| SacuiuRobert926 a întrebat:

Salut, e voie sa emiti radio online (doar ONLINE) fara acordul nimanui? Oare ma baga la cheltuieli ca emit? Eu zic ca factura de curent(din cauza ca las pc pornit toata ziua)

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Oricum, este difuzare radio, iar legile (inclusiv cele internationale) sunt foarte stricte.

19 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

- Pentru a emite online, in primul rand trebuie sa ai inregistrat online NUMELE site-ului (host name) = contra cost.
- Cand ai obtinut numele inregistrat, trebuie sa faci un contract cu un provider de internet, cu IP fix = contra cost.
- cand ai linia de internet, trebuie sa-ti configurezi serverul pentru emisie, cu iesire multi-stream suficient de mare = te costa echipamentul + specialistii
- trebuie sa ai echipamentul de studio: minim un microfon la care sa vorbesti
- daca vrei sa emiti si alte materiale inregistrate, produse de altii (muzica, interviuri etc.), atunci trebuie sa obtii licenta pentru ele, ceea ce presupune si plata drepturilor de autor pentru difuzare
- daca vrei sa fii ascultat de multe persoane, atunci trebuie sa faci publicitate postului si sa emiti materiale interesante pentru public. Altfel nimeninu va sti de existenta postului tau, dar tu tot va trebui sa suporti cheltuielile.

| SacuiuRobert926 explică (pentru Bula):

Pai as vrea sa pun muzica pentru prietenii mei.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Hahaha, dar de drepturi de difuzare ai auzit?

| SacuiuRobert926 explică (pentru GabiDumitrescu):

? nu stiu ce e aia

| SacuiuRobert926 explică (pentru GabiDumitrescu):

N-am auzit

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru SacuiuRobert926):

Bizon e complet pe linga la faza asta. Abereaza ca aia cu "e pe net, deci e moca si legal" fara sa fi studiat macar un pic problema. Ia si citeste un pic:
http://www.orda.ro/default.aspx?pagina=187
https://forum.softpedia.com/topic/821826-legislatie-radio-pe-internet/

| Bizon95 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Aham, aham, aham
primul tau link, CITAT:
"
Prin radiodifuzare se înţelege:
a) emiterea unei opere de către un organism de radiodifuziune ori de televiziune, prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, ori a reprezentării acestora, inclusiv comunicarea ei publică prin satelit, în scopul recepţionării de către public;
b) transmiterea unei opere sau a reprezentării acesteia, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, în scopul recepţionării ei de către public.
(art.151 din Legea nr.8/1996, cu modificările şi completările ulterioare)
"
DECI, pct a, FARA FIR (adica in aer), pct b, ORICE numai retele de calculatoare, NU!
AMBELE, se aplica, NUMAI catre public

acum recunosc, cu mana pe inima ca nu m-am gandit la copyright, insa atat timp cat nu pune broadcast-ul in public, ci il da numai la prieteni, atunci nu cred ca are problema asta, nu sta nimeni sa sniffer-asca tot ce, circula pe internet si sa ii prinda pe toti, pur si simplu nu are militia atatea resurse, ca sa nu iti mai spun ca in RO sunt t0rrentii in floare si o eventuala vanatoare de vrajitoare, acolo ar incepe, cu t0rrentii!

deci, totusi, multumesc de corectie, prefer sa mi se dea peste nas aici, unde ma simt in siguranta, decat sa gresesc serios undeva unde sa ma ard... RAU!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bizon95):

Retele INCHISE - bine, aici probabil e loc de interpretari. Asa, putem considera intreg netul o retea de calculatoare... in momentul in care da prietenilor prin net, deci implicit fir/cablu/fibra, discutam de oferirea catre public. Bine, daca sta cu broadcast privat, nu vad vreo problema, in afara aceleia ca iroseste resurse degeaba. Cel mai de bun simt ar fi urmatoarele abordari:
1. Ce asculti indexezi automat in last.fm, apoi dai share la prieteni sa vada si ei ce si cum si sa asculte singuri din alte surse. De exemplu - http://lastfm.com/user/codrutnistor
2. Ia si urca mix-urile/listele/piesele/albumele/whatever pe un file sharing pe undeva, da linkul doar la prieteni. Eu de exemplu inregistrez automat niste emisiuni radio online ca sunt noaptea si de regula dorm pe la ora aia, apoi le urc pe un hosting platit de-al meu si le share-uiesc intr-un grup de FB. Daca intreaba cineva ceva, discutam de emisiuni cu vechi state de serviciu care se fac in concordanta cu drepturile de autor si eu am acordul celor ce le realizeaza ca sa fac asta. Nu scris, dar se poate rezolva in doi timpi si trei miscari, ca ma cunosc cu oamenii.
P.S. In Romania inca mai e in floare DC++ daca iti vine sa crezi. Nu chiar ca in vremea retelelor de cartier, dar inca misca. Am un client mai huschit (airDC++) si mai intru din an in paste sa vad ce se mai intampla pe acolo. Niciodata nu stii cand isi da vreuna share din greseala la pozele in pielicica goala.;)

| SacuiuRobert926 explică (pentru Bizon95):

Dar pe listen 2myradio ar mere? Si sa trimit ip si link-ul doar la prieteni

| Bizon95 a răspuns (pentru SacuiuRobert926):

Nu vad de ce nu ar mergewinking
chiar e mai bine decat in computador, un TREBUIE sa ai IP public (routabil) si TREBUIE sa faci port forwarding din router, sau sa te legi direct cu calculatorul la internet!

| SacuiuRobert926 explică (pentru Bizon95):

Eu pot sa deschid dar cu conditia sa nu ma bage unfr in cheltuieli si/sau sa ma bage in puscatie

| Bizon95 a răspuns (pentru SacuiuRobert926):

:) nu ai citit prima idee, trebuie sa ai IP routabil
cum se determina asta:
intrii pe router si vezi ce IP ai pe WAN (internet)
si apoi intrii pe: http://ip8.com
si daca sunt identice atunci ai IP routabil
daca nu sunt, atunci NU merge, pentru ca cineva din afara retelei tale nu se poate conecta la tine, decat prin cloud (de asta totusi merg chestii ca TeamViewer si AnyDesk, din cauza ca, clientul de la tine din calculator e permanent connectat la cloud si INITIAZA CONNEXIUNEA DIN INTERIORUL RETELEI, asa ca nu mai e limitarea de mai sus)
iar daca ai abonament ieftin, foarte probabil ca nu ai

moment in care asta e unul dintre avantajele ca ai gasit asa un site ca listen2myradio... rezolva muuuulte probleme

| Wr3nch a răspuns:

Daca vrei sa emiti legal, sa si sponsori si sa castigi bani de asta trebuie sa licentiezi muzica si sa inregestrezi legal combinatia. Daca vrei sa emiti pirat (gratis dar nici nu castigi nimic) poti, dar e sansa sa fi dat in judecata pentru ca incalci drepturi de autor.

| SacuiuRobert926 explică (pentru Wr3nch):

Si de unde pot citi drepturi de autor

| SacuiuRobert926 explică (pentru Wr3nch):

Pai si ca sa ma asigur ca nu se va intampla un eveniment cu mine trebuie sa merg la upfr sa fac o cerere sau pot emite direct fara a cere ceva?

| SacuiuRobert926 explică (pentru SacuiuRobert926):

Pirat as vrea sa emit

| Bizon95 a răspuns:

On-line inseamna stream... SPER CA ASTA INTELEGI
si nu mai e radio e audio stream, chiar daca s-a pastrat titlul de "radio" ca sa inteleaga prostimea

moment in care acord iti trebuie pentru o frecventa radio cand vrei sa emiti IN AER, NUMAI IN AER
NU ON-LINE, online nu are nici o legatura OARECARE cu nici o licenta

deci poti sa emiti cat vrei, ca nu intra nimeni daca nu afla de el (iar asta inseamna sa iti faci reclama), iar daca nu faci bani din el atunci intr-adevar nu merita curentul consumat sa tii calculatorul deschis

totusi, daca oamenii afla iar tu trimiti chestii naspa (nazism, terorism, amenintari, fabricat de bombe, etc.) atunci, totusi, cineva o sa iti sara in cap

| SacuiuRobert926 explică (pentru Bizon95):

Pai vreau sa emit pentru prietenii mei am o groaza.