| halucazu a întrebat:

Ce inseamna filosofie?
Vreau sa merg la un liceu bazat pe asta. ce imi sugerati?

10 răspunsuri:
| PisicaAristocrata a răspuns:

Filosofie inseamna iubire de intelepciune.Iti sugerez, daca-mi permiti, sa te interesezi foarte bine inainte de a face pasul pe care-l doresti acum, fiindca nu e chiar usor unde vrei tu sa mergi. Nu ca e imposibil, dar gandeste-te si la ce facultate poti sa dai mai apoi.In plus, dupa cate stiu eu, nu exista liceu de filosofie.Atat umanul cat si realul fac filo in clasa a XII-a-2 ore/saptamana cred.

| vilmaristul a răspuns:

Pai poti sa fii orice si filozof inclusiv(poate gresesc)
fiecare avem propria filozofie despre orice se intampla, participam la discutii pe diverse forumuri, cu idei proprii, mai mult sau mai putin acceptate(ca a mea de ex.)

| Andraa_3088 a răspuns:

Eu iti sugerez sa alegi altceva. In liceu o sa ai timp sa-ti faci o idee despre filosofie. Probabil esti inca la generala. Nu poti sa vrei filosofie doar pentru ca iti place cum suna.

| yoyodedeea a răspuns:

Sti ce mi se pare interesant...habar n-ai "ce e si cu ce se mananca"... dar tu VREI.ai vointzastraight face
data viitoare mai intai informeaza-te si apoi "vreau aia"

| biabluey a răspuns:

Poi un filozof este o persoana care emite o teorie, un gand propriu, si aduce argumente pentru a-l sustine.Si la filozofie o sa inveti despre ei(despre viata lor, despre ce au scris). Eu iti recomand o carte ca sa vezi cam despre ce este vorba:''Oceanografie''de Mircea Eliade.

| Nyku_5126 a răspuns:

Filosofia este una din principalele forme ale manifestării spiritului uman. Întrebarea cum se poate defini filosofia este chiar şi ea una filosofică. Pentru introducerea conceptului putem spune că este studiul înţelesurilor şi justificărilor sau credinţelor despre cele mai generale sau universale aspecte ale lucrurilor, un studiu care nu este realizat prin experimente şi observare atentă, ci prin formularea problemelor şi oferirea soluţiilor lor, argumentarea soluţiilor oferite şi discuţia dialectică a tuturor acestora. Filosofia studiază concepte generale precum existenţa, bunătatea, cunoaşterea sau frumuseţea. Pune întrebări precum "Ce este bunătatea, în general?" sau "Este cunoaşterea posibilă?". În termeni generali, filosofia este studiul critic, speculativ sau analitic al exteriorului şi interiorului în plus faţă de studiul reflectiv asupra metodei de studiere a unor asemenea subiecte. În prezent filosofia este dominată de teme, nu de sisteme. Filosofia actuală este una orientată spre acţiunea socială, căutându-şi aplicaţii in toate domeniile, de la afaceri si până la problemele ecologice.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Filosofie

| ea_6764 a răspuns:

De ce ai merge la un liceu bazat pe filosofie, cand tu nici macar nu sti ce e?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

(Repet comentariul, pentru ca prima data cred ca nu am reusit sa-l trimit. Scuze daca apare de doua ori). E foarte buna optiunea, dar nu uita ca este importat sa dedici timp si efort studiului stiintelor naturii si stiintelor formale. Nu fugi de ele, chiar daca impresia pe care ti-o pot da anumite discutii filosofice si pseudo-filosofice din spatiul cultural romanesc este ca stiintele sunt irelevante pentru filosofie, ca filosofia vorbeste de lucruri mai profunde etc. Acestea sunt pretentii si ifose ale unor 'filosofi' autohtoni desconectati de la adevaratele discutii, uneori tehnice si complicate, care au los in spatiul filosofic international, in revistele de presitgiu etc. Iti recomand Bertran Russell: 'Problemele filosofiei', 'Istoria filosofiei' dar si alte eseuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@anonim, e ciudata atitudinea ta ideologica, sectara de-a dreptul! Adica voi cei de la analitica incepeti filosofia cu Bertrand Russell? Si cum poti tu sa decizi ca generatia interbelica e plina de bull-shituri. Vii aici in fata unui foarte tanar si esti in stare sa-i spui direct ce opiune filosofica sa aiba! Fara Platon, Aristotel, Descartes.Citeste tinere Carnap, trebuia sa zici.Insist sa observ atitudinea ideologica a "analiticilor" din ro, anonimi si frustrati.Cat despre aprecierea ta despre interbelici cred ca e f utila pentru ca te pune in lumina potrivita. Ceea ce te impresioneaza pe tine e faptul ca operezi cu un limbaj formalizat si asta e "de bine", e garantia seriozitatii filosofice.

@halucazu: citeste mult, gandeste-te mult si sincer.Nu fii dispus sa devii protestatar prea repede, nu te lasa dus de mode, nici vechi, nici noi.Gandeste.Asta e filosofia.Libertate.

| darknet a răspuns:

Nu exista profil de filozofie la liceu. Eventual poti merge la un profil de filologie/filologie-bilingv si de abia in clasa a XII-a incepi s-o studiezi, si eventual, daca o sa-ti placa subiectul, poti continua sa-l studiezi la facultate. Dar ca sa ajungi acolo trebuie sa citesti enorm de mult.