Ce trebuie sa stiu despre alergiile alimentare?

Ce trebuie sa stiu despre alergiile alimentare?
In primele luni de viata, orice copil ar putea manifesta o reactie alergica la un anumit aliment. De aceea, majoritatea specialistilor recomanda introducerea alimentelor solide dupa ce bebelusul a implinit sase luni, nu mai devreme.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca in momentul in care te hotarasti sa-i dai micutului tau sa guste ceva nou, trebuie sa introduci un singur aliment, o data la patru zile.
 
Acest lucru trebuie respectat, deoarece o reactie alergica poate aparea chiar si dupa cateva zile dupa ce copilul a mancat un anumit fel de mancare. In acest fel, poti preveni aparitia unei alergii alimentare.

Semnele si simptomele care pot indica o alergie alimentara sunt numeroase, insa trebuie sa stii ca aceasta afectiune se poate manifesta diferit de la un copil la altul. In cazul in care bebelusului tau i se umfla gurita sau fata, se scarpina tot timpul pe fata, ii apar mici bubite pe corp, prezinta stari de voma sau ameteala, este momentul sa consulti un medic pediatru. De asemenea, celui mic ar putea sa-i curga nasul (secretii apoase si clare), sa-i curga ochisorii, sa stranute si sa gafaie din cand in cand. Tusea cronica, diareea, durerile abdominale si starile de disconfort fizic, abundenta gazelor intestinale, precum si starea de oboseala, durerile de cap sau tulburarile comportamentale pot fi simptome ale unei alergii alimentare. Nu incerca niciodata sa-ti tratezi copilul dupa prescriptia altor mame, deoarece, asa cum spunem de fiecare data, orice copil este diferit, iar anumite afectiuni se pot manifesta cu totul altfel. Pentru orice nelamurire, este obligatoriu sa ceri sfatul medicului pediatru.
 
Avantaje

De obicei, primele alimente solide introduse in alimentatia copilului sunt fainoasele. Urmatoarele alimente solide introduse in dieta sugarului sunt fructele: banane, mere, piersici, pere, caise. Principalele legume care se introduc la inceput in alimentatie sunt morcovii, cartofii dulci, dovleceii.
 
Dezavantaje

Trebuie sa fii cu mare bagare de seama atunci cand decizi sa-i dai copilului tau fructe de mare, alune sau miere. Alunele si fructele de mare sunt alimentele cele mai cunoscute, din cauza reactiilor alergice severe pe care le pot produce. Mierea trebuie introdusa in alimentatia copilului numai dupa ce acesta a implinit varsta de 1 an.
 
INFO COMPLEMENTARA

Cele mai cunoscute alimente care pot produce o alergie alimentara sunt urmatoarele: laptele de vaca, produsele din soia, albusul de ou, faina de grau, crustaceele, nucile si alunele, citricele, rosiile, drojdia, fructele de padure si ciocolata.
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Oktavian a răspuns:

Multumesc de informare

| CatGirl a răspuns:

Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.
Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica.

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand o reactie alergica. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copiii mici decat la adulti. Aceasta poate fi din cauza ca sistemul imun si aparatul digestiv al copiilor nu sunt complet dezvoltate.
Ouale, laptele, arahidele, graul, soia si pestele sunt cauzele majoritatii reactiilor alergice la copii. Unii sugari sunt atat de sensibili la aceste alimente incat daca acestea sunt consumate de catre mama, alaptarea produce sugarului o reactie alergica. Majoritatea copiilor se vindeca de alergiile la lapte, grau, oua si soia intre varsta de 3 si 5 ani. Copiii, rareori, se vindeca de alergia la arahide sau peste.
Arahidele, nucile si migdalele, pestele si crustaceul produc majoritatea reactiilor alergice la adolescenti si adulti.
In cazul in care o persoana este extrem de sensibila la o anumita mancare, ea poate dezvolta o reactie alergica prin simpla prezenta a alimentului respectiv in jurul persoanei. Calatoriile cu avionul alaturi de pasageri care consuma arahide sau mancatul la un restaurant cu specific de fructe de mare poate produce simptomele.