| MZc a întrebat:

Care ar fi cauzele lipsei poftei de mancare in contextul in care analizele uzuale de sange sunt bune?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Analizele de sange nu au nici in clin si nici in maneca cu pofta de mancare!
Fa-ti un examen coproparazitologic, ca-i posibil sa ai viermi intestinali, care iti inhiba pofta de mancare.

| laSoledad a răspuns:

Activitatile zilnice la serviciu, sportul, curatenia, vorbitul indelungat, activitatile ce necesita concentrare etc, toate acestea provoaca foame sau "pofta de mancare", altfel spus, orice efort depus sau consum de energie in corp determina senzatia de pofta de mancare. Inactivitatea persoanei de-a lungul zilei sau repaosul indelungat, statul prea multe zile in casa fara a lua contactul cu exteriorul, starea de "paralizie"/ lentoare, delasare sau neglijare fata de sine, depresia, exluderea sociala, lipsa ocupatiei, toate acestea si multe altele pot contribui la un apetit scazut.

Unui om cu un interes scazut fata de o nutritie adecvata sau pentru mancare in general ii va fi greu sa-si formeze o pofta de mancare sanatoasa din moment ce nu cunoaste diverse tipuri de preparate esentiale si nu numai, care altfel i-ar fi usurat traiul zilnic. Tocmai de asta, constientizarea unor notiuni (minime macar) de gastronomie, cat si perceptia si proiectia mentala pe care omul si le face despre mancare sunt la fel de importante.

Cateva solutii pentru cresterea poftei de mancare ar fi: efortul zilnic, plimbatul prin aer liber, calatoriile, consumul de fructe, vitamina C, suplimente de vitamine, dar mai ales documentarea despre o nutritie echilibrata si despre retete noi de mancare. Cand citesti despre manacare si cand vizualizezi preparate diverse, pofta de mancare vine de la sine. Pe langa citit, mersul la piata alimentara, mirositul si pipaitul sau gustatul alimentelor (unde e posibil) intaresc dorinta de a manca si de ce nu, de a construi de la 0, prin fortele proprii, cu rabdare si entuziasm, preparate diverse.

Nu uita ca "pofta vine mancand", asa ca incearca cat mai multe tipuri de mancaruri, deserturi si bauturi pentru a-ti forma sau chiar rafina gusturile care le aveai pana acum.

Si eu de anul trecut de cand am inceput sa citesc despre nutritie (cu toate ca avusesem cel mai mic interes pentru asta, pana atunci), pofta de mancare a inceput sa-mi revina, iar pe langa asta, am si cultivat un interes in a invata sa-mi pregatesc pe cont propriu preparatele, la care, cu ceva timp in urma, doar visam sa pice din cer, fara vreun interes sau efort din partea mea. Gastronomia te invata multe, despre natura, despre propriul tau corp, despre mentinerea unui echilibru atat de raporturi cantitative, la nivel de produs, cat si calitative, la nivel uman.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Analizele din Romania lasa de dorit, unii au pus suc de mere in borcanasu de urina, si le-au iesit analizele ca de aviator. A fost si la stiri. Si asta la stat.
Soacra-mea a primit aceleasi rezultate de anul trecut, pentru analiza de sange. Toate numerele erau la fel, au uitat sa stearga pana si data happy
Dar mergand de la premiza ca analizele sunt genuine si au iesit bune, poate fi psihilogic mai mult ca sigur.

| forgetmynutella a răspuns:

Salut!

Analizele uzuale este recomandat sa ți le faci, dar sa știi sa le citești corespunzător.

Dacă aceasta lipsa este resimțită pe lunga durata, este clar o problema și necesita mai multe investigații cu privire la partea endocrinologica. Însă, dacă lipsa poftei de mâncare se resimte pe scurta durata, nu sunt motive de îngrijorare. Poate fi doar o faza de adaptare a organismului la un mediu, organe care se restabilesc, etc.

| DorofteiGabriel a răspuns:

Pot fi hormonii sau multe altrle, ai putea oferi mai multe informati sa ne facem si noi o idee, asta poate tine de tine, acum ceva vreme nu apucai sa mananci cam cand iti era foame, gen erai la la lucru si nu putea sa mergi sa mananci atunci ci doar in o ora 2, deci poate o durere de burta si incect incet organismul se adapteaza la obiceiurile proaste, poate ai rata metaboliga mai ciudata desi nu prea cred, incearca sa iei cateva vitamine, fa putin sport arde niste calori, stimuleaza ti corpul sa ceara de mancare, mananca sanatos, foloseste te de mancaruri satioase