| AvrilLivigne a întrebat:

FUNDA.Cum se face gemul de strugurei rosii?

4 răspunsuri:
| ღCuteღKissesღ a răspuns:

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
1 kg zahar
3 linguri zeama de lamiie
1 kg boabe struguri sau o farfurie cu virf dupa ce s-au scos simburii
½ baton vanile
3 pahare apa


Mod de preparare:
Se aleg boabe mari de struguri, se curata de pielita si de simburi si se pun intr-un tifon sa se scurga. Se pune zaharul la legat, la primele clocote se pune o lingura de zeama de lamiie. Se leaga, se stinge focul pentru a se linisti clocotele si se pun strugurii. Se mai lasa 15 minute, apoi se continua fierberea. Se pune restul de lamiie si cind este aproape gata, se pune vanilia. Se incearca si cind siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si rece se toarna in borcane.



ata de ce ai nevoie pentru a face dulceata de struguri:

1 kg de struguri (cantariti dupa ce au fost curatati de samburi si coaja)
1 kg de zahar
3 pliculete de zahar vanilat
1/2 zeama de lamaie (aprox. 50 ml)
1/2 l apa

Iata care sunt pasii pentru a prepara dulceata de struguri:

- Se aleg strugurii asa cum am spus si mai sus, cu boabele mari, se curata de samburi si de pielita, bineinteles dupa ce inainte i-am spalat bine sub jet de apa rece. Coaja se curata usor cu mana sau cu un cutit, tragand din partea unde a fost prinsa codita in jos, apoi cu o scobitoare se scot semintele.

- Se prepara un sirop din apa, zahar si sucul de lamaie. Se pun toate intr-o cratita incapatoare (urmeaza sa adaugam mai tarziu si boabele de struguri, deci trebuie sa alegeti cratita potrivita) si se pun la foc potrivit, lasandu-le la fier si mestecand usor pana ce zaharul s-a topit si siropul a devenit vascos, adica s-a legat, dupa care se ia cratita de pe foc.

- Se adauga strugurii curatati peste sirop si se lasa aproximativ 10 minute pentru ca strugurii sa lase zeama, apoi se pune cratita din nou pe foc, la foc potrivit, mestecand din cand in cand si se lasa pana cand siropul se leaga din nou, dar nu prea mult.

- Atentie, pe masura ce spuma incepe sa se formeze, aceasta trebuie indepartata cu ajutorul unei site.

- Dulceata de struguri va fi gata cand siropul este bine legat, adica in momentul cand se ridica lingura si se lasa sa curga siropul din ea, acesta va curge cu picaturi rare, deci va curge mai greu, iar un alt indiciu ca dulceata este gata este acela ca boabele de struguri plutesc uniform in dulceata si siropul are un aspect untos si lucios. Strugurii contin o subtanta gelatinoasa, numita pectina, care va ajuta la gelefierea siropului dupa ce acesta se raceste, chiar daca acesta vi se pare subtire acum cand dulceata este pe foc. Deci, trebuie avut grija sa nu lasati siropul sa se lege prea mult, caci dulceata va deveni foarte groasa si va avea un gus de zahar ars.

- Odata gata dulceata, adaugati in ea zaharul vanilat, mestecati usor si mai lasati maxim 1 minut pentru ca acesta sa nu-si piarda aroma, dupa care puteti stinge focul. Daca s-a mai format spuma, aceasta trebuie inlaturata cu spumiera.

- Dulceata de struguri se lasa in cratita sa se raceasca pana aproape de temperatura camerei, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel dulceata de struguri nu se va zaharisi.

Dulceata de struguri este gata pregatita si se pastreaza la temperatura camerei.

Se poate servi ca atare, cu clatite, peste orezul cu lapte si este la fel de buna si pentru papanasi.

| PisoiashDragalash a răspuns:

Timp de preparare:
2 ore si 40 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Struguri
zahar
sare de lamaie
borcane cu filet


Mod de preparare:
Strugurii se spala, se lasa la scurs si apoi se culege boaba cu boaba ce vor fi macinati cu robotul de bucatarie.
La 1 kg struguri macinati aveti nevoie de 600 g zahar si un varf de cutit de sare de lamaie.
Pasta de struguri si zaharul se pun la fiert pe foc mic, invartindu-se cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda de fundul cratitei.
Spuma rezultata se strange cu o spumiera si se inlatura. Se lasa sa fiarba pina cand se ingroasa gemul. Se pot adauga cateva feliute subtiri de lamaie. Sarea de lamaie se adauga la sfarsit si se mai lasa 5 minute sa dea in clocot.
Gemul se pune asa fierbinte in borcane care se fileteaza. Borcanele se lasa 5 minute cu fundul in sus dupa care se pun in pat cald, acoperite cu paturi, pina a doua zi cand se pot pune in camara pentru iarna.
Pofta mare!
FUNDA?big grin