La noi in ardeal se numesc Gombotz
Ingredientele":
1 kg de cartofi
1 ou
1 lingurita zahar
1 lingurita de sare
2 lingurite de ulei
350 gr faina
+
1 kg de prune
Scortisoara
Pesmet 1 pachet mic ~ 300 gr
ZaharPrunele se taie in jumatate si se scot samburii daca se doresc galusti cu o pruna intreaga in interior atunci pruna se taie doar pe jumatete in lung; se presara cu zahar si/sau scortisoara si se lasa 30 minCartofii se pun la fiert in coaja.
Cat fierb cartofii pregatiti amestecul de pesmet
Se caleste pesmetul in unt pana isi schimba culoarea se retrage de pe foc si se adauga zahar si scortisoara dupa gust Cartofii calzi se zdrobesc ca pentru piure
Se adauga faina, sarea (1 lingurita), zaharul(1 lingurita) oul si uleiul (2 lingurite)
Se amesteca totul si rezultatul un aluat moale si foarte lipicios
cu mainile bine pudrate cu faina se ia aproximativ o lingura d aluat se pune pruna in mijloc si i se da o forma de bila. galustele formate se pun pe o farfurie tapetata la randu i cu faina
intr o cratita se pune apa la fiert cu sare. cand se fierbe apa se pun galustele, micsorand focul.cand s au ridicat6 la suprafata se scot. apoi se trec prin pesmet cat sunt inca calde.
sper sa ti iasa. in general toamna e anotimpul lor, atunci gasesti prunele autohtone.
Eu am facut reteta asta cand am fost in franta si vreau sa zic ca i am dat pe spate pe frantzuji. sunt delicioase
EU FAC CA SI hashe86 DAR IN LOC DE PESMET PUN GRIS CALESC PUTIN GRISUL CU ZAHAR SI EMULT MAIBUN CA PESMETUL