| XxBlueRosexX a întrebat:

Hello, aseară am fost la un chef iar acum sunt mahmură, ceva remedii?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

O hidratare cat mai corespunzatoare cu apa, apa minerala etc
betivii cu experienta stiu ca beau zeama de varza contra mahmurelii happy

de pe net (medical) poti citi urmatoarele:

" Remedii pentru mahmureală

Apa, vitaminele și odihna sunt principalii factori care vor contracara efectele mahmurelii. Ar fi bine să încerci să bei apă sau suc natural de citrice înainte de a adormi, dar mai ales la trezire.

Apa asigură și reface hidratarea pe care alcoolul a afectat-o, având un efect diuretic, iar sucul de citrice asigură o parte din vitaminele necesare pentru revenire. Alege suc de portocale, grapefruit sau tomate. Cafeaua va ajuta și ea să te simți mai bine, dacă bei în mod obișnuit. La fel de potrivite sunt și ceaiurile sau infuziile de plante, dar și băuturile vitaminizate sau cu electroliți, pe care le beau de obicei sportivii. Cel mai important rămâne consumul de apă, mai ales că la trezire va exista oricum și senzația de sete și „gât uscat".

Pentru partea alimentară, este recomandată, ca și în cazul răcelilor, o supă de pui, care conține potasiu. Tot pentru potasiu, dar și pentru vitamine sunt recomandate bananele, care sunt bogate în substanțe nutritive și pot reda senzația de revitalizare. Lactatele pot fi și ele o opțiune potrivită, însă alege variante nu foarte bogate în grăsimi, pentru a nu contribui la senzația de greață. Brânza slabă, kefirul sau iaurtul sunt opțiuni acceptabile de lactate, împreună cu carbohidrați, cum ar fi cei din pâine prăjită sau biscuiți.

Mierea este bogată în fructoză și te poate ajuta să te simți mai bine, dar nu mai mult de două lingurițe, ca atare sau ca îndulcitor. Alege pentru micul dejun alimentele bogate în zinc, cum sunt nucile, semințele, lactatele, ouăle și cerealele integrale. Evită alimentele care pot declanșa greața, cum sunt carnea grasă sau dulciurile.

Pentru a contracara starea de greață, poți încerca să bei apă cu lămâie sau ceai de ghimbir ori alte tipuri de remedii naturiste sau chiar ceaiuri pentru mahmureală recomandate la farmacii sau în magazine tip plafar. Există și preparate care conțin tot felul de extracte naturiste și vitamine.

Mișcarea este și ea un remediu potrivit împotriva mahmurelii. Ideal e să dansezi, de exemplu, dacă bei la o petrecere, ca prevenție, sau să încerci, dacă e posibil, să parcurgi pe jos o mare parte din drumul de întoarcere către casă.

Pentru a doua zi, când mahmureala s-a instalat deja, poți încerca o plimbare în aer liber ca leac antimahmureală sau, dacă practici jogging și te simți în stare, te vei simți mult mai bine după aceea, deoarece mișcarea contribuie la secreția endorfinelor și eliminarea toxinelor din corp.

cat si nemedical :

Zeama de varză murată este cel mai natural leac împotriva mahmurelii. Aceasta te scapă de o serie de probleme de sănătate și este bogată în vitamine. Specialiștii recomandă să bem zilnic câte un pahar sau să mâncăm salată de varză. Specialiștii au demonstrat că zeama de varză murată este un miracol pentru sănătate. "

| Violleta2022 a răspuns:

Bea o cana de zeama de varza murata!

| gabicoo a răspuns:

Murături, zeamă de varză, apă tonică.

| Lupică27 a răspuns:

Daca dai un bidon de bere iti zic eu un leac foarte bun si rapid.

| anoni2288347 a răspuns:

Deja cunoastem cu totii cine este principalul vinovat din spatele unei mahmureli: consumul excesiv de alcool. Dar nu este intodeauna despre alcool in sine. Efectele sale diuretice sau de deshidratare provoaca, de fapt, cele mai multe simptome de mahmureala. De asemenea, substantele chimice numite congeneri pot provoca o senzatie intensa de mahmureala.

Afla din articolul urmator ce este cu adevarat mahmureala, care sunt cauzele si simptomele aferente si ce remedii exista!

Ce este mahmureala?
Starea de mahmureala poate fi definita ca un termen umbrela, inclunzand un grup de semne si simptome neplacute care se pot dezvolta dupa un consum prea mare de alcool.

Ca regula generala, cu cat consumi o cantitate mai mare de alcool, cu atat exista probabilitatea sa te confrunti cu starea de mahmureala a doua zi. Dar nu exista o formula magica care sa confirme cat de mult alcool poti consuma in siguranta pentru a evita mahmureala.

Mahmureala incepe, de obicei, la cateva ore dupa ce ai incetat sa mai consumi alcool si poate dura pana la 24 de ore (1, 2). Simptomele pot varia in intensitate, in functie de persoana, de tipul si de cantitatea de alcool consumata.

Cat de mult alcool cauzeaza mahmureala?
Mai mult de o bautura consumata pe ora poate provoca probleme precum mahmureala. Corpul tau are nevoie de aproximativ o ora pentru a metaboliza sau procesa o bautura de tipul:

330 de mililitri de bere cu 5% alcool;
250 de mililitri de lichior sau bere artizanala cu 7% alcool;
150 de mililitri de vin cu 12% alcool;
50 de mililitri (shot) de bauturi spirtoase cu 40% alcool (2).
Cauzele mahmurelii
Alcoolul provoaca mahmureala, dar efectele sale asupra organismului uman sunt mult mai complexe de atat. Consumul de alcool, in special in cantitati foarte mari, iti afecteaza corpul in mai multe moduri care, in final, duc la starea de mahmureala:

deshidratarea. Alcoolul este diuretic - te face sa urinezi mai des, pierzand o cantitate mai mare de lichid. Alcoolul reduce, de asemenea, eliberarea hormonului vasopresina care echilibreaza fluidele corpului. Astfel, se ajunge la deshidratare sau, in cazuri mai grave, la hipovolemie, provocand sete, oboseala si dureri de cap;
dezechilibru electrolitic. Organismul uman are nevoie de anumite substante chimice, numite electroliti, pentru a performa la cele mai bune cote. Prin urinarea excesiva din cauza consumului de alcool se elimina o cantitate mare de electroliti, provocand un dezechilibru. Pentru refacerea electrolitilor, poti lua multivitamine si minerale;
probleme gastro-intestinale. Alcoolul irita mucoasa stomacului si a intestinelor. De asemenea, incetineste rata digestiei, crescand substantele grase din secretiile hepatice, stomacale si ale pancreasului. Toate aceste procese duc la senzatia de greata, varsaturi si stomac deranjat;
inflamatie. Alcoolul creste inflamatia in tot corpul, contribuind la starea generala de rau ale unei mahmureli;
nivel de zahar scazut. Acest efect se intampla, de obicei, la persoanele care au o tulburare de consum de alcool. Pe masura ce organismul proceseaza alcoolul, acesta produce acid lactic. Acidul lactic reduce productia de zahar din sange, ducand la oboseala, transpiratie, foame si tremuraturi.
Simptomele mahmurelii
Termenul medical pentru mahmureala este veisalgia - o combinatie intre cuvantul grecesc asociat durerii si un cuvant norvegian care descrie „starea de neliniste dupa dezmat" (3).

Exista mai multe efecte recunoscute pentru o mahmureala. Deoarece consumul de alcool este adesea o activitate de seara, mahmureala este descrisa in mod obisnuit ca o stare pe care o ai chiar in urmatoarea dimineata.

Simptomele comune pe care oamenii le resimt a doua zi dimineata sunt:

stari de depresie, anxietate sau iritabilitate;
imposibilitatea de a te odihni;
stare de ameteala si vertij atunci cand te ridici;
oboseala si slabiciune musculara;
dureri de cap, ochii rosii, sensibilitate la lumina si sunete;
dureri musculare;
greata, varsaturi si dureri de stomac;
transpiratie excesiva;
diaree;
stare de agitatie si tremurat (2, 3).
De asemenea, este mai probabil sa ai probleme de concentrare si coordonare atunci cand ai o stare de mahmureala. In general, severitatea simptomelor depinde de cantitatea de alcool consumata si in cat timp ai consumat (2). Dar, starea ta de sanatate, precum si alti factori pot juca, de asemenea, un rol in starea de mahmureala.

Efectele mai putin frecvente ale unei mahmureli si care ar putea avea nevoie de ingrijire medicala includ: