| cornelmarius a întrebat:

Cine imi poate explica mai detaliat despre teoria relativitati in legatura cu timpul! multumesc, funda!

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Daca privesti o stea privesti in trecut cu distanta intre tine si acea stea sa spunem o mie de ani lumina, acuma cu realitivitatea cu cat mergi mai departe timpul se opreste, asta daca atingi viteza lumini desigur asta ca materie nu poti, doar ca energie lumina calatoreste asa se spune. e doar o ipoteza eu personal nu cred in de astea in fine nu se stie nici daca timpul exista exact eu nu din nou

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Pai sunt 2 teorii are relativitatii laughing. Fie pe cea restransa, fie pe cea generalizata. TRG-ul este ceva mai complexa ( si mi-ar trebui cel putin o lucrare de specialitate pentru a-i putea explica si dansului care a emis intrebarea), in timp ce TRR-ul este usor intelseasa si se bazeaza pe faptul ca c este constanta in toate sistemele de referinta intertiale. Deci, pentru a putea fi studiat TRR-ul, este necesar sa-ti alegi un SR.

Desigur, si celelalte principii sunt respectate.
Pe baza postulaelor TRR-ului, EInstein sustine ca spatiul si timpul sunt relative ( HOPA, mecanica zice ca depind de SR ales si de-aici se naste o contradictie).

Uite un exemplu calsic.
CU cat se modofica masa unui m^3 de gheata in urma topirii la temperatura de 273 K ( sau 0 grade in Celsius)?


m= m(0)/ (1- (v/c)^2 ) => M/M(0)=...

Deci, pentru un observat aflat in sistemul mobil, spatiul se contracta si timpul se dilata.
Adica ai asa: un t(1)= t'/(1-(v/c)^2)
, UNDE t1> t''

Si sa nu o mai lungim, varietiei masei unui corp ii corespunde o varieti a energiei acestuia ( asta inseamna E=mc^2 sau mai bine zis delta E= Delta m*c^2) Este o relatie care exprima relatia dintre masa corpului si energia totala continuta de acesta.

Apropo, sa zicem ca avem 2 sisteme de referinta ( unul fix si altul mobil) si sa zicem ca manace de la o bluza de a mea are o anumita lungime l. Ei bine, ea va avea o lungime l' in sistemul mobil, iar l' = l/(1-v/c^2), unde am presupus ca l'

10 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Slabe sanse sa ti-o poata explica cineva aici. Teoretic e posibil, dar nu ai sa intelegi nimic deoarece pna si 1/2+1/2 pare infinit mai complicat cu genul acesta de scriere. Realizezi ca nu incepe nimeni sa-ti scrie modul in care se demonstreaza acele trei formule universale ale variatiei timpului, lungimii si masei sau facotrul de proportionalitate.
Pornim de la relativitatea galileiana, introducem un factor (K), il deducem din calcul, vedem ca da radical din 1 adunat cu viteza la patrat / viteza luminii la patrat, totul sub radical. (adicadeducem factorul de proportionalitate, numit si factorul Lorentz.
Dupa asta deducem legile de variatie si observam ca si timpul si lungimea si masa variaza in functie de acest factor.

| neutrino a răspuns:

Acest subiect nu poate fi tratat in 3 randuri.

| cornelmarius explică (pentru neutrino):

Tocmai, daca stii imi poti explica si mie te rog, chiar daca iti ia timp, asta daca doresti bineinteles!

| suffarstar a răspuns:

Pai Einstein a zis-o cel mai simplu: Pune mana pe o soba fierbinte un minut, si acel minut ti se va parea o ora. Petrece cu o fata frumoasa timp de o ora si ti se va parea un minut.
De fapt, e mult mai complicata, e vorba despre variatia timpului, a spatiului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Offf...hai c-o fac din nou.Fa sex cu nevasta-ta si ai sa observi ca timpul se scurge mai greu, in comparatie cu nevasta altuia la care timpul zboara pe langa tine pe nesimtite.

| EnciclopediaProstiei a răspuns:

Timpul in general stii cum trece, dar te-ai trezit vreodata in fata unei masini care vine spre tine? sper ca nu, dar in orice caz, acele 2-3 secunde care le mai ai pana te ia pe capota, vor parea mult mai lungi decat 2-3 secunde obisnuite. cam asta e teoria relativitatii

| MariuSSer a răspuns:

,,Stai un minut cu mâna pe o sobă încinsă şi ţi se va părea c-ai stat o oră.
Stai o oră lângă o fată frumoasă şi ţi se va părea c-ai stat un minut.
Ei, asta-i relativitatea! "

Albert Einstein
http://bancuri2014.ro/stai-o-ora-langa-o-fata-frumoasa/

| Trebla a răspuns:

Teoria relativității reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generalizată.
Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice. Când doi observatori examinează configurații diferite, și anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

Relativitatea restrânsă
Relativitatea restrânsă, formulată în 1905, s-a născut din observația că transformarea care permite schimbarea unui sistem referențial, transformarea lui Galilei, nu este valabilă pentru propagarea undelor electromagnetice, care sunt dirijate de ecuațiile lui Maxwell. Pentru a putea împăca mecanica clasică cu electromagnetismul, Einstein a postulat faptul că viteza luminii, măsurată de doi observatori situați în sisteme referențiale inerțiale diferite, este totdeauna constantă (ulterior a demonstrat că acest postulat este de fapt inutil, pentru că viteza constantă a luminii derivă din formele legilor fizice).
Aceasta l-a condus la revizuirea conceptelor fundamentale ale fizicei teoretice, cum sunt timpul, distanța, masa, energia, cantitatea de mișcare, cu toate consecințele care derivă. Astfel, obiectele în mișcare apar mai grele și mai dense pe direcția lor de mișcare, pe când timpul se scurge mai lent la ceasurile aflate în mișcare. O cantitate de mișcare este acum asociată vitezei luminii, viteza luminii în vid devenind viteză limită atât pentru obiecte, cât și pentru informații. Masa și energia devin echivalente. Două evenimente care par simultane unui observator, apar în momente diferite altui observator care se deplasează în raport cu primul. Relativitatea restrânsă nu ține cont de efectele gravitației, elementul central al formulării ei matematice sunt transformările Lorentz.

Relativitatea generală
Relativitatea generală a fost formulată de Einstein în 1916. Această teorie utilizează formulele matematice ale geometriei diferențiale și a tensorilor pentru descrierea gravitației. Spre deosebire de relativitatea restrânsă, legile relativității generale sunt aceleași pentru toți observatorii, chiar dacă aceștia se deplasează de o manieră neuniformă, unii față de ceilalți.
Relativitatea generală este o teorie geometrică, care postulează că prezența de masă și energie conduce la "curbura" spațiului, și că această curbură influențează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, în urma forțelor gravitaționale. Această teorie poate fi utilizată pentru construirea unor modele matematice ale originei și evoluției Universului și reprezintă deci unul din instrumentele cosmologiei fizice.
Sunt mai multe lucruri interesante in legatura cu teoria relativitatii spre exemplu analogia bi-dimensională a deformării spaţiu-timp descrisă în relativitatea generală.
Daca nu ai inteles intre pe youtube si scrie: teoria relativitatii pe intelesul tuturor, si acolo o sa gasesti.

| Poison27 a răspuns:

Timpul nu exista! Tu esti ala care crede in asta, plictiseala, lipsa de ocupatie, evenimentele 'opreste' timpul(metabolismul tau).