Nu este bine. Încearcă altceva - de genul:
- sâmbătă: mici și bere și iar bere și bere,
- duminică: vin sau votcă (nu e bine să le amesteci),
- luni: zeamă de varză și o votcă mică să te dregi,
- marți și miercuri: ceai de galbenele,
- joi: apă tonică,
- vineri: unul sau doua coniace.
În ritmul ăsta ajungi campion mondial la sticlism, halbere și coniac-canoie. Este "Rețeta succesului" la români de mai bine de jumătate de veac.
Ce zici? Te bagi?
Să știi că acel program de antrenament are o logică în spate, și este eficient.
Ziua de push, antrenezi grupele de mușchi cu care împingi(piept, triceps)
Ziua de pull, antrenezi grupele de mușchi cu care tragi(spate, biceps)
Ziua de picioare(opțional), aici nu mă bag.
E eficient pentru că antrenezi grupele de mușchi care sunt complementari și se folosesc concomitent sau sunt interdependenti.
Ziua următoare trecând la altă grupă de mușchi vei putea avea performanță optimă în timp ce grupa de ieri nu este supusă unor forțe mari, se odihnește și anabolizează.
E simplu, trebuie doar să nu mai judeci și să etichetezi oamenii înainte să nu ști cu certitudine ce spui.
Vorbim peste cativa ani cand o sa capeti mai multa experienta in bodybuilding. Momentan e foarte clar ca esti un incepator daca asta e parerea ta.
Fac de 4 ani
Nu se cunoaste sincer experienta aia de 4 ani, probabil doar ai tras dar nici n-a avut cine sa te invete si nici tu nu te-ai documentat. Ti-o zice un antrenor de fitness cu 15 ani experienta in bodybuilding si sporturi de contact.
I-au ceva și mă ajută să mă recuperez
Eu n-am pomenit nimic de recuperare... fiecare e liber sa faca cum crede.
DE CE NU E BINE (sau optim) SĂ ANTRENEZI TOT CORPUL ÎNTR-O ZI:
1. Oboseală generală rapidă
Când faci exerciții pentru tot corpul, obosești repede. Asta înseamnă că ultimele grupe musculare antrenate vor fi lucrate mai slab - deja epuizat, nu mai ai aceeași forță și concentrare.
2. Recuperare insuficientă
Mușchii au nevoie de timp să se refacă. Dacă îți antrenezi tot corpul de 3-4 ori pe săptămână, s-ar putea să nu le oferi suficient timp de refacere unor grupe deja suprasolicitate.
3. Volum scăzut per grupă
Când încerci să lucrezi tot corpul într-o oră sau două, nu ai timp să faci suficient volum (seturi + repetiții) pentru fiecare grupă. Rezultatul? Creștere musculară mai lentă.
4.Crește riscul de accidentări
Oboseala generală scade calitatea execuției. Dacă faci, de exemplu, îndreptări după ce ai lucrat umeri, spate și picioare, forma ta poate avea de suferit = risc de accidentare.
✅ DE CE E MAI EFICIENT SĂ LUCREZI GRUPE MUSCULARE PE ZILE (SPLIT):
1. Focalizare și intensitate
Când lucrezi doar o grupă (ex: doar piept sau spate), te poți concentra 100% pe ea, aplici tehnici mai intense, și obții un stimulus mai bun pentru creștere.
2. Recuperare mai bună
Poți face antrenamente mai dese fără a suprasolicita mușchii. De exemplu:
Luni: piept + triceps
Marți: spate + biceps
Miercuri: picioare
Joi: umeri
Vineri: cardio / abs / pauză
3. Mai mult volum per grupă
Ai timp să faci 4–6 exerciții doar pentru o grupă, cu 3–4 seturi fiecare. Volumul crește => hipertrofie mai eficientă.
Progrese mai clare
E mai ușor să-ți urmărești progresul: „Am crescut greutatea la ramat", „am mai făcut 2 reps la împinsul la piept", etc.
Te ajută să corectezi dezechilibre
Poți lucra mai mult o zonă care e mai slab dezvoltată (ex: umeri sau gambe), lucru greu de făcut într-un full-body.
CÂND E BUN FULL-BODY TOTUȘI?
Dacă ești începător total (1–3 luni).
- Dacă ai foarte puțin timp să mergi la sală (ex: doar 2x pe săptămână).
- Dacă vrei condiție fizică generală, nu neapărat masă musculară.
ZeulMuschilor întreabă: