anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Au animalele suflet? dupa acceptiunea religioasa? in biblie zice ca pe oameni dumnezeu ia creat mai 'special' adica le-a dat suflare de viata dupa ce i-a facut din pamant, adica le-a dat suflet; dar pe animale si restul lucrurilor lea facut doar prin puterea cuvantului
ce implica faptul ca animalele ar avea suflet? ar exista si ele pe noul pamant de dupa apocalipsa? ar deveni nemuritoare?
e cam ciudat sa zici ca exista un iad sau un rai pentru caini pisici, etc restul animalelor

daca zicem ca nu exista suflet atunci cum se explica unele fenomene asa zise 'paranormale/metafizice' (care nu prea au explicatie); au fost persoane moarte cateva minute bune(nici creierul nici inima naveau activitate) si 'siau revenit, au inviat', cum e posibil?
poate sa existe si o parte energetica a corpului uman ce poate fi atribuita sufletului?

Voi ce credeti?

Răspuns Câştigător
| bamse a răspuns:

Animalele au suflet.
Omul insa are suflet rational

Animalul este acea creatie care asculta obedienta de Dumnezeu, caci Dumnezeu nu i-a dat posibilitatea cunoasterii binelui si a raului. Animalul are instinct si in baza lui vedeti ca face ciclic aceleasi lucruri in toata viata lui.

Animalul nu zice niciodata de ce nu face Dumnezeu vreo minune sa scoata raul din lume. Omul insa da. Dar asta o spun ateii care cred ca au evoluat din animale. Insa oricat ar vrea omul nu se poate cobora la stadiul de animal, deoarece inteligenta lui este o energie care nu poate fi distrusa, nu poate disparea. La fel cum nici sufletul animalului nu va putea vreodata evolua la stadiul de suflet rational.

Daca Dumnezeu ar interveni cu forta pentru a distruge raul atunci ar trebui sa ne coboare pe noi la stadiul de animale, ceea ce este imposibil.

Animalul dupa moarte se intoarce in pamant deoarece sufletul lui nu este inrudit cu al lui Dumnezeu asa cum este cel al omului. Animalul este o suma de minerale la care s-a adaugat o energie care sa le puna in functiune. Scopul animalului este strict trupesc ( sa manance, sa bea, sa doarma, sa se reproduca ). In ziua de azi multi oameni s-au autoredus la acest stadiu inferior.

17 răspunsuri:
| Angel0 a răspuns:

Cand o sa terminam de mancat toate animalele,s-ar putea sa apara stirea ca nici chinezii nu au suflet, deci putem sa-i consumam linistiti, cu constiinta impacata si burtica plina.

| miradoniz a răspuns:

hee hee anumiți oameni iubesc atât de mult ce este în jurul lor,ca nu omoară nici măcar o musca; ceea ce are viata,are suflet, cred eu; oricum noi nu am reușit (deocamdatăhee hee ) sa pătrundem miracolul viețiiwinking nici sa îl înțelegem, darmite sa îl reproducemhee hee

| Dmesss a răspuns:

Dar plantele?

| Dmesss a răspuns:

Nu subestima plantele, nici nu iti dai seama cat de inteligente pot fi! Analizeaza-le tu mai bine si poate, poate o sa observi. Sunt de parere ca plantele sunt mai inteligente decat majoritatea oamenilor de pe pamant. Ele au cele mai clare cunostinte nestocabile si nu le vor pierde cat timp vor traii in universul pe care noi il cunoastem.

| Dmesss a răspuns:

Hai sa iti zic acum ce zice biblia in legatura cu intrebarea ta.
Corpurile ceresti, plantele, animalele sunt create de Dumnezeu pentru ca noi oamenii sa ne minunam de puterea lui (pesemne este un increzut). Animalele nu au viata in conceptia crestina, ele fiind lasate de Dumnezeu pe pamant pentru ca omul sa se foloseasca de ele, sa se hraneasca, sa munceasca si sa le jertfeasca. Ca sa ajungi in rai, trebuie sa respecti cele zece porunci, ori, zi-mi tu, socatele de balta cum le poate incalca sau indeplinii?
Una dintre porunci zice "Sa nu ucizi!", ori crestinul ucide animale, deci nu se pun! Sper ca ai inteles cum sta treaba!

| Dmesss a răspuns:

Pysycuto cu GHIARE lungi, nici nu mertiti votul de stupid! Tie iti plac animalele dragalase! Pun pariu pe GHIARELE mele de la picioare ca nu te deranjeaza cand vezi pe cineva ca omoara un sobolan de juma' de metru. Ipocrito! Se scrie gheare in p*z*a m*t*i!

| bluebios a răspuns:

Nu animalele nu au suflet, prin urmare nici oamenii nu au (ei fiind tot animale). Sufeltul este nu lucru imaginar pentru care nu exista nici o dovada stiintifica.

Banuiesc ca in acceptiunea multora care cred in existenta sufeltului, acesta ne defineste personalitatea, ne face sa fim buni sau rai, toate actiunile noastre sunt determinate de acest suflet(de aceea sufletul nostru este judecat pentru pacatele savarsite in aceasta viata).

Daca consideram toate cele de mai sus adevarate cum se face ca atunci cand in urma unei cauze exterioare ne este afectat creierul (o parte fizica, care face parte din trup) este afectata totodata si personalitatea noastra. Nu cumva acesata este dovada cea mai clara a inexistentei sufletului?

Daca sufetul ar exista si ar fi imaterial o leziune a creierului nu ar trebui sa ne schimbe personalitatea sau modul de gandire.

Toata personalitatea nostra faptul ca suntem buni sau rai, toate deciziile pe care le luam sunt rezultatele unor procese care au loc in creier, un organ cat se poate de material care odata cu moartea noastra inceteaza sa mai functioneze. Acest lucru este valabil atat la oameni cat si la animale.

| Romanian a răspuns:

Nu,animalele nu au suflet.Biblic vorbind,sufletul este insusi omul, dupa cum spunea un intelept, noi suntem suflete cu corpuri si nu corpuri cu suflete.Sufletul este o "insusire" ce apartine strict omului, sufletul fiind tot ceea ce mai ramane dupa moartea corpuilui, sufletul fiind cel judecat.Animalele au fost creeate ca sa serveasca omului,altminteri,ar fi pacat sa ucidem animale pentru a le manca.Un singur lucru ne este interzis sa facem cu ele:intretinerea de relatii sexuale.Iar problema cu " a face un animal sa sufere" este un subiect desutl de controversat, insa personal nu cred ca-i un pacat, daca asa poate o persoana sa-si domoleasca furia sau dorintele sadice.Mai bine calci in picioare un caine,de nervi,decat sa bagi in spital un alt om, desi, recomandabil ii sa-ti controlezi sentimentele.De asemenea, animalele nu dispun de sentimente, o alta trasatura a sufletului.Ele dispun doar de instinct si de inteligenta inferioara, bazata pe amintiri si experiente.

| adrian_6090 a răspuns:

Animalele pot sa faca diferenta dintre bine si rau, sustine un controversat studiu stiintific
- Stiintele vietii

Animalele beneficiaza de un simt al moralitatii care le permite sa faca diferenta intre bine si rau, potrivit unui studiu care a starnit deja foarte multe controverse, relateaza The Telegraph.

Oamenii de stiinta care au studiat compartamentul animalolor cred ca detin tot mai multe dovezi care arata ca specii foarte diferite, de la soareci la primate, sunt guvernate de un cod moral de comportament, similar modului in care functioneaza societatea umana.

Profesorul Marc Bekoff, un ecologist de la University of Colorado, Boulder, crede ca moralitatea este "adanc inradacinata" in creierele mamiferelor si furnizeaza acel "liant social" care permite unor animale deosebit de agresive si de competitive sa traiasca impreuna in grupuri sociale.

Concluziile sale vor oferi 'munitie' pentru grupurile de protectie a animalelor, care cer ca acestea sa fie tratate uman. O serie de experti sunt insa foarte sceptici in privinta concluziilor acestei cercetari.

Prof Bekoff crede ca moralitatea se dezvolta la animale pentru a reglementa comportamentul unor animale care traiesc in grupuri mari, precum lupii sau primatele.

El sustine ca astfel de reguli ajuta in prevenirea luptelor interne si incurajeaza cooperarea.

Studii neurologice recente au aratat, de asemenea, ca specii diferite, precum balenele sau rechinii, prezinta aceleasi structuri neuronale considerate responsabile pentru empatie in cazul oamenilor.

Alte cercetari au aratat ca unele animale pot da dovada de empatie si in cazul altor specii aflate in suferinta.

Prof Bekoff, care a scris lucrarea impreuna cu filosoful Jessica Pierce, explica: "Este vorba, spre exemplu, de cazul unor delfini care au ajutat oameni sa scape de rechini sau al unor elefanti care au ajutat antilopele sa fuga din tarcuri".

LUPII

Lupii traiesc in grupuri sociale unite, care sunt guvernate de reguli stricte. Daca un grup devine prea mare, membrii nu mai sunt capabili de legaturi stranse cu ceilalti si grupul se dezintegreaza. Dar lupii pot da dovada si de corectitudine.

In timpul jocului, masculii dominanti "se handicapeaza", luand rolul lupilor de rang inferior, aratand supunere si permitand sa fie muscati, dar nu foarte puternic.

Prof Bekoff sustine ca, fara un cod moral, acest tip de comportament nu ar fi posibil.

Daca un animal musca prea tare, el va adopta un comportament prin care "isi va cere scuze", inainte ca jocul sa se incheie.

ELEFANTII

Elefantii sunt animale deosebit de sociale. Cercetari efectuate de Iain Douglas Hamilton, de la departamentul de soologie al Universitatii Oxford, sugereaza ca elefantii cunosc compasiunea si ajuta membrii grupului care sunt raniti sau bolnavi.

Intr-un caz, femela dominanta s-a imbolnavit. In acel moment, o alta femela a ajutat-o sa se hraneasca si a stat langa ea pana a murit.

In 2003, a turma de 11 elefanti au eliberat antilopele inchise intr-un tarc din KwaZula-Natal, Africa de Sud, dupa ce femela dominanta a rupt portile.

Acesta este un exemplu rar de animale care arata empatie pentru membrii unei alte specii - trasatura care se credea ca este specifica doar oamenilor.

MAIMUTELE DIANA

Un experiment de laborator a antrenat maimutele Diana sa introduca un jeton intr-o fanta pentru a obtine hrana.

Un mascul care a invatat de mic mecanismul a decis sa ajute o femela batrana care s-a dovedit incapabila sa inteleaga despre ce e vorba.

De trei ori, masculul a ridicat jetonul scapat de femela si l-a introdus in fanta, permitandu-i astfel acesteia sa manance.

Actiunea nu a avut niciun beneficiu pentru mascul, ceea ce, crede prof Bekoff, dovedeste ca actiunile animalului erau guvernate de un simt moral intern.

ROZATOARELE

Experimentele au dovedit ca sobolanii refuza hrana daca stiu ca o astfel de actiune va genera durere unui alt sobolan. Intr-un test de laborator, sobolanilor li se dadea mancare si, in momentul in care incepeau sa se hraneasca, un alt grup de sobolani primea socuri electrice.

Sobolanii au preferat sa nu mai manance.

Alte cercetari au aratat ca un sobolan va ajuta un altul, cu care nu este ruda, sa obtina hrana daca in trecut a beneficiat si el de 'mila' altora. Pana la acest studiu, se credea ca reciprocitatea este specifica doar primatelor.

LILIECII

Liliecii vampir au nevoie de sange in fiecare noapte, dar se intampla de ca unii sa nu gaseasca o sursa de hrana. In acel moment, cei care au reusit sa se hraneasca isi impart hrana cu cei mai putin norocosi.

De cele mai multe ori, hrana este impartita cu lilieci care au facut acelasi lucru in trecut.

| adrian_6090 a răspuns:

Animalele pot sa faca diferenta dintre bine si rau, sustine un controversat studiu stiintific
Stiintele vietii

Animalele beneficiaza de un simt al moralitatii care le permite sa faca diferenta intre bine si rau, potrivit unui studiu care a starnit deja foarte multe controverse, relateaza The Telegraph.

Oamenii de stiinta care au studiat compartamentul animalolor cred ca detin tot mai multe dovezi care arata ca specii foarte diferite, de la soareci la primate, sunt guvernate de un cod moral de comportament, similar modului in care functioneaza societatea umana.

Profesorul Marc Bekoff, un ecologist de la University of Colorado, Boulder, crede ca moralitatea este "adanc inradacinata" in creierele mamiferelor si furnizeaza acel "liant social" care permite unor animale deosebit de agresive si de competitive sa traiasca impreuna in grupuri sociale.

Concluziile sale vor oferi 'munitie' pentru grupurile de protectie a animalelor, care cer ca acestea sa fie tratate uman. O serie de experti sunt insa foarte sceptici in privinta concluziilor acestei cercetari.

Prof Bekoff crede ca moralitatea se dezvolta la animale pentru a reglementa comportamentul unor animale care traiesc in grupuri mari, precum lupii sau primatele.

El sustine ca astfel de reguli ajuta in prevenirea luptelor interne si incurajeaza cooperarea.

Studii neurologice recente au aratat, de asemenea, ca specii diferite, precum balenele sau rechinii, prezinta aceleasi structuri neuronale considerate responsabile pentru empatie in cazul oamenilor.

Alte cercetari au aratat ca unele animale pot da dovada de empatie si in cazul altor specii aflate in suferinta.

Prof Bekoff, care a scris lucrarea impreuna cu filosoful Jessica Pierce, explica: "Este vorba, spre exemplu, de cazul unor delfini care au ajutat oameni sa scape de rechini sau al unor elefanti care au ajutat antilopele sa fuga din tarcuri".

LUPII

Lupii traiesc in grupuri sociale unite, care sunt guvernate de reguli stricte. Daca un grup devine prea mare, membrii nu mai sunt capabili de legaturi stranse cu ceilalti si grupul se dezintegreaza. Dar lupii pot da dovada si de corectitudine.

In timpul jocului, masculii dominanti "se handicapeaza", luand rolul lupilor de rang inferior, aratand supunere si permitand sa fie muscati, dar nu foarte puternic.

Prof Bekoff sustine ca, fara un cod moral, acest tip de comportament nu ar fi posibil.

Daca un animal musca prea tare, el va adopta un comportament prin care "isi va cere scuze", inainte ca jocul sa se incheie.

ELEFANTII

Elefantii sunt animale deosebit de sociale. Cercetari efectuate de Iain Douglas Hamilton, de la departamentul de soologie al Universitatii Oxford, sugereaza ca elefantii cunosc compasiunea si ajuta membrii grupului care sunt raniti sau bolnavi.

Intr-un caz, femela dominanta s-a imbolnavit. In acel moment, o alta femela a ajutat-o sa se hraneasca si a stat langa ea pana a murit.

In 2003, a turma de 11 elefanti au eliberat antilopele inchise intr-un tarc din KwaZula-Natal, Africa de Sud, dupa ce femela dominanta a rupt portile.

Acesta este un exemplu rar de animale care arata empatie pentru membrii unei alte specii - trasatura care se credea ca este specifica doar oamenilor.

MAIMUTELE DIANA

Un experiment de laborator a antrenat maimutele Diana sa introduca un jeton intr-o fanta pentru a obtine hrana.

Un mascul care a invatat de mic mecanismul a decis sa ajute o femela batrana care s-a dovedit incapabila sa inteleaga despre ce e vorba.

De trei ori, masculul a ridicat jetonul scapat de femela si l-a introdus in fanta, permitandu-i astfel acesteia sa manance.

Actiunea nu a avut niciun beneficiu pentru mascul, ceea ce, crede prof Bekoff, dovedeste ca actiunile animalului erau guvernate de un simt moral intern.

ROZATOARELE

Experimentele au dovedit ca sobolanii refuza hrana daca stiu ca o astfel de actiune va genera durere unui alt sobolan. Intr-un test de laborator, sobolanilor li se dadea mancare si, in momentul in care incepeau sa se hraneasca, un alt grup de sobolani primea socuri electrice.

Sobolanii au preferat sa nu mai manance.

Alte cercetari au aratat ca un sobolan va ajuta un altul, cu care nu este ruda, sa obtina hrana daca in trecut a beneficiat si el de 'mila' altora. Pana la acest studiu, se credea ca reciprocitatea este specifica doar primatelor.

LILIECII

Liliecii vampir au nevoie de sange in fiecare noapte, dar se intampla de ca unii sa nu gaseasca o sursa de hrana. In acel moment, cei care au reusit sa se hraneasca isi impart hrana cu cei mai putin norocosi.

De cele mai multe ori, hrana este impartita cu lilieci care au facut acelasi lucru in trecut.

| adrian_6090 a răspuns:

Animalele pot sa faca diferenta dintre bine si rau, sustine un controversat studiu stiintific

Stiintele vietii

Animalele beneficiaza de un simt al moralitatii care le permite sa faca diferenta intre bine si rau, potrivit unui studiu care a starnit deja foarte multe controverse, relateaza The Telegraph.

Oamenii de stiinta care au studiat compartamentul animalolor cred ca detin tot mai multe dovezi care arata ca specii foarte diferite, de la soareci la primate, sunt guvernate de un cod moral de comportament, similar modului in care functioneaza societatea umana.

Profesorul Marc Bekoff, un ecologist de la University of Colorado, Boulder, crede ca moralitatea este "adanc inradacinata" in creierele mamiferelor si furnizeaza acel "liant social" care permite unor animale deosebit de agresive si de competitive sa traiasca impreuna in grupuri sociale.

Concluziile sale vor oferi 'munitie' pentru grupurile de protectie a animalelor, care cer ca acestea sa fie tratate uman. O serie de experti sunt insa foarte sceptici in privinta concluziilor acestei cercetari.

Prof Bekoff crede ca moralitatea se dezvolta la animale pentru a reglementa comportamentul unor animale care traiesc in grupuri mari, precum lupii sau primatele.

El sustine ca astfel de reguli ajuta in prevenirea luptelor interne si incurajeaza cooperarea.

Studii neurologice recente au aratat, de asemenea, ca specii diferite, precum balenele sau rechinii, prezinta aceleasi structuri neuronale considerate responsabile pentru empatie in cazul oamenilor.

Alte cercetari au aratat ca unele animale pot da dovada de empatie si in cazul altor specii aflate in suferinta.

Prof Bekoff, care a scris lucrarea impreuna cu filosoful Jessica Pierce, explica: "Este vorba, spre exemplu, de cazul unor delfini care au ajutat oameni sa scape de rechini sau al unor elefanti care au ajutat antilopele sa fuga din tarcuri".

LUPII

Lupii traiesc in grupuri sociale unite, care sunt guvernate de reguli stricte. Daca un grup devine prea mare, membrii nu mai sunt capabili de legaturi stranse cu ceilalti si grupul se dezintegreaza. Dar lupii pot da dovada si de corectitudine.

In timpul jocului, masculii dominanti "se handicapeaza", luand rolul lupilor de rang inferior, aratand supunere si permitand sa fie muscati, dar nu foarte puternic.

Prof Bekoff sustine ca, fara un cod moral, acest tip de comportament nu ar fi posibil.

Daca un animal musca prea tare, el va adopta un comportament prin care "isi va cere scuze", inainte ca jocul sa se incheie.

ELEFANTII

Elefantii sunt animale deosebit de sociale. Cercetari efectuate de Iain Douglas Hamilton, de la departamentul de soologie al Universitatii Oxford, sugereaza ca elefantii cunosc compasiunea si ajuta membrii grupului care sunt raniti sau bolnavi.

Intr-un caz, femela dominanta s-a imbolnavit. In acel moment, o alta femela a ajutat-o sa se hraneasca si a stat langa ea pana a murit.

In 2003, a turma de 11 elefanti au eliberat antilopele inchise intr-un tarc din KwaZula-Natal, Africa de Sud, dupa ce femela dominanta a rupt portile.

Acesta este un exemplu rar de animale care arata empatie pentru membrii unei alte specii - trasatura care se credea ca este specifica doar oamenilor.

MAIMUTELE DIANA

Un experiment de laborator a antrenat maimutele Diana sa introduca un jeton intr-o fanta pentru a obtine hrana.

Un mascul care a invatat de mic mecanismul a decis sa ajute o femela batrana care s-a dovedit incapabila sa inteleaga despre ce e vorba.

De trei ori, masculul a ridicat jetonul scapat de femela si l-a introdus in fanta, permitandu-i astfel acesteia sa manance.

Actiunea nu a avut niciun beneficiu pentru mascul, ceea ce, crede prof Bekoff, dovedeste ca actiunile animalului erau guvernate de un simt moral intern.

ROZATOARELE

Experimentele au dovedit ca sobolanii refuza hrana daca stiu ca o astfel de actiune va genera durere unui alt sobolan. Intr-un test de laborator, sobolanilor li se dadea mancare si, in momentul in care incepeau sa se hraneasca, un alt grup de sobolani primea socuri electrice.

Sobolanii au preferat sa nu mai manance.

Alte cercetari au aratat ca un sobolan va ajuta un altul, cu care nu este ruda, sa obtina hrana daca in trecut a beneficiat si el de 'mila' altora. Pana la acest studiu, se credea ca reciprocitatea este specifica doar primatelor.

LILIECII

Liliecii vampir au nevoie de sange in fiecare noapte, dar se intampla de ca unii sa nu gaseasca o sursa de hrana. In acel moment, cei care au reusit sa se hraneasca isi impart hrana cu cei mai putin norocosi.

De cele mai multe ori, hrana este impartita cu lilieci care au facut acelasi lucru in trecut.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Animalele si plantele,sunt vii,unele sunt inteligente s icapabile de emotii, chiar sentimente; sa nu uitam ca afectiunea este o trasatura psihologica strict umana( la animale este doar instinct,ele nu au grija de puii lor in mod constient ), unele experimente au aratat ca, daca sunt injurate unele plante isi modifica starea parametrilor electrici( adica ea raspunde, simte intr-un fel) asa o fi?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Despre ce suflet este vorba? De fapt singurul suflet e creierul, care iti da toate starile de frica, ameteala si prostie. Si presupun ca tu crezi in dumnezeu pentru ca asa ai auzit din "mosi-stramosi"... dar nu exista nici o dovada pana acum. Daca am ajuns sa credem ca animalele si plantele au suflet de ce sa nu aiba si parazitii sau microbii, si sa mearga si ei in rai pentru ca si ei au viata. Decat sa citesti basme care scade IQ-ul cu 0.01%/20 minute, ia si citeste astea:http://www.scribd.com/doc/20908452/Enciclopedia-animalelor
Poate iti va fi mai de folos decat "chestia" aia.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca zicem ca nu exista suflet atunci cum se explica unele fenomene asa zise 'paranormale/metafizice' (care nu prea au explicatie); au fost persoane moarte cateva minute bune(nici creierul nici inima naveau activitate) si 'siau revenit, au inviat', cum e posibil?
poate sa existe si o parte energetica a corpului uman ce poate fi atribuita sufletului?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Io cred ca da.da tu ce crezi? de ce crezi asa?

| ßüттέяŦℓÿ a răspuns:

DA! au şi animalele suflet! ai văzut cum un câine îşi iubeşte stăpânul? au si ele suflet! sunt si ele fiinţe vii!
Nu îi pot suporta pe oameni care maltratează animalele! mai ales câinii!
Da te-ai intrebat vreodata dacă unii oameni au suflet? adica au,insă il au degeaba! Dau în caini si in pisici si in toate animalele, şi le face cineva ceva? Da eu cred ca au si ele suflet! si ele au sentimente, si când maltratezi un câine cum crezi că se simte?!

| ßüттέяŦℓÿ a răspuns:

Dmesss. una e şa ucizi animale precum " găina,porcul, raţa etc'" si alta e să ucizi animale precum câinele, pisica. ştii că în ziua de azi oamenii manancă câini?

Întrebări similare