un hematom de culori variate va va distinge de cei din jur. Urmarile operatiei sunt variabile de la un individ la altul.

Se stie insa ca daca sunteti fumator, timpul de cicatrizare va dura mai mult. Dupa operatie, cel mai bun anti-inflamator ramane o punga cu gheata.

In afara de aceste rani de razboi, sa stiti ca va puteti lauda a fi o specie in pericol de disparitie.

Astazi, absenta maselelor de minte este din ce in ce mai frecventa, nu pentru ca ai nostri copii sunt din ce in ce mai turbulenti, ci pentru ca alimentatia noastra s-a schimbat si doi molari sunt mai mult decat suficienti


Funda?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Unge-ti gingia cu sperma

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mananca in aia lalta parte!

| Cristina_4213 a răspuns:

Dai o fuga la dentist sa iti faca o taietura sa o ajute sa iasa, si sa scada presiunea creata in zona respectiva, sa poti sa manancikisskiss