| Antonia23K a întrebat:

Dacă începi sa mergi la sala și vrei sa crești in masa musculară și te apuci sa bagi cratina și proteina o sa începi sa crești și puțin in greutate?

Răspuns Câştigător
| Cosmin86 a răspuns:

Asta e o aberatie, eu am folosit cativa ani si apoi am avut 4 ani pauza si m-am mentinut fara probleme...

Si pentru cultura ta generala proteinele si creatina se gasesc in mancare.

Proteine = carne, peste, branza, oua, nuci, migdale, caju
creatina = carne si peste (in special carnea rosie)

"Nu ma crede pe cuvânt, întreabă medicul tău de familie" -> intreaba medici sportivi... ca multi medici de familie habar nu au de nutritie.

17 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Normal că cresti in greutate. Masa musculara ce crește are și ea o greutate.

| Antonia23K explică (pentru cristi202):

Chiar dacă iau doar de doua săptămâni, imediat?

| ZokoZEW a răspuns (pentru Antonia23K):

Vezi ca se ia o saptamana, o pauza si dupa o saptamana ia iar, scrie pe ambalajul de la creatina.

| cristi202 a răspuns (pentru Antonia23K):

In doua saptamini nu se vede, creșterea mușchilor fiind de ordinul gramelor sau zecilor de grame pe zi, greutatea fiind fluctuanta, cînd maninci pui greutate (sute de grame), cînd depui efort dai jos din ea. Schimbările ușor vizibile apar cam după o luna, se vede bine după două.

| Cosmin86 a răspuns:

Pai masa musculara are si ea greutatea ei... poti creste si 20-30 kg in greutate (evident, dupa ani de zile de antrenament), dar FARA sa te ingrasi, doar din masa musculara.

| carevaescu a răspuns:

Dacă grăsimea corporală rămâne aceeași, orice creștere a masei musculare va însemna o creștere în greutate.
Dar rareori rămâne procentul de grăsime corporală neschimbat, așadar nu există o traiectorie fixa. Spre exemplu sunt unii care își cresc masa musculară in timp ce dau jos grasime într-un ritm mai rapid, rezultând o scădere a greutății corpului.
De ținut minte este ca densitatea mușchilor este mai mică decât cea a grăsimii.

| Trixt3r a răspuns:

Este ca și când te umfla cineva cu pompa, atunci când iți da la pompa din când în când, o sa te menții, dar dacă te lași de sala și nu da nimeni la pompa o sa se lase lase toți mușchii și o sa slăbești înapoi.

Sala, proteinele și creatina nu înseamnă sănătate. Am un amic care a băgat sala cu proteine și creatina 4-5 luni (arăta bine, se dezvoltase bine) și după 2 luni de pauza arată mai rău decât arăta când s-a apucat. (mai lua și ceva supliment cu glucoză pentru ca ii recomandase cineva pentru ligamente).

Soluția pentru creșterea masei musculare este sportul (nu sala), o dieta corecta (nu suplimente dăunătoare) și sănătoasă și exerciții de "gimnastica". Nu exista o rețetă sănătoasă și de durata care în mod magic sa te dezvolte și sa te mențină în timp record, fără a aduce riscuri sănătății.

Nu ma crede pe cuvânt, întreabă medicul tău de familie.

| Trixt3r a răspuns (pentru Cosmin86):

Ma bucur sa aud ca tu n-ai avut probleme, dar asta nu înseamnă ca-i o regula generala pentru toată lumea.

Omul are dreptul la opinii diferite și apoi poate trage singur concluzia, în rest n-am de gând sa ma contrazic cu tine, iți respect opinia.

O sa-mi susțin opinia mai sus menționată - Sportul și o dieta corectă și echilibrată fără suplimente, decât dacă iți recomanda un medic.
Fiecare avem organismul diferit, valori diferite și o regula de baza generala nu poate sa existe când folosești suplimente.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Trixt3r):

Pai cam e o regula generala, ca le confunzi cu steroizii. Suplimentele sunt doar mancare concentrata, ele NU te umfla... daca ai o alimentatie buna, nici macar n-ai nevoie de ele.
Ele conteaza cam 5-10% maxim.

Ca sa intelegi rolul lor: cand pui muschi ai nevoie de 2 grame de proteina/kg-corp... sa zicem ca ai nevoie de 200 de grame. Tu din mancare, iti asiguri 180 de grame intr-o zi... asa ca ce faci? Foloseti suplimente ca sa COMPLETEZI pana la 200 de grame.

Eu, care in perioada de masa musculara (cam 10 luni pe an) mananc 3-4 fripturi pe zi + 10-15 oua pe saptamana, nu am nevoie de suplimente. Dar acum vreo 10 ani, cand aveam alimentatia praf, m-au ajutat.

p.s.: ai spus "Am un amic care a băgat sala cu proteine și creatina 4-5 luni (arăta bine, se dezvoltase bine)" -> cum naiba se dezvoltase bine in 4-5 luni... 4-5 luni = apa de ploaie, ai nevoie de minim 1-2 ani ca sa inveti sa te antrenezi (sa vezi ce antrenamente functioneaza pentru tine) si sa inveti sa-ti pui alimentatia la punct.

| Trixt3r a răspuns (pentru Cosmin86):

Înseamnă ca unul dintre noi nu știe ce vorbește.

"What happens if you stop taking creatine and protein?
While you are supplementing with creatine, your total serum creatine levels and the amount of creatine stored in your muscles increase. When you stop taking creatine, these levels drop, which might cause some ​side effects​, including fatigue, muscle weakness, weight loss and decreased natural creatine production."
https://www.livestrong.com/......-creatine/

Fiecare organism funcționează diferit, atunci când te oprești din suplimente poți pierde puterea mușchilor și masa musculara scade din cauza ca retinerea de apa scade, poți pierde și din greutate. - după cum spune articolul, iți poate afecta și producția naturala de creatina din organism.

Deci, despre ce vorbim?

| Cosmin86 a răspuns (pentru Trixt3r):

Vad ca aia de pe site-ul ala chiar urasc creatina, ca au mai multe articole anti... uneori se si contrazic, ca nu e studiata pe termen lung, ca apoi in alt articol sa spuna ca e studiata foarte mult... ei pun cateva link-uri catre un site medical din SUA:
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/873.html

Citez: "When taken by mouth: Creatine is likely safe for most people. Doses up to 25 grams daily for up to 14 days have been safely used. Lower doses up to 4-5 grams daily for up to 18 months have also been safely used. Creatine is possibly safe when taken long-term."

Eu cred ca cei de pe livestrong se refera la acele efecte secundare in cazul excesului, a folosirii unor doze foarte mari.

p.s.: eu cunosc cativa culturisti (tinand cont ca fac sala din 2004, chiar daca am avut pauze), campioni nationali, si de la ei stiu ca inainte de concurs (cand e perioada de definire) ei NU mai folosesc creatina (ca vor sa piarda apa, sa para mai fibrati).
Si totusi, gandind LOGIC: nu ar fi stupid sa se "dezumfle" chiar inainte de concurs? Ca nah, pe scena ei trebuie sa fie masivi.

| Trixt3r a răspuns (pentru Cosmin86):

Pot sa găsesc mai multe surse care spun același lucru, dacă chiar consideri ca-i nevoie. Eu nu vad rostul, eu cunosc caz în viata reala care a pățit asta - dar repet, este posibil sa tina și de organism.

Acum nu știu ce rost are sa ne contrazicem cu argumente crezând ca unul sau altul cunoaște adevărul absolut, eu nu am spus ca-i o garanție ca se va întâmpla sa te dezumfli ci doar ca-i o șansă se se întâmple asta și totuși oamenii trebuie sa tină cont de un posibil risc.

La mine personal nu a exista o schimbare drastica când m-am lăsat de sala și am întrerupt amino-acizii și creatina, dar eu am mai continuat cu ele cam 1 săptămâna după ce am întrerupt sala (luând doze mai mici) și făceam ceva exerciții acasă (flotări, genuflexiuni, tricepși și pull-ups la bară) încât sa nu fie prea bruscă întreruperea - la recomandarea medicului.

Cel mai probabil cei la care ai făcut tu referire au procedat la fel și au continuat cu exerciții de menținere, întrerupere treptată și pe timpul pauzei.
După o perioada lunga de timp este posibil sa nu se simtă diferența mai ales dacă ai început sa le iei DUPĂ ce ai definit bine mușchii și masa musculara deja, dar dacă începi sa iei înainte sa definești masa musculară, sunt șanse sa pățești sa te dezumfli.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Trixt3r):

Cred ca un singur lucru ar fi interesant de clarificat: acele efecte secundare apar in cazul in care a fost folosita in exces sau chiar si cand a fost folosita "normal" si "cu bun simt", adica 3-5 grame pe zi (fata de 15-20 de grame cum vad unele recomandari).

p.s.: de ce sa te lasi de sala? Sau de sport in general, asta nu ar trebui sa faci niciodata. Tatal nasului meu are 72 de ani si inca face periodic tractiuni, flotari (inclusiv la paralele), genuflexiuni si fandari.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Trixt3r):

Asta e o aberatie, eu am folosit cativa ani si apoi am avut 4 ani pauza si m-am mentinut fara probleme...

Si pentru cultura ta generala proteinele si creatina se gasesc in mancare.

Proteine = carne, peste, branza, oua, nuci, migdale, caju
creatina = carne si peste (in special carnea rosie)

"Nu ma crede pe cuvânt, întreabă medicul tău de familie" -> intreaba medici sportivi... ca multi medici de familie habar nu au de nutritie.

| ZokoZEW a răspuns:

Da! poti lua creatina dupa 3 luni de sala, creatina pe mine m-a ajutat foarte mult, in greutate si in masa musculara.

| Antonia23K explică (pentru ZokoZEW):

Eu fac de doua luni și mi-a fost recomandat sa iau(îmi sunt praf Mușchii )

| ZokoZEW a răspuns (pentru Antonia23K):

Atunci incearca creatina monohydrata.

| ZokoZEW a răspuns (pentru Antonia23K):

Vezi ca sala te ajuta cam 30 la suta, restul te ajuta alimentatia.