| Adi1987 a întrebat:

De la o perioada de timp am stari de neliniste, nu sunt linistit sunt agitat, nici linistit pe pat nu pot sa stau, tot ca ma gandesc ca oricand secunda din secunda pot muri brusc
dintr-o data, nu sufar de nicio boala, dar ma gandesc ca pot muri brusc si daca merg pe jos, dintr-o data mi se poate opri inima sau daca misc din cap pot muri si daca misc un deget sau un picior, sau daca mananc, beau apa, pot muri pe loc, am 22 de ani, ce pot face ca sa nu ma mai gandesc la asa ceva? Cum pot sa imi prelungesc viata? Nu beau, nu fumez

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
34 răspunsuri:
| 99Dededidi99 a răspuns (pentru AndoTk):

Nu înțeleg de ce aș avea probleme?

| doctorandus a răspuns (pentru 99Dededidi99):

Ideea de liber arbitru nu este o idee biblica. Este o idee pagana.

Raiul si iadul iar nu sunt biblice. Ele sunt inventii post-biblice.

| 99Dededidi99 a răspuns (pentru doctorandus):

Da, ideea de liber arbitru este susținută în Biblie, chiar dacă nu este formulată în termeni filosofici moderni.
Geneza 2:16-17 – Adam are libertatea de a alege
Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: ‘Poți să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci.
Dumnezeu îi oferă posibilitatea alegerii, adică liberul arbitru.
Deuteronom 30:19 – Dumnezeu cere alegere
Iată, îți pun azi înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești.
Dumnezeu nu ar cere o alegere dacă omul n-ar putea alege liber.
Iosua 24:15
Alegeți astăzi cui vreți să slujiți... cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului.
O chemare clară la decizie personală liberă.
Matei 23:37 – Isus plânge peste Ierusalim
de câte ori am vrut să adun pe copiii tăi... și n-ați vrut!
Isus exprimă dorința Sa, dar recunoaște libertatea celor care au ales să refuze.
Sunt raiul și iadul idei biblice sau invenții post-biblice?
Da, raiul și iadul sunt idei biblice. Termenii și imaginile s-au dezvoltat, dar rădăcinile sunt în Biblie.
Raiul în Biblie
Luca 23:43 – Isus către tâlharul de pe cruce:
Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.
Isus menționează explicit raiul ca loc de fericire după moarte.
2 Corinteni 12:2-4 – Pavel despre răpirea la cer:
a fost răpit până în al treilea cer... în rai... a auzit cuvinte care nu se pot spune.
Pavel identifică raiul cu prezența lui Dumnezeu, un loc de revelație și slavă.
Apocalipsa 21:1-4 – Noua creație:
Am văzut un cer nou și un pământ nou... Moartea nu va mai fi nici durere
Raiul este prezentat ca o realitate viitoare, complet transformată, în comuniune eternă cu Dumnezeu.
Iadul în Biblie
Matei 25:46 –despărțirea finală:
Și aceștia vor merge în pedeapsa veșnică, iar cei neprihăniți vor merge în viața veșnică."
Două destinații opuse, ambele veșnice: iad (pedeapsă) și rai (viață).
Marcu 9:43-48 – Isus despre „Gheena":
"mai bine să intri ciung în viață decât, având amândouă mâinile, să mergi în gheena, în focul care nu se stinge.
Gheena este termenul pe care Isus îl folosește pentru iad, cu imagini de foc și suferință.
Apocalipsa 20:10, 14-15
Și diavolul... a fost aruncat în iazul de foc... Moartea și Locuința morților au fost aruncate în iazul de foc.
Iadul este descris ca iazul de foc, destin final pentru cei ce resping pe Dumnezeu.
Obiecții frecvente și răspunsuri
Cuvântul liber arbitru nu apare în Biblie.
Nici cuvântul Trinitate nu apare în Biblie, dar doctrina este dedusă logic din Scripturi. La fel, liberul arbitru este clar ilustrat în mod narativ și didactic.