| IL0VEDINER0 a întrebat:

Ce e cu oamenii atat de inconstienti? Am vrut astazi sa ies in parc cu sora mea si inainte am zis sa folosim un spray anti-capuse si am auzit un grup de persoane in spatele nostru(aveau si ele copii) spunanad " vai ca acum se moare din capuse, eu le scoteam cu unghia".
Eu inteleg ca pe vremuri nu era atata acces la ingrijiri medicale dar mi se pare o prostie ca acum, când ar trebui sa fim mai deschisi la minte, sa stim la ce riscuri ne supunem. Chiar tata are probleme neurologice din cauza ca a fost muscat de o singura capusa si tot asa, s-a gândit si el ca "e doar o capusa". Sa nu zic că acum se gândeste ×2 inainte sa intre in iarba. Sa nu mai zic ca anual mor foarte multi oameni din cauza bolilor transmise de căpuse. Si cu toate astea " vaii, ca acum de moare"?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Cu 20-30 ani inainte, capuse nu au fost peste tot, inclusiv in orase!
Capuse au fost doar pe camp si doar unde au pascut oile.
Acum ne-am "modernizat", "globalizat", iar capuse sunt peste tot, inclusiv in iarba dintre blocuri, parcuri, dar si in curtile oamenilor.
S-au raspandit in "societatea moderna", in UE fiind interzise solutiile chimicale cu care au fost stropite campurile si padurile, impotriva daunatorilor. Iar stropirile locale, ocazionale nu prea au efect: cainii si pisicile raspandesc masiv inclusiv capusele (dupa ce se plimba afara).
Noile directive de "epoca moderna" schimba radiacal mediul: chimicalele folosite (inclusiv in mancaruri), poluarea facuta de vehiculele inmultite, etc. ne strica mediul cunoscut de secole.
Impotriva capuselor se pot folosi si diferite solutii naturale, dar este recomandar sa ne inspectam pielea dupa orice plimbare in iarba!
Iar daca gasim capuse in piele, ele pot fi scoase cu ajutorul unor pensete, facute special in acest scop (se gasesc in farmacii).
Totusi, este indicat sa umblam cu pantaloni si ciorapi lungi in iarba!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Asa si? Tu de dai cu spray pentru tine sau pentru ei?

| IL0VEDINER0 explică (pentru suntserios):

Te rog să imi mai dai răspunsuri doar când crezi 100% că ai inteles mesajul sau intrebarea

| suntserios a răspuns (pentru IL0VEDINER0):

Am inteles-o perfect. Fiecare e constient pentru el si suporta consecintele daca nu e. Lumea asa a fost mereu.

| Mosotti a răspuns:

Mda, parerile sunt impartite, acum si astia gasesc din orice motive, maine poimaine nu mai avem voie nici sa bem apa ca nu stiu ce are in ea.

Inainte erau de toate si nu mai murea nimeni, dar o fi, nu neg.
S-o muri din capuse. Probleme ca aia care nu-si fac probleme nu prea au nici pe dracu in general unii.

Ca si la mancare, nu aia nu aia nu aia, si pe aia care papa orice ii vezi mai vii, mai veseli, mai detasati si de multe ori bat 80 de ani fara probleme, e doar un exemplu, ailaltii stau cu stresu sa nu aiba grasimi din alea, sa nu aiba zahar, sa nu aiba...aia, aia si aia.

Sa iti dau un exemplu, eu am diabet de tip 2 cam din 2022, stiu destui care tin regimul ala si sunt stresati, frustrati, ce rau e, a cazut lumea, pai normal, unii chiar fac depresii.
Eu mananc orice, am si glicemii bune, greutate buna si e bine, am bagat mai tare tratament si nu am treaba.
Si sunt deschis, dezinvolt, nu ma deranjeaza prea tare boala, ma simt psihic relaxat.

Nu stau sa imi fac atatea probleme. Ma duc in parc si nu imi fac problema de capuse, ce o fi o fi. Si daca mor, oricum mor odata, nici asa nu-mi fac probleme.

Nu zic ca poate e bine ca mine, dar rezultatele sunt ca astia sunt mai bine psihic.
Asa si cei ce au zis de tine ce au zis.

| gabicoo a răspuns:

Dacă parcurile din orașe ar fi bine îngrijite - iarba cosită și dezinsecția făcută periodic nu ne-am mai confrunta cu problema căpușelor. Dar trăim în România.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Tu cunosti consecintele. Ei nu. Nu-i nimic, vor invata pe propria piele.
La Dermato dai mereu de cate o persoana muscata de capuse. Deci sansele sa "invete" din experienta sunt mari.
Am intalnit tineri care sunt pe tratament pe viata dupa muscatura de capusa. Nu e de glumit!

Am acasa penseta speciala pentru capuse si ulei anti-insecte cu uleiuri esentiale. Nu pentru mine, ci pentru cei mai dragi oameni.
Iar daca as avea caine sau pisic, as fi la fel de pregatita. Capusele nu doar supravietuiesc, ci se inmultesc pentru ca gasesc in permanenta gazde! Asta ar trebui sa ne ingrijoreze!

| LisaJulie a răspuns:

Estul Europei! Părinții mei nici nu își puneau bandaje când se juleau la joaca!

| Cresta a răspuns:

Inainte nu erau asa de multe capuse. De ce s-au inmultit, habar nu am. Dar si lumea e panicata de publicitatea la diferite produse. A fi deschis la minte nu inseamna sa musti orice momeala.
In plus, inainte fiecare iesea si-si intretinea spatiul din jurul casei, a blocului. Acum, toti asteapta ca Primaria sa le faca treaba. Iar iarba e mai inalta decat un copil de 6-7 ani. Capusele au unde se inmulti.

| Arthurrrr a răspuns:

Așa sunt unii oamenii din generația dinaintea noastră,
a celor născuți până în 2000, unii dintre ei cred că nu mai ei au dreptate,asta deoarece e o foarte mare diferență între generația părinților noștri,și generația
noastră,atunci nu exista atâtea condiții și comfort ca astăzi mă refer la cele lucruri care ne ușurează munca și viața, tehnologia nu era avansata deloc, nu exista smartphone, tablete și tot felul de gadgeturi, nu avea oricine televizor și la televizor te uitai doar 2, 3 ore pe zi și atunci lumea nu avea acces la informație, și fiecare trăia cum știa mai bine, nu ca acum când informația e la un 1 click distanță, o mai aud uneori și pe mama că spune pe vremea noastră nu erau oamenii așa, pe vremea noastră nu erau copii așa

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Arthurrrr):

Pana acum cativa ani nu existau capuse!
Ne-am globalizat si suportam consecintele!
Nu e vorba de tehnologie sau de informatie, e vorba ca bolile si daunatorii se raspandesc cu repeziciune! Pana si plantele invazive au ajuns din Asia pana in Ro si distrug habitate, agraveaza astmul etc. Vezi arborele puturos (Ailanthus altissima)