| justanotheralien a întrebat:

Eu m-am născut cu strabism, mama mă ducea la oftalmolog de la 2-3 ani. Atunci era mult mai vizibil și mai grav. De la vreo 3 ani am purtat ochelari, până în clasa a doua. Mamei mele i s-a spus că oricât aș purta ochelarii, nu o să-mi treacă, așa că am renunțat la ei. Ochiul stâng era cu totul înspre nas, vedeam dublu, cel drept era mult mai ok. Un timp (până în clasa a cincea) am făcut anumite exerciții acasă și chiar au început să se vadă diferențe, dar tot nu mă vindecasem. Am mai făcut și după, dar fără rost, nu se mai întâmpla nimic. Când eram mică, medicul oftalmolog la care mergeam i-a propus mamei o operație la Iași, dar a zis că e riscant. Acum am 16 ani. Întrebarile mele sunt următoarele:
Pot face operație la vârsta asta?
Care sunt riscurile operației?
A mai făcut cineva de aici? (și dacă da, care sunt rezultatele)
Mulțumesc anticipat.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| mudokins78 a răspuns:

Tehnica operatorie consta în slabirea muschilor hiperactivi (retropozitie) si/sau întărirea muschilor hipoactivi (scurtare, avansare). Tehnicile moderne, utilizate doar in centrele specializate cum este OFTAPRO, folosesc incizii mici (3-4 mm) motiv pentru care recuperarea este foarte rapida. Exista si operatii speciale, complicate in strabismele mai putin obisnuite. Uneori trebuiesc operati mai multi muschi. Decizia apartine in totalitate chirurgului strabolog si planul preoperator poate fi modificat pe parcursul interventiei in functie de constatarile din timpul interventiei. Interventia pentru strabism este o interventie delicata si necesita un chirurg specializat in acest tip de chirurgie deoarece este foarte posibil ca o necunoastere exacta a tuturor aspectelor sa duca la rezultate nedorite si uneori ireversibile.La fel de important este si procesul de evaluare preoperatorie si rationamentul preoperator.
succes

| ALGator a răspuns (pentru mudokins78):

E de bine sau de rau :-)?

| mudokins78 a răspuns (pentru ALGator):

E de bine(fiindca ai varsta potrivita pentru operatie)
dar e si riscant in acelasi timp!
totul depinde de maestria doctorului! mare grija pe mana cui te lasi!
sanatate multa!

| ALGator a răspuns:

Ar trebui discutat cu un medic oftalmolog.
Se fac operatii si la adulti. Principiul este ca daca nu se obtin efecte satisfacatoare cu ajutorul ochelarilor (nu este numai aspectul,, estetic" ci si vederea dubla etc) sau daca exista motive estetice, se face operatie. Dupa operatie pleci acasa in aceeasi zi (Suedia) si urmeaza un controal post operatoriu dupa o saptamana.
Dupa operatie pot aparea schimbari in vedere, usturimi etc dar care dispar. Operatia nu afecteaza vederea. Daca ai purtat ochelari de vedere, ii vei pastra neschimbati.
La adulti (si la tine, probabil), in functie de manifestare se pot prescrie ochelari cu lentile prismatice.

Cred ca e bine sa mergi la un oftalmolog si sa te sfatuiesti ce e de facut. Nu uita ca in final tu esti cea care decizi, bazindu-te pe variantele pe care ti le prezinta el.
P.S. Nu sunt medic. Spun doar cum as face eu. Succes!

| Cinevacatoatalumea a răspuns:

Nu ai facut bine ca ai renuntat la ei. Ochiul meu stang era indreptat spre exterior. Am purtat ochelari de la 2 ani. Acum nu se mai observa strabismul. De la o dioptrie de 3.5 la ochiul stang am ajuns la 2.5
Eu as zice sa porti ochelari si sa faci exercitii in continuare. Operatia e prea riscanta. Mie mi s-a spus parca, ca o astfel de operatie se poate face de la 8+ ani.

| justanotheralien explică (pentru Cinevacatoatalumea):

Am purtat ochelari 5 ani. Cum am și scris, de altfel. Și nu m-au ajutat cu nimic, absolut cu nimic.

| Cinevacatoatalumea a răspuns (pentru justanotheralien):

Eu i-am purtat 11 ani. Fa diferenta.

| Cinevacatoatalumea a răspuns:

Cand vi s-a spus ca "nu conteaza cat porti ochelarii, tot nu o sa iti treaca" avea dreptate, dar asta nu inseamna ca rezultatele nu sunt vizibile.