| danydany2 a întrebat:

Am nevoie de un sfat.Pe unghii mi-au aparut niste pete albe si la unele unghii nu mai imi creste acel strat subtire care acopera unghia foarte putin. Mi s-a spus ca e lipsa de calciu dar... vreau sa fiu sigur. Ce parere aveti si daca intr-adevar este lipsa de calciu ce ar trebui sa fac? Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| JohnnyBi a răspuns:

Auzi adry laptele e LICHID. SE BEA nu SE MANANCA. da. laptele si toate lactatele ajuta, dar desi sunt bune nu contin vitamina D3. calciul nu se asimileaza fara D3. ia si tu niste pastile de calciu + D3 si ia 1 la 2 zile. nu ai nevoie de mai mult. (bineinteles, si lactate).

| Adry05 a răspuns:

Buna!
Da, este adevarat. Acele pete apar cand ai lipsa de calciu. Ar fi bine totusi sa-ti faci un test la medic, sa vezi daca intra-devar ai lipsa de calciu. Iti recomand sa mananci mai mult lapte, fiind o sursa foarte buna de calciu, sau chiar pastilele acelea speciale care contin. Si eu am avut acele pete, si am inceput sa simt nevoie de lapte, am mancat destul de mult si acum mi-a disparut si pofta, si petelehappy.
O zi buna si sper ca ti-am fost de folos!

| adrianarp a răspuns:

Buna! este adevarat, este lipsa de calciu. Si mie mi-au aparut petele dar, mi-au trecut repede, de la sine. Daca insa vrei sa scapi de ele mai repede, cred ca ar trebui sa te duci la doctor si sa il intrebi ce vitamine poti sa iei. Nu te speria, nu este nimic grav, iti mai zic o data, vor trece singure, asa cum mi-au trecut si mie, fara sa fac ceva special. Dca insa le ai de mai mult timp, ar trebui sa te duci la doctor.

| XByancaElenaX a răspuns:

Buna Prezentarea la medic, efectuarea la recomandarea acestuia de analize de laborator, respectarea prescriptiei medicului, evitarea automedicatiei si sfaturilor "binevoitoare" sint doar citeva cai pentru un tratament de succes a oricarei boli. Mai ales in cazul afectiunilor unghiilor unde dificultatea diagnostica poate fi legata de atitia factori", atentioneaza dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog in cadrul Clincii de Dermatologie a Spitalului a? Sf. Spiridona? Iasi.
„Unghiile sint lame cornoase in mod normal de culoare roz-sidefiu. Acestea sint situate in lojile unghiale pe patul unghial. Aspectul unghiei poate fi modificat de o serie de factori: fizici (traumatisme), chimici, infectiosi (ciuperci, bacterii), sau in cadrul unor afectiuni cutanate, cardiovasculare, hepatice, tiroidiene, pulmonare etc", arata dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog in cadrul Clincii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi.

Onicoliza

Desprinderea cu usurinta a lamei unghiale de pe patul unghial (proces numit onicoliza) poate fi cauzata de agenti chimici: detergenti, sapunuri, agentii bazici, keratolitici (care distrug lama unghiala). „Onicoliza poate fi si o reactie alergica la rasinile din lacurile de unghii sau adezivii pentru unghii false, de aceea este bine sa alegem produse de calitate. Atunci cind utilizam frecvent agentii de curatenie (orice tip de detergent) este recomandat sa protejam unghiile si pielea miinilor cu manusi si creme adecvate", atentioneaza dr. Corneliu Dobre.

Infectii ale unghiilor

Onicomicozele sint infectiile unghiilor datorate fungilor. Ele sint raspunzatoare de 50% dintre modificarile unghiale. Dintre fungi, Trichophyton rubrum determina peste 80% dintre onicomicoze. „Aspectul unghiei se modifica in functie de locul de patrundere a fungului in lama cornoasa. Unghia devine galbena, alba sau maron inchis, ingrosata si sfarimicioasa in cazul invadarii portiunii terminale a acesteia. In situatia in care invazia fungica se face direct prin suprafata unghiei, pe aceasta apar la inceput pete albe (interpretate de multe ori ca „lipsa de calciu"), ulterior prezentindu-se moale, cu aspect prafuit, dar fara a se ingrosa sau detasa de patul unghial", precizeaza dr. Corneliu Dobre.

Candida

Candida se dezvolta frecvent in portiunea terminala a lamei unghiale. De cele mai multe ori se intilneste in infectia cronica a mucoaselor si a pielii cu Candida. „Acest fung invadeaza atit unghiile miinilor cit si a picioarelor. Unghiile devin in totalitate galbene si ingrosate. Este foarte important sa se confirme prezenta si specia de fung inainte de a incepe orice tratament. Acest lucru este posibil analizind cu ajutorul microscopului fragmentele sfaramicioase ale unghiei dupa ce au fost inmuiate cu o substanta chimica onicolitica (hidroxid de potasiu)", adauga dr. croneliu Dobre.

Panaritiul

Infectia bacteriana (paronichia sau panaritiul) se produce prin patrunderea unei bacterii intre lama unghiei si tesutul lojei unghiale. Panaritiul acut (paronichia acuta) se manifesta prin fenomene inflamatorii locale: roseata, tumefiere, caldura si durere. Este favorizat de macerarea lamei unghiale si a tesutului lojei unghiale prin expunere excesiva la agenti de spalare si apa. Este o infectie superficiala de cele mai multe ori cu Staphylococcus care determina acumulare de puroi in spatele cuticulei. „Aparitia panaritiului este un motiv intemeiat de prezentare la medic. Autotratamentul risca sa dea rareori rezultate scontate. Cu cit ne prezentam mai repede la medic, durata si rezultatele tratamentului vor fi mai bune.Tratamentul consta in pansamente antiinflamatoare, antibiotice pe cale generala si in final drenarea puroiului. Foarte rar panaritiul acut poate evolua cu panaritiul cronic (paronichia cronica)" explica dr. Croneliu Dobre.

Paronichia cronica

O infectie mai grava a unghiei este data de Pseudomonas care este raspunzator de macerarea spatiului dintre lama si patul unghial urmata de onicoliza. Toate celelalte semne de infectie acuta sint prezente. „Unghia se coloreaza in verde inchis, ceea ce duce la confuzia cu hematomul unghial (adunarea singelui sub unghie in urma unui traumatism). Cei care prezinta risc crescut pentru paronichia cronica sint: brutarii, stomatologii, spalatorii de vase din restaurante. Pentru a preveni aceste afectiuni este recomandata purtarea manusilor din plastic sau cauciuc atunci cind miinile sint expuse prelungit la apa si sapun sau detergent", subliniaza dr. Dobre.

Unghiile incarnate

„O afectiune des intilnita a unghiei este „unghia incarnata". De obicei este cauzata de manevrele gresite de pedichiura sau de incaltamintea neadecvata. Poate evolua cu sau fara inflamatie, durerea fiind mai mica sau mai mare in functie de modul de evolutie. Tratamentul consta in incizia si inlaturarea portiunii unghiale incarnate sub anestezie locala. Recidivele sint frecvente. Inlaturarea cauzei este esentiala pentru un tratament corect si rezultate bune pe termen lung.", puncteaza dr. Croneliu Dobre."Subliniez ca prezentarea la medic, efectuarea la recomandarea acestuia de analize de laborator, respectarea prescriptiei medicului, evitarea automedicatiei si sfaturilor „binevoitoare" sint doar citeva cai pentru un tratament de succes a oricarei boli dar mai ales in cazul afectiunilor unghiilor unde dificultatea diagnostica poate fi legata de atitia factori", adauga dr. Dobre.

Ticuri care «agreseaza» unghiile

Unghiile de la miini pot fi agresate nu numai de agenti microbieni sau chimici, ci si din cauza ticurilor individuale. Unghiile scurte si neregulate ale celor care si le rod, indica o instabilitate a personalitatii acestora. Unghiile care prezinta un sant median cu urme de lezare punctiforma sint cele ale unei persoane cu ticul de a-si zgiria unghia cu unghia celorlalte degete ale miinii. Prin modificarile lor, unghiile, ca parte componenta a corpului uman, pot indica o suferinta, in cadrul unei afectiuni generale. Aspectul lor poate ajuta la diagnosticarea unor boli grave sau poate indica agresiunea unui agent extern (infectios, mecanic sau chimic) asupra organismului nostru.

Unghiile „curbate"

Modificarile de forma ale unghiilor de tipul unghii curbate sau in „sticla de ceas" au fost descrise din timpul lui Hipocrate („degete hipocratice"). « Ele semnifica existenta unor boli cronice, unele cu potential sever:malformatii congenitale de cord cianogene, ciroza hepatica, neoplasm pulmonar, abcese pulmonare, bronsiectazii, empieme. Aceasta modificare se datoreaza cresterii tesutului moale de la nivelul portiunii terminale a degetului, probabil datorita unei vasodilatatii a vaselor, dilatatie intilnita in afectiunile amintite mai sus.Alte boli cutanate (lichen plan si psoriazis) includ si modificari unghiale. Unghiile pot prezenta santuri longitudinale (lichen plan) sau depresiuni punctiforme (psoriazis). Onicoliza se intilneste si in psoriazis, cind unghiile devin caracteristic mai galbene. Tratamentul este cel al bolii de baza"