| troleibuz a întrebat:

Daca 10 persoane au nevoie de transplant de organ. Sa zicem un rinichi. Și pe lista sunt 5 copii, 5 bătrâni. Iar organele disponibile sunt tot 5. Daca organele merg la copii, bătrânii sunt discriminați pe baza vârstei in contextul asta? E mai puțin importanta viața lor pentru că ei deja au trait?

Cum ar trebui sa se aleagă persoanele eligibile pentru transplant ca sa nu fie discriminări?

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Doar ca transplantul nu se face asa cum zici tu... nu alege nimeni intre x si y

sunt niste liste de asteptare in functie de grupele de sange, de boala, de alte afectiuni etc etc etc formate dupa multe criterii si cine e primul pe lista ala primeste.
Nu alege nimeni tu primesti tu nu primesti

| Catrice a răspuns (pentru suntserios):

Mai e și chestia de compatibilitate intre organ și organism.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Catrice):

In primul rand.

| sierra1 a răspuns:

Sunt niște criterii clare și dure cine trăiește și cine nu. La un moment dat e in balanță și speranța de viață. Restul îl deduci tu...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se merge pe principiul ca cei batrani oricum nu mai au mult de trait.
Cei tineri au o viata inainte.
Cei tineri o sa poata folosi mai mult timp organele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Parerea mea e ca nu e vorba de discriminare, ci de corectitudine.

Un copil de 5 ani are toata viata inaine. Un batran de 70 deja si-a trait viata. Copilul trebuie sa aiba prioritate fiindca pe el, transplantul il va ajuta sa mai traiasca vreo 70-80 de ani. Pe batranul deja ajuns la 70 de ani, transplantul il va ajuta sa traiasca vreo 5-6 ani si dupa tot moare.

| isemilia a răspuns:

Nu se intampla asa. Sunt niste criterii clare, obiective. (tipul de sange, nevoia mai mare sau mai mica, sansele de reusita ale transplantului si multe altele) Luand un exemplu :
Daca este un singur rinichi, iar pe lista de asteptare sunt doua persoane : un copil de 8 ani si un batran de 70 de ani. Presupunem ca cel mic are si alte probleme de sanatate grave (cum ar fi cedarea mai multor organe etc) si grupa A, stiindu-se ca sansele unei operatii reusite sunt minime, la fel si cele ca el sa isi revina complet dupa, batranul nu are nicio alta problema, grupa B iar sansele ca el sa duca o viata buna dupa aceea sunt mari, iar persoana de la care vine rinichiul are / avea grupa B, cu siguranta se va alege batranul. Grupa de sange a donatorului nu se potriveste cu a baiatului (B, respectiv A), batranul are mai multe sanse sa isi revina dupa transplant si sa supravietuiasca operatiei etc. Am dat doar un exemplu, trebuie insa sa stii ca sunt multi alti factori (unii mai importanti), insa am dat exemplu de doi, mai usor de inteles. Asadar, varsta nu este un criteriu, ci grupa de sange, sansele operatiei etc.

| Dintrebare a răspuns:

Agentia nationala de transplant coordoneaza domeniul asta si se supune unei legislatii pe care o poti gasi pe google daca te intereseaza detalii. Exista un sistem, stabilit in functie de niste criterii foarte clare, care cuprinde si listele de asteptare. Fiecarei persoane i se fac analize si asa mai departe inainte sa fie introdusa in sistem. Totul este computernizat, nu se face ca la piata. In primul rand se verifica cine e compatibil cu rinichiul, apoi cat de urgenta e problema etc. Nu stiu daca mai tii minte acum cativa ani a fost un scandal in media ca Arsinel primise un rinichi cu prioritate. Dar astea sunt cazuri izolate.