| 5555Anonim5555 a întrebat:

Salut, mama mea are schizofrenie de dinainte să mă nască pe mine. Eu am 15 ani și am auzit că pot să dezvolt și eu schizofrenie, este adevărat? Momentan nu am tulburări psihice sau ceva. Sunt ca toți copiii
Faza e că îmi este frică că aș putea să am și eu schizofrenie in viitor.

Pot să dezvolt schizofrenie in timp având în vedere că un părinte suferă de această boală? Dacă răspunsul este "da", există șanse să scap?
Cum pot să evit asta?

Sunt foarte speriat deoarece văd cum este mama mea și NU vreau să devin și eu ca ea broken heart(

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

Poti avea sau nu, stiu de la un medic ca schizofrenia se transmite pana in a 7-a generatie, DAR sunt sanse foarte mari ca tu sa nu dezvolti, cum sa zic pe romaneste si nu medical, unii chiar daca au gena acestei boli nu o dezvolta iar altii o dezvolta.
Tot de la acel medic am inteles ca boala se reactiveaza undeva in jurul varstei de 20-22 de ani, dar nu este o regula.
Eu zic sa stai linistit daca era sa ai mai mult ca sigur o faceai pana atunci...desi nu e tarziu, insa tind sa cred ca sansele sa nu faci sunt mai mari in cazul tau decat sa faci.
Nu sta cu teama, nu poti impiedica astfel de tulburari, roaga-te doar sa nu faci si vezi-ti de viata ta. Putem sa ne imbolnavim mult mai grav in viata asta de multe alte lucruri si degeaba fugim de unele daca ne lovesc altele.
Tu traieste-ti viata si nu te mai gandi la acest aspect neplacut ca daca o sa faci, nimeni nu stie asta. Poate nu faci!

| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu cred ca cineva neofit in materie poate sa-ti spuna. Un raspuns corect poate sa ti-l dea medicul de familie sau un specialist in psihiatrie, neurologie.
Se pare ca riscul descendentilor persoanelor schizofrenice este mare de a dezvolta si ei aceasta boala. Dar parerie sunt impartite chiar si la nivelul oamenilor de stiinta.
Dar zic sa fii optimist. Daca ai ajuns la aceasta varsta si esti sanatos, probabilitatea a scazut simtitor. Si mai e ceva: cauzele schizofreniei sunt multiple: se spune ca schizofrnie este un cumul de 100 de boli in una singura.
Trebuie sa ai grija sa nu faci excese si fara alcool, tutun, droguri.
Personal am cunoscut doua cazuri de oameni normali ale caror mame sufereau de schizofrenie.