In primul rand prin contact sexual neprotejat cu prezevativ.
Alte modalitati pot fi: transfuziile de sange, contact fizic cu o persoana infectata HIV, la o zona cu rana deschisa, prin siringi sau alta aparatura medicala incisiva nedesinfectata corespunzstor, etc.
Aproape... Prin contact fizic simplu nu se poate lua HIV, in rest raspunsul e bun.
Sanatate!
La zone cu rana deschisa - da!
Virusul HIV este neobisnuit deoarece principalele efecte ale acestuia nu se simt o perioada de timp, cuprinsa in general intre 5-10 ani dupa ce a patruns in organism. Cand o persoana este infectata cu HIV, virusul se multiplica rapid. El poate fi detectat in sange si in lichidul cefalorahidian. Persoana in cauza poate sa nu fie afectata in aceasta faza sau poate avea unele simptome asemanatoare cu cele ale gripei, cum ar fi curgerea nasului si febra, eruptie pe piele, adenopatie axilara sau dureri de cap frecvente. Aceste simptome vor fi adesea atribuite unei raceli.
HIV se poate transmite prin trei cai principale, fiecare implicand schimbul de sange sau de lichide din organism. Oamenii pot contacta virusul atunci cand sangele sau un lichid (de exemplu sperma) din corpul unei persoane infectate intra in contact cu propriul lor sange sau lichide in interiorul organismelor lor.
O cale de transmitere a virusului HIV este prin contact sexual. Acesta include atat relatiile heterosexuale cat si pe cele homosexuale. Virusul este transmis de la un partener la celalalt prin intermediul lichidelor din corp.
A doua cale prin care se transmite HIV este cea transplacentara de la mama infectata la copilul aflat inca in uter. Virusul poate patrunde in sangele copilului inainte ca acesta sa se nasca, cand se dezvolta in uter sau in timpul nasterii.
A treia cale de contactare a virusului este prin sange sau prin lichidele corpului, de obicei prin injectare. Inainte ca sangele sa fie testat pentru HIV, unele persoane au donat sange. Unii dintre ce care au primit sangele contaminat au fost infectati. In prezent, sangele donat este examinat cu atentie, in scopul prevenirii raspandirii virusului HIV prin transfuzii. Virusul poate fi transmis si prin refolosirea unui ac hipodermic nesterilizat sau a unei seringi nesterile, deja folosita de o persoana infectata.
1 Contact sexual neprotejat
2 Seringa folosita in prealabil de o persoana infectata care dupa aceea este din nou folosita de o alta persoana
3 Mama infectata naste copil infectat
Accidental cum ar fi
Contact cu fluidele infectate sange sperma etc saliva mai putin deoarece Hiv nu se dezvolta in aer
Intepatura zgarietura taiere etc cu unn obiect care are fluide infectate pe el cu mentiunea ca pentru infectare secretia trebuie sa ajunga in circuitul sanguin printr-o cavitate deschisa
Magie2525 întreabă: