| monkeybusiness a întrebat:

Am o intrebare pentru cei care sustin teoria evolutiei. Daca s-a evoluat dintr-o specie primitiva ajungandu-se la homo sapiens, de ce in cursul acestei evolutii s-a lepadat de parul ce-i acoperea din abundenta tot corpul, devenind astfel mai vulnerabil la intemperii si alti factori de mediu?

14 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Pentru a evita supraincalzirea organismului.

| sabin89 a răspuns:

In Africa, unde au fost initial, era foarte cald si au dat parul jos. Mai pe urma, cand au inceput sa vina spre nord, nu l-au mai pus la loc, ca s-au gandit: dar daca li se va face candva dor de Africa si vor sa se intoarca, cum fac? iar il dau jos? Nu merge nici chiar asa: da-l jos, pune-l la loc, iar da-l jos...

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

De ce nu au dat jos parul si celelalte animale cu par din Africa (hai, ca sunt destule!), si doar omul a reusit performanta asta? Nu prea tine chestia asta cu caldura si datul jos de par...

| drutzix a răspuns:

Pentru ca omul vana prin epuizare, adica alega vanatul pana cand obosea si asa reusea sa-l prinda.
Pana si in ziua de azi suntem cea mai buna specie la maraton.
Noi am aparut in Africa, acolo e cald si blana nu doar ca nu avea nici un folos dar ne impiedica sa alergam in stil de maraton, plus paraziti precum paduchi si purici din astea rezulta ca un individ cu mai putina blana (sau deloc) vana mai bine si nu avea paraziti.

| cristi202 a răspuns (pentru drutzix):

Hai sa fim seriosi. Blana ne impiedica sa alergam in stil maraton? Asta e logica? Blana nu te impiedica nicidecum. Am vazut cand m-am intilnit cu lupul intr-o noapte linga Busteni (norocul meu si al sotiei mele ca eram chiar linga), blana nu l-a impiedecat sa faca cateva sute de m in cateva secunde, si asta in zapada pana la genunchi. Mai mult, cel mai rapid mamifer, ghepardul, are si el blana, si totusi e un vinator iscusit.

| drutzix a răspuns (pentru cristi202):

Vorbesti de logica dar nu te gandesti la detalii.
Lupul nu a evoluat in Africa ci in zonele mai reci.
Ghepardul alearga repede doar cateva secunde, eu vorbeam de maraton nu de sprint.
Daca apaream si noi in climat rece atunci nu aveam motiv sa scapam de blana.
Plus ca alergatul nu este singurul motiv, parazitii si selectia sociala reprezinta alti facturi care au dus la caderea blanii.

Uite cum facem, mergem in Africa, eu alerg dezbracat si tu imbracat cu pantaloni, tricou si hanorac.
Cine crezi ca va putea alerga mai mult? Tu o sa incepi sa transpiri si sa pierzi energie doar stand pe loc.

| cristi202 a răspuns (pentru drutzix):

Maraton vs sprint? Pentru ce o fiinta vie sa alerge un maraton in afara de noi, oamenii, care am facut un sport din asta si doar noi gasim o logica in a alerga doua ore? Arata-mi tu o fiinta care sa alerge fara oprire, hai sa zicem o ora, ca asta ar fi un maraton, nu? Poate ca sunt, dar pe perioada scurte, cele ce migreaza, dar si acelea se opresc din cand in cand. Nu stiu vreun animal care sa alerge un maraton, si la urma urmei, pentru ce? Poate imi spui tu. Eu ma gindesc poate prea mult la detalii.

| drutzix a răspuns (pentru cristi202):

Tehnica de vanat prin epuizare (alergat still maraton pana oboseste prada) nu a fost folosita doar de oameni ci si de lupi, hiene si caini africani.
Lupii, hienele si cainii se folosesc de alte metode de racire a corpului, cred ca ai vazut cum un caine gafaie cand ii este cald si nu transpira.
Omul se foloseste de transpiratie pentru racirea corpului ceea ce inseamna ca blana l-ar fi impiedicat sa isi atinga scopul.

Cum am mai spus vanatul prin epuizare reprezinta doar un factor in pierdera blanii.
Selectia sociala si predispozitia la paraziti reprezinta alti factori.

| cristi202 a răspuns (pentru drutzix):

Nu cred ca la acea tehnica de vinat prin epuizare se alearga non-stop pana la epuizare, animalele mai iau cate o mica pauza, nu cred ca cel ce vineaza, epuizat de alergat dupa cel vinat ar mai fi in stare sa il si doboare cand il prinde happy.
Si ziceai de ciini africani si hiene. Daca si ei alearga stil maraton, de ce au blana, de ce nu au lasat-o jos? Insa nu stiu de ciini africani, dar odata ce hienele vineaza in haita, nu cred ca poti vorbi de acea alergare maraton, pana la epuizare, nu cred ca alearga toate non-stop dupa vinat. Dar ideea ta era ca daca alergi pana la epuizare, cum a facut omul, lasi blana jos, insa daca e asa, de ce alte specii nu au facut-o care alearga pana la epuizare, ca asta ar fi regula, nu?

| drutzix a răspuns (pentru cristi202):

Ai citit tot raspunsul meu sau incerci sa ma trolezi?
Omul se bazeaza pe transpiratie pentru a se racori iar blana iti face rau daca folosesti metoda asta.
Hienele, cainii si lupii gafaie ca sa se racoreasca. Blana nu ii afecteaza,

In aceasta tehnica se alearga pana cand prada e epuizata, ce e asa greu de inteles?
Daca scapi de caldura mai repede decat prada atunci prada o sa fie nevoita sa ia o pauza prima si atunci te duci frumos si o omori.
Poti sa crezi ce vrei dar eu nu vin cu pareri si credinte personale ci cu fapte obiective.
https://en.wikipedia.org/wiki/Persistence_hunting

"Dar ideea ta era ca daca alergi pana la epuizare, cum a facut omul, lasi blana jos" - Tocmai ai facut un strawman, eu nu am zis asa ceva.
Daca folosesti vanatul prin epuizare gasesti un mod usor pentru a scapa de caldura generata de muschi. Gafaitul cainilor este o metoda la fel ca si caderea blanii.
Si cum am mai spus de 10 mii de ori in aceasta conversatie alergatul prin epuizare nu este singurul motiv pentru care am scapat de blana.

| ExprimareLibera a răspuns:

Parul oamenilor s-a rărit pentru a evita supraîncălzirea corpului la temperaturi ridicate, mersul/alergatul biped făcând ca temperatura corpului să crească.

| Ωmega a răspuns:

Parul ce acoperea corpul omului primitiv a disparut din acelasi motiv din care peste cateva mii de ani va disparea si degetul mic de la picioare (presupunand ca omenirea va mai exista), si anume ca nu va mai avea un folos real pentru om. Parul din abudenta pe corp sau blana, rar ii mai poate fi de folos unei fiinte care s-a adaptat in a trai oriunde pe glob si in aproape orice conditii din cele existente.

| yooras a răspuns:

"Wheeler's hypothesis is that naked, bipedal hominids could have tolerated higher ambient temperatures as well as elevated metabolic heat production. Naked skin would confer higher levels of evaporative cooling, but would have entailed more water loss." scuze dar nu mai stau să traduc, dacă știi engleză te vei lămuri
http://biology.stackexchange.com/......our-bodies