| 111111111aaa a întrebat:

Salut! am 15 ani, si as vrea sa fac un sport ca de ex. box, mma, kickbox. Am mai practicat n nainte box, dar ma antrenam 1 data de saptamana, asa ca faceam acasa 3 antrenamente. Ce sport imi recomandati, ca sa ma si ajute la luptele pe strada. mma, box sau kickbox ( si sa ma pot antrena si acasa )

11 răspunsuri:
| Savu4iosif a răspuns:

Kikboxul e cel mai bun! Iti creeaza cea mai buna masa musculara si te ajuta mult daca vine vorba de bataie.

| costicj a răspuns:

Nu vreau să fiu Gigi Contra, dar nu doar KB ul e foarte bun. Toate sporturile de contact sunt la fel de bune, inclusiv cele non contact precum înotul, tenisul de câmp etc. Deci nu mai dezinforma omul, că poate o să-i placă mai mult boxul sau mma-ul. Plus că KB se regăsește în mma deseori.
Eu recomand personal Kick Box doar pentru că acasă nu ai partener pentru BJJ, Judo etc (stiluri aflate în mma) și nici nu e recomandat să lucrezi prize și proiectări cu oameni neexperimentați și fără supervizare.

| Anonimm30 a răspuns:

Ce zici de karate?

| costicj a răspuns (pentru Anonimm30):

Recomand de asemenea cu toată căldura. Este unul din main-urile mele, foarte echilibrat ca sport. Dar karate nu este pentru oricine, nici ca student, nici ca sensei.

| AnastasiaK a răspuns (pentru costicj):

Și kickboxul se poate face acasă fără partener? Poate o tentativă de aerobic gen tae bo, dar kickbox fără partener nu există

| costicj a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nici mma nu există fără partener. Dar sacul de box și shadow boxing-ul sunt niște alternative mult mai bune în comparație cu statul degeaba. Poți crește viteza, forța, precizia, iar în cazurile în care dorești performanță, combinațiile încercate pot deveni reflexe. Eu unul aș recomanda karate datorită numărului extraordinar de mare de kata, care sunt iar o alternativă extraordinară, dar fără un sensei/senpai, nu e ok doar să le cauți pe YT și apoi să le faci singur.

| AnastasiaK a răspuns (pentru costicj):

Păi o dată ce s-a stabilit că nu există judo acasă și kickbox acasă, e de înțeles ca mma nici atât. Nu cred că e vreun sport de contact care poate fi învățat acasă. Exersat da, dar după ce ai multă experiență, nu cazul celui care a pus întrebarea. Deci de orice s-ar apuca, ar trebui să meargă la un club sportiv.

| costicj a răspuns (pentru AnastasiaK):

A și specificat că dorea un sfat care dintre acele sporturi poate fi practicat ȘI acasă, deoarece dorește să se antreneze suplimentar, adică va merge și la o sală. De aceea am spus ce am spus mai sus...

| AnastasiaK a răspuns (pentru costicj):

Am văzut ce a zis, dar eu rămân la părerea că niciunul nu se face și acasă în primele luni cel puțin. Și în sală cu antrenorul care supraveghează și corectează continuu, tot reușesc unii să-și formeze niște deprinderi prost, acasă ar fi și mai rău. Aici zic de partea de combat unde ai nevoie de deprinderi. Strict la kata unde e un proces conștient și nu sunt necesare aceste "automatisme" formate, ar fi ok exercițiul acasă. Deci mi se pare ok recomandarea de karate cu partea de kata exersată acasă, dar cu kickboxul (și) acasă ca începător personal nu-s de acord.

| costicj a răspuns (pentru AnastasiaK):

Oricum noi nu-l putem opri dacă asta-și doreșe. Dacă ar fi după mine, nu aș permite nici după 2 ani antrenamente acasă. Până și antrenorii, deși știu teoria și vizionează corect totul, în practic, pot să aibă scăpări greșite în tehnică. Lata nu ât de simplu pe cât pare, de aia n-am recomandat karate din prima?

| AnastasiaK a răspuns (pentru costicj):

Nu am zis că e ușor, dar e executat conștient. Așa că dacă execută prost acasă, se poate repara după la sală. În schimb, la kickbox sau la luptă în general, intri într-o zonă de acțiuni inconștiente, iar dacă își formează deprinderi proaste acasă, nu se mai pot corecta niciodată.

În rest, îți dau dreaptate happy