anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce stiti despre acneea juvenila polichisitica?happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Acneea juvenilă este datorată unor dereglări hormonale: la pubertate, secreţia sebacee, care depinde de androgeni şi de estrogeni produşi de către glanda suprarenală şi de testicul sau ovar, creşte în mod deosebit. Cele mai afectate regiuni se dovedesc a fi faţa, fruntea, umerii, spatele.

Cauza principală a apariţiei acneei este blocarea ductului glandelor sebacee cu celule moarte ale pielii.

2 răspunsuri:
| Giulia97Anna a răspuns:

Acneea juvenila

Iti mai amintesti, din adolescenta, ca unul dintre cele mai groaznice lucruri care ti se putea intampla era sa-ti apara un cos chiar cand te pregateai sa pleci la o intalnire? Si nu-l puteai acoperi cu nici o pudra, fond de ten sau baton magic…

(sau acneea vulgara) este o dermatoza cronica, dar totusi o problema normala a pielii, strans legata de schimbarile hormonale ale corpului aflat la varsta pubertatii. Apare in special la adolescenti si la adulti tineri. Afecteaza aceasta categorie de varsta in proportie de aproximativ 80%. E bine, insa, de stiut, ca acneea juvenila evolueaza, prin puseuri, pana la varsta de aproximativ 20 de ani. Dupa care, aproape ca ai scapat. Pentru ca in perioada adolescentei organismul produce mari cantitati de hormoni, pielea isi schimba aspectul. Astfel, pot aparea de la cateva "puncte" pe frunte si pe nas, pana la numeroase cosuri pe toata fata si chiar pe partea superioara a toracelui., una dintre cele mai frecvente boli de piele, afecteaza de multe ori si psihicul tanarului aflat la pubertate, mai ales in cazurile in care evolueaza spre o forma mai grava, de acnee severa. Aceasta disfunctie a foliculului este o afectiune care devine un veritabil cosmar, cei afectati suferind din cauza aspectului exterior. Dar aici nu e nimic nou. Si la varsta adulta te scoate din sarite ziua in care iti sta parul aiurea sau tenul a luat-o razna si arata de parca ai avea cratere. Insa la varsta adolescentei, problemele iau dimensiuni mult mai mari, marcand intreaga existenta a tanarului sau tinerei atacate de nerusinata acnee.

Cauzele acneei:

Pubertatea. Este cunoscut faptul ca secretia de sebum creste in aceasta perioada din cauza dezechilibrului hormonal.
Ereditatea. Daca cineva din familie a avut, sansele tale de a face acnee sunt mai mari (ea ti-a putut fi transmisa prin gene).
Medicamentele si steroizii. Unele pastile si suplimente – in special cele folosite de culturisti – pot favoriza aparitia acneei.
Alimentatia. Daca mama ta obisnuieste sa faca mancare plina de grasimi, sansele tale sa te pricopsesti cu o acnee sunt mari.
Mediul inconjurator. Poluarea si murdaria de pe strazi, din autobuze, chiar de la scoala, sunt cauze ale acneei juvenile.

Cum apare?

In piele se gasesc glandele sebacee. Acestea secreta o substanta numita sebum. Glandele sebacee situate mai ales in zona obrazului, a partii superioare a toracelui si a spatelui incep sa produca, la un moment dat, prea mult sebum. De aici impresia de piele grasa si lucioasa, "hiperseboreea". Din nefericire, in acelasi moment, peretii canalului care leaga glanda sebacee de piele se ingroasa. Porii se astupa si impiedica evacuarea sebumului, care se acumuleaza sub piele. Astfel, la suprafata pielii se formeaza dopuri: punctele negre (comedoanele) si punctele albe (microchisturile). Cand aceste dopuri se infecteaza din cauza microbilor din aer sau de pe mainile murdare, se transforma in puncte acneice.

Tratamentul acneei…
Are sanse mari de reusita daca se realizeaza atat local, cat si general. Pielea cu tendinta acneica trebuie atent ingrijita si tratata cu perseverenta. Scopul este de a frana secretia excesiva de sebum si nu de a o agrava prin degresari repetate. Produsele de toaleta trebuie sa fie delicate, fara alcool sau sapun. Pentru ingrijirea acneei moderate poate fi suficienta folosirea unui lapte demachiant, o clatire cu apa minerala sau cu un tonic fara alcool si aplicarea unor creme sau geluri seboregulatoare, antiseptice si exfoliante. Baietii cu acnee sa se barbiereasca de fiecare data cu o lama noua, pentru a diminua riscul de infectie.

Pentru acneea mai grava este necesar un tratament antibiotic cu comprimate pe o perioada de cel putin trei luni (la recomandarea medicului specialist). Scoaterea comedoanelor se face doar la saloanele de cosmetica.

Baieti si fete La fete, acneea apare cu un an, doi inainte de pubertate si poate sa se prelungeasca pana la 25, 30 sau chiar 40 ani, din cauza modificarilor ovariene. La baieti, acneea survine la pubertatea (nu la 9 – 10 ani, ca la fete), iar formele sunt mai severe. Manifestarile se termina la 16 – 18 ani. La 7% din baieti, acneea poate sa continue pana la o varsta mai avansata, cu forme severe si cicatrici.
10 mituri:

1. Atunci cand ne expunem la soare, se poate constata o regresie spectaculoasa a acneei, dar provizorie. Abuzul de expunere la soare ingroasa pielea, sebumul se acumuleaza si se va inflama in sase saptamani dupa expunere.
2. Contraceptivele trateaza sindromul seboreic, atat prin corectia functiei ovariene, cat si a androgenilor care actioneaza la nivelul pielii. Asadar, urmeaza sfatului medicului cand incepi sa le iei.
3. Atingerea unui cos sau a unui punct negru poate duce la agravarea acneei provocand inflamatii. Acest lucru poate lasa cicatrici urate.
4. Dermatologii spun ca ciocolata si mezelurile nu au nici o influenta asupra aparitiei cosurilor. Si totusi, nu manca pana nu mai poti.
5. Daca ti-au aparut cosuri pe fata si frunte, nu te lua dupa cei care spun ca motivul este "imunitatea scazuta". Nu te apuca sa faci tratamente cu o gramada de antibiotice, recomandate de "prieteni". Vizita la medicul dermatolog sau la cosmeticiana este sfanta si este doar in beneficiul tau.
6. Este mai bine sa nu storci cosurile. Daca o faci, se poate sa se infecteze cu niste microbi care exista pe piele si, dupa vindecarea cosului infectat, este foarte posibil sa ramai cu cicatrici. E bine sa te duci la saloanele specializate de cosmetica (si daca esti baiat, da!) pentru extragerea lor.
7. Folosirea lotiunilor cu alcool poate impiedica aparitia cosurilor, insa nu te scapa de cele ivite deja. In plus, alcoolul este cunoscut ca fiind foarte iritant, asa ca ai grija ce tip de lotiune folosesti. Daca gasesti una potrivita, nu o schimba. Tenul iti va multumi.
8. Desi multi cred ca acneea apare numai in adolescenta, 20% dintre cazuri se inregistreaza la adulti. In plus, manifestarile clinice ale acneei pot sa apara si la nou-nascuti, in primele sase – opt luni, prin hormonii mosteniti de la mama.
9. Acneea severa se manifesta cu precadere la nivelul fetei. Netratata, acneea severa poate duce la formarea unor cicatrici desfigurante. Studiile arata ca painea, orezul si prajiturile favorizeaza aparitia acneei. De asemenea, e bine sa eviti zaharurile, plantele care contin dextroza si mancarurile cu grasimi. Acneea nu este rezultatul murdariei sau a nespalatului, ci este o afectiune a pielii ca oricare alta.
10. Machiajul permite camuflarea defectelor pielii, dar nu agraveaza acneea. Produsele folosite trebuie atent alese, in functie de ten. Demachierea se face zilnic, insa nu cu produse cu alcool

| BIOO a răspuns:

Acneea o faci si de la reactiile adverse ale pastilelor chimice, de la produsele cosmetice (geluri de dus, sampoane, detergenti lichizi, sapunuri) deoarece acestea contin conservanti toxici, alergici! Ai grija ce folosesti, ca pot fi iritanti! O zi buna!