| AvalohAlyn a întrebat:

Ce parere aveti despre echipa de fotbal de traditie si care a fost CAMPIOANA si SUPERCAMPIOANA in anul 2011, Otelul Galati?
Din pacate,a dat faliment,s-a desfiintat.Dar a produs galatenilor o mare bucurie si sarbatoare in oras pe timpul acela.A facut istorie, a cunoscut gloria in Romania, a jucat in Champions League dar apoi s-a desfiintat.
Ati simpatizat acest club de fotbal? Va placea cum jucau de-a lungul istoriei ligii 1? Sa nu uitam ca este o echipa care a stat foarte foarte multi ani in liga 1 consecutiv.
Practic a scris istorie.
V-a placut Otelul?

5 răspunsuri:
| AFR81 a răspuns:

Este exemplul perfect de ASA NU. Cred ca dintr-un anumit punct de vedere, alaturi de Urziceni, sunt doua pete negre in istoria fotbalului romanesc. Chiar si acum sunt surprins, cat de defectuos a fost managementul, cat au furat cei de acolo, cat de incompetenti au fost de au dus echipe care, pe langa banii din transferuri si drepturi de televizare, au primit sume semnificative de la FIFA si UEFA. Din punct de vedere fotbalistic, Otelul era o echipa frumoasa. O echipa care era mereu acolo, in Liga 1 sau Divizia A cum era inainte, la mijlocul clasamentului, o echipa care producea 1-2 surprize mari pe campionat. Fara Gloria Bistrita, Rapid, Otelul Galati, Poli Timisoara, Farul Constanta, FC Arges, parca Liga 1 nu mai e la fel. Da, mi-a placut Otelul.

| Drimmero a răspuns:

A avut un sezon de vis, nu am avut nimic cu ei, o echipa modesta, pur si simplu, cam atat am de zis despre ei.

| AvalohAlyn explică (pentru Drimmero):

Oțelul Galați este o echipa de traditie in Romania.A luat un titlu in care au fost cei mai buni si au castigat o Supercupa in fata Stelei.De asemenea are o cupa Intertoto castigata si o prezenta in grupele celei mai importante competitii europene Champions League unde a marcat cateva goluri si nu s-a facut de ras in ceea ce priveste jocul prestat in meciurile cu Benfica, Manchester United si Basel.Citeste istoria Otelului Galati din linkul urmator:https://ro.m.wikipedia.org/wiki/FC_O%C8%9Belul_Gala%C8%9Bi. Si o sa vezi ca Otelul e o echipa de traditie in fotbalul romanesc si are prezente si in Cupa Uefa in istoria ei. Uite aici ce spune:

După mulți ani, în urma reorganizării fotbalului gălățean, în 1964 apare echipa Oțelul, formație care reprezenta nou-realizatul Combinat Siderurgic din localitate. Prima echipă a orașului era însă Siderurgistul Galați, care jucase în 1963 și o finală a Cupei României. În ediția 1968 - 1969 o găsim pe Oțelul promovată în Divizia B, Seria 1, având în lot printre alții pe: Șerbănescu, Moșneagu, Coman, Secășeanu, Luban, Cerneaga, Niculescu, Crăciunoiu, Nistor, Câmpeanu, Morohai, Holmagy, Stănculescu, Ionița, Obreja, Ion Ionică.

În decembrie 1970, după o nouă reorganizare a fotbalului local, Oțelul devine F.C. Galați, care ulterior se transformă în F.C.M. Galați, iar în edițiile 1974 - 1975, 1976 - 1977, 1979 - 1980 are prezențe în Divizia A (echipa fiind ulterior reorganizată și redenumită Dunărea Galați). Între timp, o parte din jucătorii fostei echipei Oțelul trec la divizionara C Dacia Galați, care, în ediția 1972 - 1973 devine din nou Oțelul și promovează pentru două sezoane în Divizia B, după care retrogradează în Divizia C și apoi dispare.

În perioada 1976 - 1981, muncitorii de la Laminorul de benzi la rece al CSG alcătuiesc o nouă echipă și sprijiniți și îndrumați de Iuliu Ovesea, o înscriu în campionatul municipal, câștigând succesiv campionatul municipal, județean și Divizia C. Performanța o realizează antrenorul Petru Moțoc și jucătorii: Șerbănoiu, Călugăru, Cucu, Borș, Căstăian, Morohai, Ceacu, Ciurea, Pătrașcu, Pavel, Gheorghiu, Adamache, Ion Ionică, Basalîc, Ticu, Potorac, Podeț etc. După promovare însă, locul de divizionară "B" și o parte din jucători trec la Victoria Tecuci, care însă retrogradează după numai un sezon. Ceilalți jucători ai echipei activează în Divizia C, la echipa Metalosport, care la finele sezonului 1981 - 1982 promovează în divizia secundă, sub conducerea antrenorului Traian Ivănescu. Cu această ocazie, echipa revine la denumirea de Oțelul, rămasă de atunci neschimbată.

Pentru o perioadă, clubul rămâne forța a doua din fotbalul gălățean, echipa - fanion a orașului din sudul Moldovei fiind Dunărea CSU. Totul s-a schimbat însă în cursul anului 1985, când conducerea fotbalului local a decis ca Oțelul să devină echipa principală a orașului, în locul echipei Dunărea CSU, care tocmai pierduse promovarea în prima divizie. În 1986 reușește o spectaculoasă promovare în primul eșalon fotbalistic. Antrenorii care reușesc această performanță sunt Costică Rădulescu și Ioan Sdrobiș, ajutați de un lot de jucători care printre alții, includea pe: Călugăru, Ionel Dinu, Gh Stamate, Oprea, Ciobanu, Popescu, Stoica, Radu, Ciurea, Burcea, Smadu, Marius Stan, A.Stamate, Petrescu, Basalîc, Rusu, Vaișcovici, Antohi, Bejenaru, Dumitru, Rotaru, Lala, Anghelinei, Stan.C, Ralea etc.

1 Aprilie 2016 - Tribunalul Bucuresti decide declararea falimentului, Otelul Galati intrand in procedura de desfiintare.

În prima divizie și cupele europene Modificare
În primul an în Divizia A gălățenii obțin locul 11, dar în ediția 1987 - 1988 obțin locul 4 și dreptul de a participa în Cupa UEFA.

Primul meci în cupele europene s-a jucat la 7 septembrie 1988, într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 32.000 de spectatori adunați pe Stadionul Dunărea. Adversar era nimeni alta decât cea mai titrată echipă italiană, Juventus Torino. După un joc excelent, echipa, dirijată de Cornel Dinu a reușit o victorie memorabilă, cu scorul de 1-0, golul fiind marcat din penalty, de Ion Profir. În retur însă, gălățenii au plătit tribut lipsei de experiență internațională, pierzând cu 5-0. La finalul sezonului s-a consemnat însă prima retrogradare, dar echipa a revenit în prima divizie în anul 1991, fără a mai retrograda de atunci.

Revenirea în prima divizie a fost însoțită de o participare în Cupa Balcanică, în care Oțelul ajunge în finală după ce se impune cu 4-0 în fața echipei albaneze FK Tomori Berat, întorcând rezultatul de 2-0 în meciul tur din Albania, dar în finală, după ce remizează cu 0-0 în meciul tur cu turcii de la Sariyer, Oțelul pierde cu scorul de 1-0 în returul din Turcia. Echipa a mai semnat alte 4 participări în Cupa UEFA în sezoanele 1997 - 1998, 1998 - 1999, 2004 - 2005 și 2007 - 2008, cea mai mare performanță în această competiție fiind turul 2 preliminar, atins de gălățeni în edițiile 1998-1999, 2004-2005 și 2007-2008. În sezonul 2007-2008, Oțelul Galați s-a calificat în Cupa Intertoto, ceea ce a reprezentat o premieră pentru echipele de fotbal din România. În turul 2, gălățenii s-au impus în fața bosniecilor de la FK Slavija cu scorul de 3-0. În vara lui 2007, Oțelul a câștigat Cupa Intertoto după o dublă victorie în finala cu Trabzonspor, iar acest trofeu i-a garantat o participare în Cupa UEFA, dar Oțelul pierde în Bulgaria în fața lui Locomotiv Sofia cu scorul de 3-1 și este eliminată din competiție în urma meciului retur, încheiat cu scorul de 0-0. Oțelul s-a calificat în această competiție obținând locul patru, în 1988, 1997 și 1998. În Cupa României, echipa a jucat finala, în anul 2004, pierdută în fața lui Dinamo București, cu scorul de 2-0.

În 2011, Oțelul a obținut primul titlu de campioană a României după ce a obținut următoarea linie de rezultate: 21 de victorii, 7 egaluri și 6 înfrângeri din 34 de meciuri oficiale jucate în Liga I sezonul respectiv. La data de 17 iulie 2011, Oțelul a obținut Supercupa României în fața celor de la Steaua București, cu scorul de 1-0 prin golul marcat în minutul 15 de către Laurențiu Buș. Postura de campioană i-a garantat Oțelului o participare event în grupele UEFA Champions League. Tragerea la sorți nu s-a dovedit a fi prea prielnică gălățenilor, care au picat în grupa C, cu FC Basel, Benfica Lisabona și Manchester United. Astfel, gălățenii s-au deplasat în Elveția pentru primul meci din grupă cu Basel, meci pierdut de Oțelul cu scorul de 2-1. Apoi, Oțelul i-a întâmpinat la București pe cei de la Benfica, pierzând meciul cu scorul de 0-1. A urmat dubla cu Manchester United, în care gălățenii au piedut cu scorul de 2-0 în ambele meciuri. Ultimele două meciuri din grupă, Oțelul a pierdut în fața celor de la Basel cu 2-3 la București și cu 1-0 în fața celor de la Benfica, în Portugalia. Astfel, gălățenii au avut un record negativ de 0 puncte pentru o echipă din România în grupele UEFA Champions League, în formatul existent din 1992.

| playermessi a răspuns:

Otelul e praf
de aia a dat faliment ca jucatori stiau sa mearga pe camp decat sa joace fotbal

| Drimmero a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Stiu si eu cum s-au prezentat ei, este o echipa de traditie, dar raportat la performantele Stelei, ale lui dinamo, ale lui rapid, etc, este un club modest, dar cu siguranta, de traditie!