| Mirceadumb a întrebat:

Daca am nevoie de dulce mai mereu in gura ce inseamna? simtoma de diabet?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| ChrissD a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa bei mai multa apa ....totusi ar trebui sa consulti un medic pentru ca poate fi vorba si de diabet.

| Lariiiiiiii a răspuns:

NEVOIA DE DULCE - MOFT SAU NORMALITATE?


NEVOIA_DE_DULCE__MOF_28663.jpgAdesea, ceea ce ne impiedica sa avem o alimentatie sanatoasa este nevoia de a manca ceva dulce, pe care o resimtim mai ales in zilele aglomerate. Cand alergam intre job, scoala, cumparaturi, casa, mesele pe care le luam sunt reduse, dezorganizate si compuse, in general, din junk food. Pentru a intelege de ce uneori simtim ca lesinam daca nu mancam repede ceva dulce, este necesar sa privim la mecanismul alimentarii.

Pentru ca organismul nostru sa functioneze, avem nevoie de energie. Aceasta provine din glucoza continuta de alimente. Cu cat un aliment este mai bogat in glucoza, cu atat ne va oferi mai multa energie. Pe masura ce efectuam activitati mai solicitante sau mai putin solicitante, nivelul de glucoza din sange scade si ne simtim obositi, apatici, deprimati. In aceste conditii, mai ales daca suntem grabiti si nu ne permitem 1 ora sau mai mult pentru pranz (desi aceasta este varianta cea mai sanatoasa), intre doua drumuri, luam ceva dulce, rontaim si imediat pare sa ne fi revenit pofta de viata si energia.

Intr-adevar, nivelul de energie creste. Insa, glucoza primita din produsele ce contin zahar rafinat (ciocolata, bomboane, sucuri, prajituri etc.), se caracterizeaza prin faptul ca ridica rapid nivelul de zahar din sange, dar nu ramane prea mult acolo. De ce? Aici intra in actiune insulina, o substanta eliberata de pancreas, menita sa ia zaharul din sange si sa il transporte catre organele care au nevoie de el sau sa il depoziteze pentru o utilizare ulterioara. Vestea buna e ca pancreasul stie exact cata insulina sa secrete pentru a neutraliza zaharul. Vestea mai putin buna e ca in cazul ingerarii unei cantitati mari de zahar, pancreasul intra in stare de alerta si elibereaza o cantitate mare de insulina care scoate rapid zaharul din sange si il depoziteaza pentru alte nevoi. Astfel, desi dupa ce mancam dulciuri concentrate simtim o imbunatatire a tonusului general, aceasta este urmata rapid de o molesire totala. Simtim apoi nevoia de a consuma alt aliment bogat in zahar si ciclul se reia.

Ce este de facut? Deseori, este suficient sa mancam alimente cu absorbtie lenta a zaharului. Astfel, nu introducem in organism o cantitate mare de zahar, iar pancreasul nu intra in alerta, ci elibereaza treptat insulina, asigurandu-ne un nivel optim de energie pe o perioada mai indelungata. Asemenea alimente sunt fructele proaspete, fructele uscate, nucile si semintele. In concluzie, nevoia de dulce este un semnal al organismului ca este in pana de zahar, este normala si are o functie adaptativa. Totul depinde insa de ceea ce facem noi cu nevoia de dulce, cum o rezolvam si cata grija avem la efectele pe termen lung, nu doar imediate.


| Mădălllinna a răspuns:

Din punct de vedere medical, nevoia de dulce poate fi explicată ca un dezechilibru al metabolismului glucidic al organismului, pancreasul secretă o cantitate inadecvată de insulină, alături de o scădere bruscă a glicemiei. În urma acestor procese, creierul este anunţat, primeşte comandă şi apare senzaţia de foame, resimţită ca o nevoie de dulce.

Consumând ceva dulce, şi aici mă refer la produsele ce conţin zahăr rafinat (de genul: ciocolată, prăjituri, sucuri, bomboane), creşte nivelul de zahăr din sânge. Pancreasul, însă, se sesizează şi prin eliberarea insulinei, transportă zahărul din sânge către organele care au nevoie sau îl depozitează pentru o utilizare ulterioară. Cu cât cantitatea de dulciuri este mai mare, cu atât pancreasul eliberează o cantitate mai mare de insulină, crescând astfel depozitele de glucoză.

Pentru a preveni această cascadă, medicul recomandă consumul unor alimente care să elibereze zahărul în sânge într-un ritm mult mai scăzut, eventual aceste alimente să conţină şi fibre. Exemple de acest gen de alimente sunt fructele şi unele legume. Acestea ne asigură o cantitate de energie pe o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care senzaţia de dulce nu va mai fi resimţită foarte curând.


Respectarea micului dejun

Alături de nevoia de a consuma ceva dulce, pot să apăra şi o stare de nelinişte, nervozitate, transpiraţii şi senzaţia de a nu se putea ţine pe picioare. Pentru a evita aceste simptome, se recomandă respectarea mesei de dimineaţă. Sfatul este valabil şi pentru celelalte mese, dar cum majoritatea persoanelor au un program încărcat peste zi, de cele mai multe ori se sare peste mesele principale, motiv pentru care, la un moment dat, organismul oboseşte şi simte nevoia unei revigorari, care de cele mai multe ori se face consumând ceva dulce.

Tocmai pentru a diminua această nevoie de dulce, putem încerca să:

1. Consumăm fructe şi legume în locul dulciurilor concentrate;
2. Să consumăm alimente cu conţinut de proteine, care ajută la menţinerea unui echilibru al zahărului în sânge;
3. Nu se recomandă înfometarea, de preferat mese reduse cantitativ şi dese;
4. Deşertul se serveşte după masă, niciodată înainte;
5. De evitat, pe cât posibil, stresul. Nevoia de dulce poate fi dată de stres şi de oboseală, aşa cum am precizat şi mai sus. Încercaţi să vă faceţi timp pentru propria dumneavoastră persoană;
6. Străduiţi-vă să dormiţi 7 ore pe noapte;
7. Foarte important este consumul celor doi litri de lichide zilnic;
8. Activitatea fizică menţine oxigenarea şi energia organismului, reduce stresul şi stabilizeaza nivelul zahărului în sânge. Sfat: nu uitaţi să faceţi mişcare! Ştiu că de cele mai multe ori nu există timpul necesar pentru a merge la sală, dar recomandarea este simplă: obişnuiţi-vă să megeti pe jos cel puţin 30 de minute în fiecare zi.

| Piticoot18 a răspuns:

Pur si simplu ai nev de dulce.laughing bea multa apa dar poate fii si o problema sa simti incontinuu nevoia de dulce nu e tocmai bine.Un control nu ar strica happy