Malaiul si faina se pastreaza intr-un loc uscat, in pungi sau vase din metal ori sticla, curat si acoperit, din cand in cand trebuie sa fie usor afanat, pentru a se fi aerisit. Se intoduce in interiorul vasului cu malai sau faina un obiect de fier, care da "raceala" si nu da voie sa se incinga malaiul sau faina.
Va multumesc pentru raspunsuri. Mi-ati salvat mamaligile pe 5 ani de-acum inainte!
Mamaliga dimineata, la pranz si seara!![]()
Nu stiu cum sa-l pastrezi dar stiu cum sa-l consumi.![]()
Mamaliga salveaza poporul de criza!
@mira: asta, stiam, dar... 7 kg de malai! Imi trebuie un borcan imens si o camera frigorifica. Nu chiar pot sa blochez juma' de frigider cu blestematul de malai.
@Sensei: mancam destul de rar mamaliga. Nu suntem cine stie ce fani. De-asta ziceam ca ne ajunge 5 ani malaiul ala!
Asculta, pune-l in pungi, si le pui in dulapdaca tot nu vrei sa folosesti balconul... a! inchide pungile
În mod general, mălaiul și făina se păstrează în pungi sau vase de tablă/sticlă acoperite. Se țin neapărat în locuri uscate și răcoroase (chiar dacă nu ai balcon, poate ai o cămară sau o debara). Din când în când, se recomandă să amesteci mălaiul pentru a-l afâna. Se mai practică și introducerea în punga/vasul cu mălai a unui obiect mic de fier ca să nu permită mălaiului să se încingă.
La țară, mălaiul se mai ține în vase de lemn bine uscate și bine acoperite. Ca să nu ai surprize, porționează mălaiul în mai multe pungi sau vase și verifică-le periodic să nu aibă gărgărițe. În acest fel, poți arunca unul din vase dacă ai surprize neplăcute, dar nu se strică toată cantitatea.
Mai da si tu din el daca ti-e de prisos, sa mai puna si altcineva de-o mamaliga...