| CuStimaSiRespect a întrebat:

Care rol credeți că ar trebui să aibă pedeapsa cu închisoarea: un rol punitiv sau unul educativ?
Iar în practică, ce scop are cel mai adesea lipsirea de libertate impusă de instituțiile de stat?

Răspuns Câştigător
| VoidEternal a răspuns:

Să fim sinceri, nu cred că iese nimeni din închisoare simtindu-se "un om nou", pornit acum pe calea cea bună pentru totdeauna, în lumina noilor valori și principii pe care le-a căpătat la răcorică.

In teorie și în mod ideal, închisoarea ar trebui să aibă ambele roluri, dar în practică au 100% rol punitiv.

| CuStimaSiRespect explică (pentru VoidEternal):

De fapt, mă gândesc că din închisoare oamenii ar putea să iasă chiar mai răi, pe deoparte este frustrarea dată de anii pierduți, pe de altă parte este și mediul în care deținutul și-a petrecut timpul.
Știi vorba, ești media celor mai apropiați 5 prieteni, imaginează-ți cum e să fii înconjurat numai de infractori de aceeași teapă cu tine sau și mai periculoși.
Nu le țin partea infractorilor, doar mă mi-am dat seama că este dificil de cuantificat dreptatea numai în ani de închisoare.
Eu cred că în practică rolul detenției este mai mult de descurajare, ca oamenii liberi să nu comită infracțiuni care le-ar mânca ani din viață, altminteri societatea ar lua-o razna.

16 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Eu zic că scopul este...să se învețe minte! Ce crede el, că-și face de cap?

| relian a răspuns:

Pedepsele ar trebuie sa faca omu atent, sau sa ii faca sa nu mai ajunga acolo laughing dar trebuie, nu sai duca acolo si sa-i tina pe mincare si bautura din bani publici.

Cei care gresesc, sau care ajung la puscarie, eu leas transforma pedepesele in bani, iar bani in ore de munca laughing

Ai X zile de puscarie sau ani, te bag la munca frate, la munci de astea de jos, se gasesc destule chestii de facut, la maturat, la facut curat pe linga riuri, pe linga orase, munca e destula.

Asa ca ti se spune in felul urmator. Cazare si masa in puscarie costa X lei.Muncesti de Y lei, scazut masa si cazarea, ai facut azi Z lei, aia se scad din suma ce tu ca puscarias trebuie sa o platesti prin munca laughing

Sa vad dupa, daca leo mai trebui la careva sa faca rele laughing bine cu exceptia criminalilor si a unor nebuni, pe aiai nu-i mai tii nicaeri, ii executi pur si simplu, nu are rost sa cheltui bani publici cu aia.

Deci la munca, asa cum faceau americanii pe vremuri, munceau aia la spart piatra, cu tirnacoape cu unelte, faceau drumuri, banui ca ai vazut prin filme.

Asa trebuie procedat si in RO si oriunde, cei care is la puscarie pusi la munci, munci de astea pentru oras, pentru zona, sau chiar si pentru companii private care au nevoie de oameni la muncile astea grele.

Dupa ce iesi de acolo te asigur ca nu o sa iti mai trebuiasca sa te mai intorci laughing
Dar nu asa sa o lalai, sa te puna aia sa muncesti pe rupte, daca refuzi, stai afara in curte, nu mincare nu apa. Mori, nu-i nimic, se gasesc santuri sa te bage acolo, baga ceva pamint peste, ai devenit deja ingrasmint pentru plante laughing

Ce se face acum cu puscariile is bani irositi, din banii publici, cei care muncesc platesc atit pe gardieni, inchisoarea aia, utilitati, reparatii, cit si pe puscariasi, un morman de bani aruncati aiurea.

Cine greseste logic trebuie sa plateasca, nu sa cheltuiasca si mai mult, asa cum se face in ziua de azi.
Esti acolo nu la statiune, esti acolo pentru ca esti o persoana rea, trebuie sa recuperam de la tine ce ai prejudiciat.

| CuStimaSiRespect explică (pentru relian):

Gândește-te câte ore de muncă ar trebui să presteze S.B. Fried la un prejudiciu de vreo 8 miliarde de dolari happy

| relian a răspuns (pentru CuStimaSiRespect):

O sa tresteze cit ii da judecatorul, nu citi bani are el laughing eu una spun, tu alta pricepi.

Ca idee dau doar iun exemplu, in SUA daca ai furat ceva si esti prins, ti se confisca toata averea. Daca tu esti miliardar si furi sa zic 1 milioan sau sute de mii, nu cauta nimeni sa recupereze doar ce ai fost prins, ti se tot, absolut tot, apoi mergi la puscarie doar pentru sutele alea de mii, pentru ce ai fost prins.

Asa ca despre ce avioane vorbesti tu, pentru care miliarde laughing

| Darkmagic a răspuns:

Nu cunosc rolul pe care pedepsele cu incarcerare il au in Romania dar pot sa iti spun ca in SUA rolul este punitiv, cu perioade uriase ca durata, si asa trebuie sa fie.
Argumentez:
1. Ce a facut cetateanul x din SUA?
A ucis.
Statul New-York vine peste cetateanul x cu 170 de ani de zdup, sau statul Texas il pune pe x pe injectie letala.
2. Ce a facut cetateanul x din Olanda?
A ucis.
Statul olandez il baga cativa ani intr-o inchisoare care seamana cu un spital, si il trateaza ca pe o persoana cu nevoi psihosociale.
3. Ce a facut cetateanul x din Norvegia?
A ucis.
Statul norvegian da pedeapsa maxima cu inchisoare pentru acest delict, pedeapsa care inseamna 21 de ani in detentie.
Atat a primit un individ, Breivik, pentru ca a ucis 77 de oameni, iar acum isi ispaseste "pedeapsa" intr-o inchisoare care seamana cu un hotel.
Societatea aia este puternic alienata, fie si doar daca te gandesti doua minute la sentinta data intr-un profund dispret fata de vietile a 77 de oameni...

Daca te-ai afla printre rudele victimelor, care numar dintre 1, 2 si 3 crezi ca inseamna intraadevar Dreptate?
Asa ma gandeam si eu... big grin
Rolul judecatii si al pedepsei este sa faca Dreptate intr-un caz de Nedreptate, nu sa-i mangaie pe cap psihosocial pe infractori, ca sa le reduca eventualele daune psihologice provocate de cativa ani de incarcerare.
Cel dovedit si condamnat pentru o infractiune nu trebuie inchis si privat de drepturi un numar de N ani, ca sa nu poata sa repete infractiunea respectiva acel numar de N ani cat se afla inchis, el trebuie inchis N ani, ca sa simta ca plateste cu acei ani, ceea ce a faptuit.

| CuStimaSiRespect explică (pentru Darkmagic):

În România pedepsele pentru omor mi se par ridicol de blânde, polițistul Cioacă de exemplu cred că a făcut undeva sub 10 ani de închisoare și am impresia că media pe țară cam tot pe acolo e, cu recunoașterea faptei și reducere a pedepsei pentru "bună purtare" în detenție.
Însă și în SUA, paradoxul este că deși pedepsele sunt mai dure față de cele din Europa, statistic vorbind se confruntă cu o rată mai mare a criminalității.
Eu cred că pedepsele ar trebui să aibă în vedere și tipul infracțiunilor, noi am discutat doar despre omor, care are consecințe ireversibile, și nu mi se pare ok că cineva să se întoarcă în libertate după 10-20 de ani după ce a curmat o viață.
Dar există și infracțiuni mai ușoare unde prejudiciile se pot recupera în mare parte și cred că deținuții ar merita o șansă de reabilitare și reeducare.

| Holiday a răspuns (pentru Darkmagic):

Doar ca rata omuciderilor in SUA e de 6 ori mai mare decat in Olanda si de 8 ori mai mare decat in Norvegia. Iar asta inseamna un singur lucru: pedepsele de sute de ani si/sau injectia letala, au efect redus in reducerea criminalitatii.
Degeaba satisfaci dorinta de razbunare a rudelor victimelor, daca nu creezi sistemul care sa reduca numarul de rude indurerate.
Referitor la alienare, nici n-are rost sa discutam in conditiile in care rata omuciderilor se prezinta cum am spus mai sus.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Punitiv. Iar intrarea in inchisoare ar trebui sa fie si ea o experienta, ar trebui sa insemne bataie si umilinta pentru deviant. Apoi ar trebui sa vedem in ce conditii traiesc cei mai saraci copii din tara si sa il impiedicam pe deviant sa duca o viata mai buna in puscarie. Si ar trebui fortat sa munceasca pentru putinul cu care ar urma sa traiasca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe unii într-adevăr ii educa, dar alții ies și mai răi și porniți pe rele decât au fost când au ajuns acolo.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa nu-i plesneasca altfel ne-am intoarce in evul mediu.

| ClaRa91 a răspuns:

1. Educativ
2. Izolarea de societate pana este educata persoana.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ClaRa91):

Crezi ca violatorii sunt violatori pentru ca nu stiu ca e rau sa violezi oameni?

| ClaRa91 a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti violator?

| anonim_4396 a răspuns (pentru ClaRa91):

Esti plictisitoare.

| ClaRa91 a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiu.