| sabin89 a întrebat:

Animalele fac ceea ce fac, dar nu știu ce fac.
Unii oameni religioși, când nu înțeleg explicația unor fenomene, îl bagă, vorba lui RAY, pe Dumnezeu în toate. Simplu, și cu asta au scăpat. Dacă îi întrebi cine e Dumnezeu, unde e, de unde știu că e, cam dau din umeri. Spun ei ceva acolo, dar foarte neclar și foarte confuz. Dar oamenii de știință cum fac? Rămân uimiți de comportamentul unor păsări sau animale și, pentru că trebuie să dea o explicație, bagă și ei "instinctul", bun pentru toate. Simplu, și au scăpat. Dacă îi întrebi ce e instinctul, fac tot cam ca cei menționați mai sus.
Voi puteți explica instinctul, așa încât să înțeleagă și un om obișnuit, omul de pe stradă? Oamenii, pentru a supraviețui, fac lucrurile pe care le-au învățat de undeva. Dar pe celelalte ființe cine le-a învățat?

31 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Instinctul este se pare ceva ce este scris in codul genetic, desi eu sunt in mare parte de partea empiricilor -omul se naste fara cunoastere, totusi genetica tine sa demonstreze contrariul si oamenii si animalele se nasc cu anumite perceptii, abilitati, deprinderi.
De exemplu stiati ca in noi oamenii zace un spirit de vanator innascut? de la stramosii nostri se trage.
Cam pe aceesi lungime de unda vad si instinctul adus de tine in discutie.

| sabin89 explică (pentru Simpatic):

Spui că ești de partea empiricilor, dar spui și că ți se pare că este înscris în codul genetic. Ori așa, ori așa? Nu pot fi adevărate amândouă.

| Simpatic a răspuns (pentru sabin89):

Viata nu poate fi incadrata intr-o singura doctrina filosofica, esti baiat cult, pana acum mergeam pe fizica clasica, newtoniana, a aparut fizica moderna- cuantica si a adus lucruri noi si modificari.
Cam asa este din pacate si cu empirismul in viior va fi cu totul desuet, asta este fix teoria mea proprie, dar cand universul matrix va fi realizabil omul se va naste cunoscator.
Sunt admirator a teoriilor lui John Locke dar asta nu inseamna ca el a avut dreptate in tot!

| petrisor23 a răspuns (pentru Simpatic):

"Viata nu poate fi incadrata intr-o singura doctrina filosofica"
happy Aha nu poate fi incadrata dar tu cum de o incadrezi ca insasi propozitia de mai sus e doctrina ta filozofica care "explica" cum e viata.

| sabin89 explică (pentru petrisor23):

Nu mi se pare că a expus el o doctrină prin care "explică" cum e viața.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu înțeleg ce e așa greu de înțeles instinctul. Exemplu înotul la animale. Cam toate reușesc să înoate se la cele mai mici vârste fara sa îi învețe nimeni.

| sabin89 explică (pentru suntserios):

Nu o iei prea simplist? De la învățarea înotului până la abilitatea albinei de a produce mierea e o distanță uriașă.

| T0T a răspuns:

Conștiința asta și faptul că știm ce facem e o iluzie. Ne urmăm natura crezând că știm ce facem. Și păsările, în capul lor știu ce fac. Noi considerăm că nu știu pentru că facem mai multe decât ele.
Ce ai spus tu despre faptul că știm un proces, e doar abilitatea de a învăța, pe care o are orice animal. Învățarea aia e rezultatul unui proces lung de observare și înregistrare, făcut de milioane și milioane de oameni înaintea ta, celui care crezi că știe. Practic, ceea ce ne-a făcut să știm ceva e doar capabilitatea de a înregistra informațiile. Restul e învățare, dresaj.

| dullcat a răspuns:

Instinctul e abilitatea de a sti ce trebuie sa faci ca sa supravietuiesti, fara sa te invete nimeni.

| relian a răspuns:

Ce este instinctul, asa pe inteles simplu?
Este reactia organismului in urma informatiilor primite de la senzorii sai. Tactil, vizual, hormonal, auditv etc.

Organismele au senzori, receptori, analizatori etc, toate ajung in fractiuni de secunda la creierul acelui organism, care rapid ia masuri, acea reactie, asa apare, ca urmare a acelor informatiii colectate de toti senzorii cu care este dotat un organism.

Cine te-a invatat? Nu te invata nimeni, fiecare piesa din corp isi face treaba, instinctul nu este ceva constient, is chestii care tin de partea ailanta de SIE, sau CIA laughing nu tine de FBI laughing

Avem 2 sisteme de aparare. Unul intern- sistemul imnunitar si altul extern- instinctul.
Astea asigura supravietuirea acelui organism. Cine nea dotat cu acesti senzori? Noi singuri, sau viata, sa poata supravietui a trebuie sa isi fabrice tot felul de organe, mecanisme etc

Asa simplu, sintem ca si o masina, un autoturism, care este dotat cu senzori, sau un avion, are senzori, stie ce tem este afara, stie la ce inaltime zboara, viteza etc.

Doar ca in cazul masinilor organice, astea isi fabrica ele singure ce au nevoie, se repara singure, se mentin singure. Asta este frumusetera lumii vii, ne autoreparam, ne autointretinem singuri, asta este o proprietate a lumii vii.

Ochiul se apara fara ca tu sa constientizezi, el vede chestii ce tu nu le constientizezi, le vede si rapid se si inchide, asta este un instinct, de fapt este acel senzor care a vazut ca ceva se indreapta spre el, automat capu da comanda sa se inchida, sa fie protejat.

Pui mina fara sa vezi, pe ceva fierbinte, automat retragi mina, tu nici nu stiai, dar acea retragere, se datoreaza informatiilor, pielea deja simte caldura mare dinainte sa atingi, creierul imediat ia masuri.

Noi numim aceasta reactie INSTINCT. Sint instincte ce ni se par ciudate, sau neintelese, dar la baza, la fel au informatie de undeva, uneori de la receptori pe care nu-i vedem, auzim, nu-i stim.

Lamurit? Next question laughing

| Frank51 a răspuns:

Am mai spus și repet, nu toate întrebările trebuie musai să aibă răspuns. Lipsa unui răspuns nu este implicit ceva rău, este ceva neutru.

Ca și opinie, cred că totul se regăsește la nivel de ADN/ARN adânc în nucleul celulelor. Exact așa cum celulele de sânge știu că trebuie să transporte oxigen, adică sunt niște mașinării concepute pentru așa ceva, așa știu și animalele și oamenii ce trebuie să facă.

Întrebarea ar fi, cine a programat acea celulă de sânge ca să aibă mecanismele de transport oxigen, iar răspunsul poate fi Dumnezeu, poate fi natura, poate fi orice ne trece prin cap, deoarece nu știm.

| StoicAnalysis a răspuns:

Instinctul e o calitate sau o abilitate mai bine spus, dobandita pe o anumita perioada de timp. Sunt abilitati deprinse pe o durata mai scurta, si altele pe o durata mai lunga, chiar de pana la doua sau trei mii de ani.
Exemple de abilitati/instincte dobandite pe durata scurta: cititul, vorbitul, si alte activitati ce le folosim inconstient in timp ce facem altceva.
Exemple de cele pe durate lungi, adesea genetice: Inotul ( bebelusii de pana la 1-2 ani cred, pot inota din instinct datorita timpului petrecut in pantecele mamei.), emotiile cum ar fi frica, tristetea, fericirea, etc. ( ele sunt abilitati ce ne-au ramas inradacinate in adn de pe vremea cand am experimentat prima data evenimente ce ne-au indus starile astea, cum ar fi fericirea dupa un vanat reusit, sau tristetea provenita de la prima data cand am constientizat moartea unui apropiat, frica, deprinsa atunci cand eram incoltiti de pradatori, etc. ), instinctul de protectie si prezervarea speciei, etc. Toate abilitatile repetate mereu si mereu pe perioade scurte sau lungi de timp, devin instincte. Mecanismul asta a ajutat omul mai ales, la evolutie.

| sabin89 explică (pentru StoicAnalysis):

Te-ai referit la abilități dobândite de om. Aici era vorba mai mult de abilitățile celorlalte ființe, de la om în jos.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru sabin89):

Acelasi lucru se aplica si celorlalte fiinte, doar ca bine inteles, ele nu pot citi, sau sa faca chestii ce oamenii le pot face.

Răspuns utilizator avertizat
| EliLeli a răspuns:

In ADN-ul nostru sunt inscriptionate unele informatii care "la nevoie" sunt accesate. Altfel raman latente. Probabil ca dusi la extrema suntem capabili de multe lururi, dar eu personal nu-mi doresc sa fiu nevoita sa accesez acele "informatii" sau sa-mi pun instinctul la treaba.

| petrisor23 a răspuns:

Ai dreptate la baza TUTUROR conceptelor (nu conteaza daca sunt stiintifice sau religioase)stau idei care, in final, nu pot fi demonstrate ci doar sunt adoptate prin credinta ca fiind adevarate(nimeni n-a fost prezent inainte, in timpul si dupa aparitia Universului, nici macar legile fizicii cunoscute de noi acum nu erau prezente la inceputuri, nimeni nu poate explica cum dintr-un "punct" poate aparea Universul imens pe care il observam azi.)

Vedem complexitatea mecanismelor si sistemelor care formeaza fiintele vii, si unii zic ca sursa e Dumnezeu(o Inteligenta) altii zic ca sursa e intamplarea(evolutia darwinista).
Ambele sunt credinte cu diferenta ca credinciosii recunosc ca e credinta pe cand ateii spun ca credinta lor darwinista e stiinta.

Din complexitatea vietuitoarelor putem trage concluzia ca au fost proiectate de un Proiectant SuperInteligent care a pus in ele mecanisme automatizate de supravietuire. Si omul a reusit sa faca niste automatizari pe care le regasim in electronice, electrocasnice, sateliti, etc. dar cele mai complexe automatizari construite de oameni sunt foarte inapoiate comparativ cu automatizarile din organismele vii.

Mareste hartile de mai jos:
http://biochemical-pathways.com/#/map/1

| sabin89 explică (pentru petrisor23):

"...au fost proiectate de un Proiectant SuperInteligent"
Crezi că vom ajunge vreodată să putem comunica cu acest proiectant superinteligent? happy

| AntiReligion a răspuns (pentru petrisor23):

Există o diferență fundamentală între știință și religie: știința se bazează pe dovezi empirice, pe observație și experiment, pe testarea ipotezelor și pe falsificarea lor dacă sunt incompatibile cu realitatea. Religia se bazează pe revelație, pe autoritate și pe tradiție, pe acceptarea dogmelor fără a le supune unei verificări critice.


Nu este adevărat că nimeni n-a fost prezent înainte, în timpul și după apariția Universului. Universul însuși a fost prezent și ne-a lăsat urme ale originii și evoluției sale, pe care le putem descifra cu ajutorul fizicii, astronomiei și cosmologiei.

Nu este adevărat nici că legile fizicii cunoscute de noi acum nu erau prezente la începuturi. Legile fizicii sunt universale și nu se schimbă în funcție de timp sau spațiu. Ceea ce se schimbă este starea Universului, care a trecut prin diferite faze de expansiune, răcire și structurare.

Nu este adevărat nici că nimeni nu poate explica cum dintr-un "punct" poate apărea Universul imens pe care îl observăm azi. Există mai multe teorii științifice care încearcă să descrie acest proces, cum ar fi teoria Big Bang-ului, teoria inflației cosmice sau teoria corzilor. Aceste teorii nu sunt simple speculații, ci se bazează pe date observaționale și pe modele matematice riguroase.


Vedem complexitatea mecanismelor și sistemelor care formează ființele vii, dar nu putem trage concluzia că au fost proiectate de un Proiectant SuperInteligent. Această concluzie este o iluzie, o eroare de logică numită argumentul designului.
Acest argument presupune că orice sistem complex trebuie să aibă o cauză inteligentă, dar nu explică cum a apărut acea cauză inteligentă, care ar trebui să fie și ea complexă. Acest argument duce la o regresie infinită: cine l-a proiectat pe Proiectant? Și cine l-a proiectat pe cel care l-a proiectat pe Proiectant? Și așa mai departe.

Există o altă explicație pentru complexitatea vieții: evoluția prin selecție naturală. Această explicație nu se bazează pe întâmplare, ci pe un mecanism simplu și elegant: variația genetică și diferențiala de succes reproductiv. Genele sunt unități de informație ereditară care se transmit de la părinți la urmași cu o anumită fidelitate, dar și cu o anumită probabilitate de eroare (mutație). Aceste erori pot produce noi variante genetice, care pot conferi organismelor portatoare avantaje sau dezavantaje în mediul lor. Organismele cu avantaje se vor reproduce mai mult decât cele cu dezavantaje, astfel încât genele lor vor deveni mai frecvente în populație. Acest proces duce la adaptarea organismelor la mediul lor și la diversificarea speciilor.

Evoluția nu este o credință, ci un fapt susținut de numeroase dovezi din diferite domenii ale biologiei: paleontologie, anatomie comparată, embriologie, biogeografie, genetică, biochimie etc. Aceste dovezi arată că toate formele de viață au o origine comună și că au evoluat prin ramificare și modificare de-a lungul a miliarde de ani.

| katin a răspuns:

De ce crezi tu ca animalele nu stiu ce fac?
Eu cred ca stiu mai bine decat oamenii.
Ai vazut (pe YT), exemplul cel mai banal, cioara care baga pietre intr-o sticla cu apa ca sa ridice nivelul apei si sa poata bea? Crezi ca a invatat-o cineva? Singura a judecat. Spre deosebire de o intrebare de mai sus unde userul nu intelege ca daca ai incalzire in pardoseala nu-ti mai trebuiesc calorifere.
Ca oamenii nu le pot intelege, asta e alta poveste. Asta dovedeste ca nu suntem chiar cei mai evoluati ca specie.

| sabin89 explică (pentru katin):

"De ce crezi tu ca animalele nu stiu ce fac?" Crezi că albina știe procesul tehnologic de fabricare a mierii? Și ce poți să spui despre furnică, care are un creier de numai două miligrame?

| katin a răspuns (pentru sabin89):

Degeaba are omul cap mare daca e numai capos. Iar creierul il foloseste a suta parte pentru lucruri minore.
Si ar fi culmea ca o furnica ce ea insasi nu are un miligram, sa aiba creierul de doua. rolling on the floor
O, nu, albina nu stie cum se face mierea. Dar o face. Intrebarea este de ce nu o face omul? Nu cea din zahar fiert si cu coloranti.

| sabin89 explică (pentru katin):

Pe net spune că greutatea furnicii este între 1 și 150 miligrame. O luași și tu pe cea mai mică happy

| katin a răspuns (pentru sabin89):

happy Da. Ca e mai usoara decat creierul. happy

| AntiReligion a răspuns:

Instinctul este un termen folosit pentru a descrie comportamentele animalelor care nu sunt învățate, ci moștenite genetic. Aceste comportamente sunt adaptări la mediul în care trăiesc animalele și le ajută să supraviețuiască și să se reproducă. De exemplu, puii de broască țestoasă se îndreaptă spre mare imediat după ce ies din ou, fără să fie ghidați de mama lor. Acest comportament este instinctiv, deoarece este codat în ADN-ul lor și le crește șansele de a evita prădătorii.

Instinctul nu este o forță misterioasă sau supranaturală, ci rezultatul selecției naturale.
Oamenii au și ei instincte, cum ar fi frica de înălțime sau reflexul de a-și retrage mâna de pe o suprafață fierbinte.

| Xexexexexer a răspuns:

Nu mi se pare ca in 2023 e cineva uimit de comportamentul pasarilor sau a animalelor. De unde ai luat asta?