| SaveTheNature a întrebat:

Am o intrebare pentru cei care se pricep. Cum se intampla ca la eclipsa totala de soare Luna sa aiba in viziunea oculara exact aceeasi marime ca si soarele?
Ca sa fiu mai explicit: Soarele are o marime, luna are alta marime. Soarele are o distanta. Luna are o alta distanta fat de pamant.
a)Daca Luna ar fi fost mai aproape de pamant- la eclipsa de soare Luna ar fi acoperit soarele intr-o proprortie mai mare de 100% - ca sa zic asa. Ca si cum as pune eu un capac prea mare la o oala mica.
b) Daca Luna ar fi fost mai departe de Pamant. eclipsa s-ar fi realizat intr-o proportie mai mica de 100%. Ca si cum as pune eu un capac mic la o oala mai mare.

Ori, desi sunt atat de diferite ca marima, si ca distanta "intamplarea " a facut ca ele sa se potriveasca perfect ca doua cercuri cu aceeasi raza.
Oare e o pura, coincidenta?

16 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

"Ori, desi sunt atat de diferite ca marima, si ca distanta "intamplarea " a facut ca ele sa se potriveasca perfect ca doua cercuri cu aceeasi raza."
Nu sunt doua cercuri cu aceieasi raza ci Luna are raza "mai mare", altfel nu ar mai fi eclipsa totala de soare.

| SaveTheNature explică (pentru Hombre):

Mai priveste niste fotografii, si ai sa vezi ca la o eclipsa totala de soare nu se mai vede decat cromosfera soarelui. Care bineinteles da posibilitatea astronomilor sa studieze soarele si straturile acestuia mult mai bine decat daca ar fi fost scoperit mai mult sau mai putin.
Este suprapunerea perfecta.

| Hombre a răspuns (pentru SaveTheNature):

Bai Nastratine ma enervezi, ce spun eu tu confirmi prin faptul ca nu se mai vede decat cromosfera soarelui, altfel daca cercul Lunii era mai mic (in campul nostru vizual) nu mai era eclipsa totala de Soare si marginile lui pe circumferinta era vizibile. Tu ce cocar de fapt vrei sa stii?

| Inferno a răspuns:

Este o coincidenta, in trecut nu era asa si nici in viitor nu va mai fi asa. Deci, concluzia?

| king4aday a răspuns:

Simplu. Luna nu era tot timpul la distanta asta fata de Pamant. Noi, din punctul asta de vedere traim in timpul potrivit de a ne bucura periodic de acest eveniment astronomic. Luna se departeaza anual cu aproximativ 3 cm de Pamant. Dupa un anumit timp, n-o sa mai fie asa, cei din viitorul departat o sa vada doar eclipse inelare. Cei din trecut, cand Luna era mult mai aproape au vazut eclipsa total diferit cand dimensiunea vizibila pe cer al Lunii era mult mai mare ca acum.

| VladSilviu a răspuns:

Eu iti raspund perfect stiintific!
Sincer distantele nu le mai stiu da voi da niste cifre ca sa intelegi mecanismul.
Distanta soare pamant 100 km, distanta soare si luna 10 km, distanta pamant luna 1km happy totu e facut stiintific si crede-ma ca e mult mai complex, imi pare nespus de rau ca nu'ti pot oferi datele exacte.

| RAY a răspuns:

Luna e de 400 de ori mai mica ca soarele
luna e singurul satelit care ofera eclipse totale din sistemul solar, discul soarelui acopera toata luna din cauza ca luna si soarele la noi pe cer au marimi indentice

| relian a răspuns:

Spectacol,semne,balarii ca sa aiba oamenii ce discuta si la ce se inchina. Unii oameni cum vad o chestie gata pai de ce sa fie asa, cum sa fie asa, cum de o asemeana coincidenta si bla bla. Uite asa pur si simplu asa sa nimerit asa a fost sa fie, asa a facut sa se intimple ca marimea lunii si distanta pamintului fata de soare sa faca ca aceste doua corpuri ceresti sa fie vazute ca fiind aproximativ la fel.Acum ce vrei sa facem teoria cui? Pai frate daca am scoate din orice o teorie nu mai apucam nici sa dormim.E ca si cum eu as intreba acum de ce pamintu este situat la distanta asta fata de soare si de ce nu e mai aproape sau departe si etc.Naspa dar asta nu cred ca este un subiect de discutat. Sper ca nu te superi.

| SaveTheNature explică (pentru relian):

Nu colegu. De ce sa ma supar. Dar daca stiai putina astronomie ai fi aflat ca daca luna era un pic mai departe sau un pic mai aproape, tu nu mai existaiwinking, si multe dintre descoperirile astronomice s-au facut profitand de aceasta ocazie, care lasa la ecplipa de soare, cromosfera acestuia sa se vada.Practic aceasta suprapunere perfecta, face ca astronomia sa evolueze, si astronomii sa poata studia stelele.
Si sansele ca o planeta sa fie perfect asezata in spatiu la o distanta perfecta, pentru a avea temperatura ideeala, apa, viata sunt foarte foarte foarte mici.

| relian a răspuns (pentru SaveTheNature):

F bine se pare ca deja esti un geniu.Dai inainte ca spui bine. Putetai sa te abtii sa te dai asa mare si sa nu incerci sa cari mai mult decit poti duce zic eu. Daca nu era Luna cine nu mai exista eu? Poate te referi la tine, aia e alta treaba.Cu alte cuvinte Luna ne tine pe noi in viata.Interesanta idee luata cine stie din ce teorie si citata de tine marele savant.E bine si asa si nu stiu de ce nu mergi sa stai pe luna daca Luna este salvatoarea ta. Dupa tine sau scuze dupa teoriile la care si tu aderi se pare ca viata nici nu exista fara Luna.Ce mai descoperire, ar fi trebuit astia sa te si premieze, sau ma rog pe cei care au scos o astfel de teorie.Si bineintels si pe tine marele lor sustinator. Datii inainte cai dati cu spor.Deci sa inteleg ca tu esti full de astronomie si stii cu siguranta ca lipsa satelitului ar duce dupa ea disparitia vietii pe aceasta planeta. Uimitoare astronomia asta nu crezi? Du-te tataie si dormi ca probabil iti este somn si visezi.Numai bine si mai lasa povestile si nu mai fi tu asa de sigur pe ce spun alti.Multe povesti sau spus dea lungul vremii si multe deja au fost infirmate si altele urmeaza.Ai tu dovada, esti tu sigur sau cei care afirma povestea asta cu viata si luna ca asa este 100%, aveti vreo dovada in acest sens? Ei atunci povesti de a stea si eu pot scoate oricind.Si stele poti fi studiate si noaptea, nu stiam ca stelele se studiaza ziua sau doar cind este eclipsa de soare, dl mare astronom.Vezi ca te incurci in stele si astri.Si mai afla ca temperatura ideala nu este data de asezarea la distanta ideala ce tu spui.Inlatura atmosfera, cimpul magnetic si restul si sa vedem ce temperatura ideala o sa avem.Si planeta Marte poate f bine sustine viata si are 2 luni inca si nu este situata la distanta stai cum iai spus la distanta perfecta.Nu te mai obosi sa imi raspunzi pentru ca sint satul de genii ca si tine.E plina lumea de voi.

| WhatheWow a răspuns:

Dacă nu ar fi fost această "coincidență" nu am mai fi avut o asemenea eclipsă. Logic!

| SaveTheNature explică (pentru WhatheWow):

Deci in opinia ta e vorba de coincidenta happy. Da?

| WhatheWow a răspuns (pentru SaveTheNature):

Clar ...sau și acestui fenomen trebuie să-i atribuim ceva mistic? laughing

| SaveTheNature explică (pentru WhatheWow):

Nu, pur si simplu ma intrebam daca e coincidenta sau exista vreo explicatie fizica, astronomica, etc.
Stiam ca au dimensiuni foarte foarte diferite. E interesant cum se suprapun perfect. Coincidenta nu gluma.
Din cate stiu probabil daca era mai aproape sau mai departe, sau daca era mai mare sau mai mica nu se prea putea face studii legate de cromosfera soarelui si chiar studii legate de multe alte stele.
Interesanta coincidenta asta vroiam sa spun.

| dragos9234 a răspuns:

Stai sa ghicesc... Dumnezeu.

Răspuns utilizator avertizat