| SingleForOne a întrebat:

Echipa națională (a oricărui sport) trebuie formată din cetățenii acestei țări sau poate fi formată din oricine?

Nu le am deloc cu sportul, fără glume sau critici, vă rog.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, toti componentii echipei nationale a unei tari trebuie sa fie cetateni ai acelei tari.

4 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Oricine are cetatenia acelei tari (asta e criteriul) si e convocat de selectioner.

| Werrich a răspuns:

Din oricine, străinii care vin la Echipa Națională primesc cetățenia acelei țări.

| romeo78 a răspuns:

Cine deține cetățenia română, poate concura la o echipă națională. Dar, obținerea cetățeniei se supune legilor, indiferent dacă este sportiv.

| xXVranceaXx a răspuns:

Articolele 1-11 din Legea nr. 21/1 martie 1991
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale

Art. 1. - Cetatenia romana exprima apartenenta unei persoane la statul roman.

Cetatenii romani sunt egali in drepturi in fata legii; numai ei pot fi admisi in functiile publice civile si in cele militare.

Cetatenii Romaniei se bucura de protectia statului roman.

Art. 2. - Modurile de dobindire si pierdere a cetateniei romane sunt cele prevazute in prezenta lege.

Art. 3. - Incheierea, declararea nulitatii, anularea sau desfacerea casatoriei, intre un cetatean roman si un strain nu produce efecte aspra cetateniei sotilor.

CAPITOLUL 2
Dobindirea catateniei romane

Art. 4. - Cetatenia romana se dobindeste prin:

a) nastere;
b) infiere;
c) repatriere;
d) acordarea la cerere.
A. Prin nastere

Art. 5. - Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.

Sint, de asemenea, cetateni romani cei care:

a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
Copilul gasit pe teritoriul statului roman este cetatean roman, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut.

B. Prin infiere

Art. 6. - Cetatenia romana se dobindeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin infiere, daca infietorii sunt cetateni romani, iar infiatul nu a implinit virtsa de 18 ani.

In cazul in care numai unul din infietori este cetatean roman, cetatenia infiatului minor va fi hotarita, de comun acord, de catre infietori. In situaita in care infietorii nu cad de acord, instanta judecatoreasca competenta sa incuviinteze infierea va decide asupra cetateniei minorului, tinind seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamintul acestuia.

Daca infierea se face de catre o singura persoana, iar aceasta este catatean roman, minorul dobindeste cetatenia infietorului.

Art. 7. - In cazul declararii nulitatii sau anularii infierii, copilul care nu a implinit varsta de 18 ani este considerat ca nu a fost niciodata cetatean roman, daca domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.

In cazul desfacerii infierii, copilul care nu a implinit varsta de 18 ani pierde cetatenia romana pe data desfacerii infierii, daca acesta domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.

C. Prin repatriere

Art. 8. - Persoana care a pierdut cetatenia romana o poate redobindi prin efectul repatrierii, daca isi exprima dorinta in acest sens.

Parintii care se repatriaza hotarasc pentru copiii lor minori privind cetatenia. In situatia in care parintii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, tinind seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamintul acestuia.

Redobindirea cetateniei de catre unul dintre soti nu are nici o consecinta asupra cetateniei celuilalt sot. Sotul cetatean strain sau fara cetatenie al persoanei care se repatriaza poate cere dobindirea cetateniei romane, in conditiile prezentei legi.

D. Prin acordarea la cerere

Art. 9. - Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, cetateanului strain sau persoanei fara cetatenie care:

a) s-a nascut si domiciliaza la data cererii pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza pe teritoriul statului roman de cel putin cinci ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 3 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa atasament fata de statul si poporul roman;
c) a implinit 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala.
In cazuri bine justificate, termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse.

Art. 10. - Copilul nascut din parinti cetateni staini sau fara cetatenie si care nu a implinit varsta de 18 ani dobindeste cetatenia romana o data cu parintii sai.

In cazul in care numai unul dintre parinti dobindeste cetatenia romana, parintii vor hotari, de comun acord, cu privire la cetatenia copilului. In situatia in care parintii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, tinind seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamintul acestuia.

Copilul dobindeste cetatenia romana pe aceeasi data cu parintele sau.

Art. 11. - Cetatenia romana se poate acorda si persoanei care a avut aceasta cetatenie si care cere redobindirea ei, cu pastrarea domiciliului in strainatate, daca indeplineste in mod corespunzator conditiile prevazute la art. 9 lit. b), c) si e).
Revenind la întrebare, echipa oricărei țări naționale poate primi orice străin. Trebuie să fie și convocat de selecționer.