| mixxjim a întrebat:

Credeti ca am inceput si noi sa pierdem "prietenia"? Mai sunt prietenii si prieteniile la fel ca altadata?

20 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Am inceput sa pierdem autenticitatea.

Prietenii si prieteniile au fost si vor fi la fel.

Oamenii insa s-au schimbat, sunt mai retrasi in ei, tematori, se deschid mai greu de frica sa nu fie raniti. Si uneori numesc prietenie ceva ce e mult mai putin de atat. Ei cred ca au dreptul sa numeasca orice relatie o relatie de prietenie.

E mai greu sa gasesti un prieten ca inainte. Dar daca vrem ca noi sa nu avem o parte la vina asta, trebuie ca noi sa stim sa fim prieteni inainte de toate.

| mixxjim explică (pentru Bacemi):

Exact, ai mare dreptate! numai ca mi se pare ca prieteniile adevarate, alea care "au fost si vor fi la fel" sunt tot mai rare. nu mai avem cu cine vorbi, cui ne deschide inima cand avem vreo problema, si uite-asa incepem sa ajungem si noi la "psiholog", tot mai multi si tot mai des. vad pe aici sfaturi tot mai des "mergi la un psiholog", sau postari de genul "vreau sa vorbesc cu un psiholog" pentru lucruri care altadata s-ar fi rezolvat cu un prieten... oare incep sa ia psihologii locul prietenilor?

| Bacemi a răspuns (pentru mixxjim):

Ai dreptate. Asta am observat si eu. E aiurea. Totusi exista prietenii. La modul la care spui tu. E adevarat ca mai rare.

Eu acum m-am intalnit zilele trecute cu un fost coleg de 1-4. Au trecut de atunci 11 ani. Si m-am inteles cu el ca ultima data cand am stat impreuna in banca. Vorbeam de la suflet la suflet.

Problema e ca familiile din ce am observat nu prea sunt un mediu sanatos la generatiile de adolescenti si tineri de azi. Nu ii ajuta sa evolueze. Se tot merge pe ideea de facultati si nimeni nu e incurajat sa isi urmeze pasiunea.

Intreg sistemul educational e varza. Se tot merge pe ideea de reforma. E o mare varza. Nu poti schimba nimic daca tu carpesti ceva ce nu e bun deloc. Trebuie alta forma de educatie.

In conditiile astea tocmai prietenii sunt cei care ne pot ajuta. Ei ne pot ajuta sa fim noi. Dar hai sa ne gandim ca si noi suntem niste potentiali prieteni. Hai sa fim cu totii autentici. Sa spunem ce gandim, ce simtim. Ar fi mult mai usor. E pacat.

Din pacate se merge prea mult pe ajuta-ma ca sa te ajut.

De fapt ar trebui ca eu sa te ajut pe tine prin mine si tu sa ma ajuti pe mine prin tine.

Asta multi nu intelegem. Cautam sa ii controlam pe ceilalati, sa oferim si sa asteptam sa primim.

Totul e sa ne oferim ceea ce sufletul nostru simte. Si astfel nu vom mai fi pusi in situatia de a cere de la ceilalti. Si cand simtim ca avem multa fericire, sa daruim si altora. Si apoi sa mergem iar in noi, sa ne regasim. Nu sa cautam fericirea in altii. Nu sa furam energia lor. Doar sa o primim cu mare bucurie cand ne este oferita.

| 4b a răspuns:

La nivel mondial, mai multe specii de prietenii sunt pe cale de disparitielaughing amu serios, ''Prietenul adevarat iubeste oricand, si-n nenorocire ajunge ca un frate.''

| mixxjim explică (pentru 4b):

Da, dar parca inainte era mai usor sa-ti faci si sa gasesti un prieten din asta adevarat de care spui, care-ti ajunge ca un frate...

| 4b a răspuns (pentru mixxjim):

Lume-i intr-o continua schimbare mix...era/nu era, amu prezentul conteazawinking

| mixxjim explică (pentru 4b):

Da, tocmai pentru ca prezentul conteaza am si ajuns sa fac aceasta paralela... parca ne "salbaticim" tot mai mult pe zi ce trece, de dezumanizam, asta implicand si incapacitatea de a mai avea o relatie umana solida, ne tehnologizam si atat... de citit nu mai citim, de invatat nu mai invatam, de avut o relatie umana ca lumea nu mai suntem in stare, bine ca nu traim vesnic, cum s-a mai dezbatut pe aici, sa ajung sa vad niste humanoizi robotizati, care or sa traiasca doar pentru a apasa pe niste butoane laughing

| 4b a răspuns (pentru mixxjim):

laughing ne citim intre noi si tat e cevawinking

| Musique a răspuns:

Pot fi. big grin

| CeaCuMasca a răspuns:

Da.Nu știu cum au fost prieteniile și oamenii,dar știu cum sunt acum. Uneori am impresia că e doar în capul meu,dar oamenii par mult mai distanți și reci decât cunoșteam eu.Mă și întreb oare când am început să observ asta.Îmi dau senzația că resping din start o prietenie mai strânsă decât banalul ieșit la un club și sporovăit la o terasă despre lucruri superficiale. Poate că așa au fost mereu,poate că au început să se depărteze inconștient cu timpul, odată cu această decădere a societății care continuă cu viteză, sau poate că e doar impresia unei minorități, a acelor oameni ce caută ceva mai mult, dar se lovesc de caractere ce merg într-un sens opus.

| Bacemi a răspuns (pentru CeaCuMasca):

Asta am observat si eu. Oamenii nici macar nu iau in calcul ideea de prietenie adevarata. E ca si cum ai veni tu de pe alt taram si ar trebui sa ii inveti ca da se poate, ca exista. Cei mai multi sunt fixati pe ideea de amicitie, de banale iesiri comune si avantaje de pe urma celuilalt de un soi sau altul.

Faceam prostia sa caut un prieten in fiecare om.Mi-am dat seama ca lucrurile trebuiesc acceptate. Stii vorba aia:,, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti''.

Murim. Murim cate putin pe fiecare zi cand nu suntem autentici. Cand nu ne exprimam sentimentele, dorintele. Cand mascam un zambet. Cand vorbim pe la spate.

Cu siguranta si noi amplificam aceste lucruri fiindca am dori ca toti oamenii sa fie autentici. Pe noi ne doare mai mult pentru ca noi am vrea sa gasim un prieten in fiecare om.

Am intalnit de multe ori ziduri incercand sa ma apropii de o persoana.

Dar indiferent de asta, important e ca exista si persoane care stiu sa fie un prieten. Le vom gasi fiecare la momentul potrivit. Poate asa le vom aprecia mai mult.

| CeaCuMasca a răspuns (pentru Bacemi):

Există? Eu credeam că au dispărut de tot.Pe bune,pe ultima persoană cu care am avut o relație de prietenie strânsă o cunoșteam din copilărie, dar se pare că dorința de nou a fost prea puternică pentru a menține vechea prietenie, și s-a pierut astfel printre miile de corpuri lipsite de sens, eu rămânând cam nedumerită, totuși.Deci,chiar se mai găsesc? Sau sunt doar oameni învechiți cărora le va veni timpul de schimbare odată și odată, fiind mai bine să nu te implici decât să te plesnească adevărul peste moacă.

| Bacemi a răspuns (pentru CeaCuMasca):

Exista.

E drept ca acum conteaza si stilul de viata. Daca sunt diferente mari in stilul de viata, program, etc poate nu vei petrece mereu timp cu acest prieten.

Dar simti ca iti e prieten cand si dupa ani intregi de zile si foarte multe diferente, atunci cand esti in prezenta lui simti ca esti acasa. Simti ca esti tu. Ca poti fi si nu parea.

| mixxjim explică (pentru Bacemi):

Intr-adevar, stilul de viata conteaza foarte mult. Sau mai degraba as spune posibilitatile materiale, care trebuie sa fie cam de acelasi nivel, altfel se pare ca nu se poate mentine o relatie. Incet-incet, ori te evita ca nu ai la fel de multi bani, ori ca ai mai multi ca ei. Patite personal ambele variante, fara sa fi facut vreun caz de ceva in niciuna dintre situatii... Deci de fapt cred ca locul acelui minunat sentiment care intretine o prietenie adevarata este luat de mercantilism. Suntem prea preocupati de bani si de grija lor sa mai putem duce grija prietenilor. Ne-am cam vandut sufletele pe bani, asa-i? Ce e foarte grav e ca le-am vandut si ieftin rau...

| Bacemi a răspuns (pentru mixxjim):

Ce spui tu e valabil doar ca o forma prin care putem noi intelege de ce relatiile nu pot fi nici la modul in care petreci mereu timp cu un prieten.

Pentru ca fiecare are o viata a lui, cu preocuparile lui de toate zilele. Dar nu e neaparat vorba de mercantilism.

Prietenii sunt prieteni. Indiferent ca au mai multi bani sau nu. Ar putea fi o problema legat de bani doar cand ne gandim la factorul timp, un om care face bani e mult mai ocupat si are mai putin timp.

Ca stil de viata la asta ma refeream. Ca fiecare are viata organizata altfel si poate timpul nu si-l pot gestiona atat de bine incat sa fie mereu alaturi unul de celalalt.

Important este insa ce simti cand te gandesti la celalalt si cand esti alaturi de el. Si am intalnit oameni care m-au facut sa simt ca am un prieten.

La modul general, da, mercantilismul e modul pentru care nu prea mai vezi relatii autentice.

Dar unde vezi prietenii, nu banii sunt motivul pentru care doi prieteni nu se pot vedea mereu. Cel putin nu ca ai prea multi.

Mie de exemplu mi-ar placea sa am cat mai multi bani. Ca sa imi pot vizita toti prietenii. Prin toata tara sunt persoane deosebite pe care intr-o buna zi mi-ar placea sa le cunosc si fata in fata.

| M?d?0611 a răspuns:

Da. Nu.
Una dintre explicaţii ar fi că înainte banii nu erau aşa importanţi. Poate doar mi se pare...

| MeConstantine a răspuns:

Buna,
Ce iti pot spune cu certitudine este ca se socializeaza la cu un totul alt nivel. Inca mai sung grupulete si mai sunt prietenii, numai ca la oras foarte muti se bazeaza pe internet si pe show off in zilele de astazi.
Prieteniile adevarate au fost si vor fi intotdeauna greu de gasit, dar nu imposibile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prieteni imi sunt numai parintii, chiar daca sunt decedati, merg la ei la cimitir pe fiecare duminica si le spun ce am pe suflet, toata lumea ma vede prieten numai cand am situatie financiara buna dar cand e sa fi la greu esti un nimeni pentru ei

| s3v3n7 a răspuns:

Cum adica si noi? A mai pierdut careva?

| mixxjim explică (pentru s3v3n7):

Da, cei din occident. acolo nu exista prietenia de la noi, sau cel putin asa cum o stiu eu, ei sunt foarte distanti si cu rudele, iar prietenia inseamna sa iesi la o terasa la o bere sau intr-un club, cam atat

Întrebări similare