Ce trebuie sa includa dieta unui adolescent?

Ce trebuie sa includa dieta unui adolescent?

 Adolescentii sunt persoanele care au cea mai mare nevoie de o dieta sanatoasa si persoanele care, de regula, mananca cel mai gresit. Junk food, sucuri carbogazoase, dulciuri peste dulciuri...
Iata, de fapt, ce trebuie sa consume zilnic un adolescent.


Proteine

Sunt principala componenta a muschilor, parului, unghiilor, pielii, ochilor si organelor interne, cu precadere inima si creierul. Proteinele sunt foarte importante pentru procesul de crestere, pentru mentinerea celulelor sanatoase si multe altele.
Ce mancam ca sa obtinem destule proteine? Oua, branza, produse din soia (lapte de soia, tofu), peste, fasole, nuci, seminte, pui, curcan, carne de vita sau porc. Daca un adolescent urmeaza o dieta vegetariana, e foarte important sa isi ia proteinele necesare din produse din soia, nuci sau fasole.

Carbohidrati

Sunt principala noastra sursa de energie si au un rol foarte important in functionarea sistemului nervos, a muschilor si organelor interne.
Ce mancam ca sa obtinem destui carbohidrati? Fructe, legume, cereale si fasole. Trebuie sa ai grija cu alimentele care contin zahar – sa le consumi in cantitati moderate (aici ne referim la prajiturele, torturi, sucuri – acest tip de preparate contin carbohidrati simpli, care au un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange si asupra starii generale de spirit).

Grasimi

Dau energie organismului si transporta vitamine precum A, D, E si K prin corpul tau. De asemenea, tesuturile grase din organism iti protejeaza organele vitale de traume sau schimbari de temperatura.
Exista grasimi “bune” si grasimi “rele”. Cele “rele” se nuemsc grasimi saturate si se gasesc in produse animale (carne si lactate) – trebuie consumate in cantitati moderate. Grasimile hidrogenate sunt de asemenea grasimi “rele” care conduc la boli de inima. Grasimile “bune” sunt acizii Omega-3 si Omega-6 si se pot gasi in somon, ton, alune de padure, seminte de dovleac, ulei de masline, avocado.

Pofta buna!
 

 

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
auran
| auran a răspuns:

Cate putin din fiecare, nu cred ca este perioada cand trebuie privat de la ceva anume...

mumoasa
| mumoasa a răspuns:

Multumim pentru articol happyInteresantwinking

| Psihoyounger a răspuns:

Adolescenta este o perioada a alimentatiei haotice, a ciugulelii, desi necesarul nutritional este foarte mare. De aceea este bines a ii puteti asigura mese bogate si regulate. Important este sa ii oferiti mese usor de asimilat si care ii fac placere.

De ce are nevoie adolsecentul tau?
•Proteine, calciu, fier si vitamine
- oferiti-i mese care sa atinga toate cele 4 categorii: lactate, carne, cereal, fructe si legume. Importane este sa fiti un model sis a dati un exemplu personal, respectand foarte bine orele de masa.


•A lua masa, o prioritate - incercati sa convingeti mereu de importanta fiecarei mese. Puteti aduce un argument de genul frumusetii corpului, tenului, tonus bun etc, aspecte care intereseaza foarte mult pe adolescenti. Daca nu ii permite timpul sa respecte un orar de masa, atunci pregateste-i ceva care poate fi usor de transportat si mancat: cereale, iaurt etc.


•Masa rapida - fast-foodul este din ce in ce mai prezent ca stil
de alimentatie printre adolescenti. Obiceiurile alimentare
ale adolescentilor se stabilesc in functie de preferintele lor. Mizati pe acestea si pregatiti-le mese apetisante, care sa concureze cu fast-foodurile si sa le ia locul. Incercati sa combinati branzeturile cu fructe, sa ii atrageti cu diversificari ale alimentatiei care sa aduca noi gusturi, delicioase la care sa se gandeasca mereu.


•O atitudine pozitiva - creaza in jur o stare de dispozitie buna si un apetit pe masura. In acelasi context se inscribe si echilibrul in ceea ce priveste realizarea unui regim alimentar pentru adolescentul tau. Nu incerca sa fortezi sis a insisti mereu, devenind pisaloaga. Poti cadea in cealalta extrema si efectele nu vor intarzia sa apara.


•Atentia trebuie acordata fluctuatiilor de greutate la varsta adolescentei. 2 adolescenti din 3 sunt nemultumiti de greutatea lor corporala. De multe ori lipsa de informare ii duce pe multi la actiuni extreme, cum ar fi dietele de slabit. Astfel rstrictiile alimentare exaggerate risca sa duca la anorexie sau bulimie.

sursa: http://www.kids-shop.ro/......centei.htm

Psihoyonger

nony
| nony a răspuns:

Un pic de alcool la petreceri, cam cat sa intri in coma, niste tigari sa-ti faca plamani varzá, niste ¨cuie¨sa te ridice fix la cer.

Astea NU.rolling on the floor

| hândel a răspuns:

Am 24 de ani, mai sunt adolescent?! thinking Eu nu tin dieta. O viata am si mananc ce-mi doreste inimioara. Cine ma place ma place pentru. cine sunt. Oricum, mai merg la sala si n-am nevoie de dieta.hee hee

| RamonaMn a răspuns:

Foarte interesant articolul. happy

| viki a răspuns:

Mersi raluca.happy

| Raul a răspuns:

... buna asta enigmalaughingrolling on the floorlaughing

| Raul a răspuns:

A si din cate vad eu trebui sa inculda si o fata care se pregateste sa faca schimb de saliva cu un marlaughing))))

| alle_1861 a răspuns:

Multumesc, dragut din partea voastra. Vad ca v-ati pus pe schimbari. Frumos! happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intradevar, cu aceasta dieta ne putem proteja sanatatea. Va multumim foarte mult ca aveti grija de sanatea noastra...

| yoshicumine a răspuns:

Dragutze informatii...pentru unii chiar s-ar putea sa fie importante

Întrebări similare