| Încrucişătorul a întrebat:

"Bucataria romaneasca" - chiar exista asa ceva?

Ce avem noi original in acesta "bucatarie r[r]omaneasca"? Nu avem ceva original de care sa stiu. Ba avem de la turci, de la secui, de la sarbi, de la nemti, de la francezi etc. si totusi nu gasesc nimic original in bucataria romaneasca. Inca o dovada ca suntem nepriceputi, orgoliosi de nu ne mai incapem sub piele, ipocriti, habotnici degenerati si tampiti.

17 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Romania in existenta sa a fost mai mereu ocupata de alte popoare...fie ca au fost rusii, fie ca au fost otomanii, fie ca au fost ungurii ....si fiecare a adus cate putin din bucataria lor!
Romania are putine preparate traditionale adevarate, dar sa nu crezi ca la alte popoare este diferit!
Orice popor care a fost sub influenta altui stat a ajuns in final sa imprumute trasaturi culinare din acel stat....si in final sa si le insuseasca!
E un motiv pentru care bucataria frantuzeasca, turca, araba ...etc este atat de diversificata si originala!
Si anume pentru ca bucataria lor nu a fost influnetata de cea a altor popoare
De Romania ce sa zici care e inconjurata din toate partile de alte popoare?

| Încrucişătorul explică (pentru Apache):

"... dar sa nu crezi ca la alte popoare este diferit!/ Orice popor care a fost sub influenta altui stat a ajuns in final sa imprumute trasaturi culinare din acel stat....si in final sa si le insuseasca!"

Apache, din necunostinta de cauza (nu te supara pe mine, se intampla; nici eu nu mi-am dat seama cand o foloseam), numai fraierii/invinsii spun asta dand dovada de slabiciune si apartenenta inferioritatii. Intr-adevar, nu exista 'bucatarie' straina fara diversificari dar bucataria frantuzeasca, turceasca, araba, greceasca si germana (cateva exemple), din cate stiu eu, au avut prea putine din acele diversificari si s-au mentinut, ca sa nu mai spun de creativitatea altor retete, ca originale.

Multumesc de comentariu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Române, unde ai mai întâlnit în lumea asta Pască făcută după reţetele tradiţionale din Bucovina, mucenici sau specialităţi din peşte gătite după reţete din Delta Dunării gen borş de peşte şi alte derivate din peşte aşa cum le gătesc oamenii Deltei?

| millyca a răspuns:

Paine cu sare, ca mamaliga trebuie sa fie de unde-i si porumbul. Sarmalele am impresia ca sunt turcesti. Stiu ca mai exista niste mancaruri dintr-astea de fac oamenii pe la tara, cum ar fi galuste cu prune, mancare de bob, in fine... chestii de care nu m-as atinge.

| QiCKaaTc a răspuns:

Sarmale, mititei, poalembrau, mamaliga. Sunt romanesti, dar ce sa stie omu!

| zZAlexandruZz a răspuns:

Pune mana si citeste despre gastronomia romaneasca si apoi posteaza aici.

| Încrucişătorul explică (pentru zZAlexandruZz):

Nu-ti fa griji de mine. Crezi ca nu am "consultat" internetul de aceste lucruri?
Sarmalele sunt dupa o reteta turceasca, ciorba de burta e o reteta arabo-turceasca (fii atent), supa de linte e reteta turceasca, ciorba de vaca si ciorba de perisoare sunt retete grecesti, nativii americani, care erau singurii cultivatori de porumb, detineau o metoda interesanta prin care il sfaramau, il puneau in apa fierbinte (ti se pare cunoscut? de parca ar fi si greu de facut), se racea si introduceau diferite plante (se considera ca faceau asta ca sa-i vindece pe bolnavi si sa se incalzeasca pe timp de iarna); mititeii, din nou, nu sunt de origine r[r]omaneasca (tu chiar crezi ca e greu sa pui carne tocata la gratar? soto) si restul... se pare ca ceilalti (doar 3 sunt exclusi de aici) complexati cultural, la acesta intrebare a mea, au recunoscut prin idiocratie (cum altfel?) ca anumite retete nu sunt originale romanesti.

Asa că... pune mana si "ceteşte".

| xCristianx a răspuns:

Ti-a cerut cineva sa te caracterizezi? bai mamaliga cu branza!

| Încrucişătorul explică (pentru xCristianx):

Initial, m-am uitat la tine.

| xCristianx a răspuns:

Degenerat e nepotul unchiului tau.

| Emmanuel_2712 a răspuns:

TRADITIONAL:Ciorba de Burta, Mititeii, Mamaliga, Poalembrau, Pasca, Cozonac, Spanac, Sarmale, Stufat, Ciorba de Vaca.

| girlgonewild a răspuns:

Cei trei jurati de la Masterchef au declarat ca singurul produs original romanesc este coliva laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru girlgonewild):

Stii ca au dreptate! Ai funda de la mine (ca nemernicul asta in afara sa se injure singur in oglinda n-are altceva mai bun de facut)
De ce zic asta:
1. Ciorba de burta - am mancat-o in variante mai mult sau mai putin interesante din Filipine pana in Brazilia.
2. Sarmalutele - desi ale noastre sunt mai gustoase, cele germane si turcesti sunt mai originale. Iar cele in foi de vita sunt specialitate fanariota, cam ca restul bucatariei romanesti.
3. Mamaliga. Porumbul a foat adus in Europa din America de Sud. Ce crezi ca faceau ei acolo din el, popcorn?
4. Mititeii. Este inventia turcilor, de asemenea. Kebap e termenul. Aia din carne de porc sunt o prelucrare germanica a ideii culinare turce, fur-gasita in timpul cruciadelor.
Acum stau si ma gandesc, ce ar ramane complet traditional romanesc?
1. Prima idee ar fi coliva si mucenicii. Cozonacul nu, este prea comun in Europa.
2. Ciorba de stevie si urzici. Aia dreasa cu iaurt. (dresul cu bors nu e traditional, asa cum borsul nu a fost inventat de romani)
3. Posibil ca si mancarea de gutui sa fie romaneasca, gutuia e un fruct (leguma?) nativ specific arealului romanesc.
4. Mancarea de prune uscate. In mod cert! Impartim cu fratii unguri palinka si pruna uscata!

| Încrucişătorul explică (pentru girlgonewild):

Masterchef? Ce zic aia?!? Haaaaaa! Inseamna ca "masterşefii" nu au auzit de Teodor Tiron.

| Încrucişătorul explică (pentru anonim_4396):

Ngh ngh ngh!

Aaa pardon! Nu stiam ca ati infulecat, pe moment, "mici" si ragait (nu vorbit) acea bere spumoasa si rece care v-a uns gatul plin cu mustar. Sper sa va stea in gat.
Descrierea ti se cuvine 100%. De ar durea ipocrizia... of! As sta sa ma uit cum te-ai rostogoli in dureri si cum mi-ai cere ajutorul... asa ti-as zambi. E pacat ca prostii si ignorantii, ca tine. nu sufera. Am mai scapa de cateva miliarde.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Încrucişătorul):

Nu vorbeam cu tine, maimutzoiule. Vorbeam cu singura userita care ti-a raspuns corect.

| windix a răspuns:

Bucataria ROMANEASCA


Bucătăria românească a fost influențată favorabil de condițiile oferite de relief pentru agricultură. De la sate făceau parte cerealele ( porumb), legumele (fasole, varză, castraveți, ceapă), carne, pește, ouă.
Ca preparate cu specific național sunt renumite, ciorba de pește, ardei, perișoare, si ciorbele. Dulciurile sunt cozonacul, plăcinta dar și prăjiturile.
Dealurile romanesti ne dau struguri de buna calitate, fructe dulci si zemoase: mere, prune, cireșe, caise, piersici, zmeura, mure, alune.
În România există vinuri naturale și băuturi din fructe. Ele stau langa mese în zilele de sărbătoare(Craciunul, Pastele, Anul Nou).
Bucataria romana este diversa, cu multe bunatati.