| cat212 a întrebat:

vineri am fost la verisoara mea si sambata a facut febra. azi i'au aparut bubite, si se pare ca are rubeola. eu nu am facut cand am fost mica, deci e posibil sa am si eu virusul? + ca de ieri ma doare capul foarte rau...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Laura46 a răspuns:

Si daca ai, o faci si te scapi.E mult mai bine acum, la maturitate se manifesta mai grav.important este sa nu le rupi ca ramai cu cicatrici.In 2 saptamani daca nu faci, ai scapat

2 răspunsuri:
| doctoressa a răspuns:

Perioada de contagiozitate maxima este pe durata euptiei, pe care inteleg ca nu o avea cand ai fost in vizita, deci cel mai probabil nu vei face si tu rubeola acum. Mai multe detalii aici: http://www.i-medic.ro/boli/rubeola-sau-pojarul-german

| mgtow a răspuns:

Rubeola se transmite de la o persoana infectata la alta pe cale aeriana, prin stranut, tuse sau prin vorbire. Rubeola apare de obicei iarna sau primavara. Este contagioasa, dar mai putin decat rujeola sau varsatul de vant.La cat timp de la contaminare apar simptomele rubeolei.Perioada de incubare variaza intre 12 si 23 de zile. Simptomele pot fi deseori usoare si pot trece neobservate la 30-50% din cazuri.

Tratament si prevenire

Nu exista un tratament specific pentru rubeola, iar boala este de obicei benigna. Bolnavii sunt contagiosi timp de 7 zile dupa debutul eruptiei si trebuie izolati din spatiile publice.

Medicamentele prescrise fac parte din tratamentul simptomatic al rubeolei. Febra ridicata si artralgia sunt rare la copii, totusi se poate administra acetaminofen. La adulti, aceste doua simptome sunt mai frecvente, astfel incat se pot utiliza acetaminofen, aspirina sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.

Nu exista un tratament adecvat pentru gravidele expuse la virusul rubeolic. Imunoglobulinele nu sunt recomandate decat in cazurile in care intreruperea sarcinii nu este o optiune, deoarece se intalnesc cazuri de CRS (sindromul rubeolei congenitale) la copii nascuti din mame care au primit imunoglobuline la scurt timp dupa expunere.

Vaccinul rujeola- oreion- rubeola (ROR) este administrat intre 12 si 15 luni, dar si adolescentilor care nu au avut rubeola (neimunizati).
Vaccinarea femeilor de varsta reproductiva este de asemenea recomandata, cu utilizarea unor metode de contraceptie timp de 1 luna inainte si 2 luni dupa vaccinare, datorita efectelor teratogene (ce pot antrena malformatii fetale) ale vaccinului.

In schimb, vaccinul este contraindicat femeilor insarcinate. De asemenea, pacientii ce efectueaza un tratament cu imunoglobuline trebuie sa evite vaccinarea antirubeolica cu 2 saptamani inainte si 3 luni dupa administrarea imunoglobulinelor. Pacientii ce urmeaza o terapie imunosupresoare nu trebuie vaccinati timp de 3 luni. Vaccinarea se poate efectua la pacientii cu HIV, daca nu sunt imunocompromisi sever.

Imunitatea (protectia impotriva virusului) datorata vaccinului dureaza in medie 3 ani. Reactiile adverse ale vaccinarii sunt eruptia cutanata, febra si/ sau cresterea in volum a ganglionilor limfatici si survin la 5 -12 zile mai tarziu la 5 -15% din copii. Artralgiile (durerile articulare) sunt mai frecvente la femei si in general sunt mai putin severe decat cele intalnite in cazul infectiei rubeolice.