|

Daca apa la 100 de grade trece in faza gazoasa de ce din cana mea inca ies aburi?

24 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Apa fierbe la 100 C atunci cand presiunea atmosferei e standard, 1013 hectoPascal. La presiuni mai mici fierbe la temperaturi mai mici și invers (vezi oala sub presiune).
Evaporare are loc tot timpul, și din gheață. E evadarea în atmosferă a unor molecule de apă din conținutul vasului.
Fierberea e evaporare forțată prin efectul adăugării de energie termica care aduce apa la temperatura ei de fierbere cand se rup legăturile dintre molecule și ele pot să zboare liber (stare gazoasa).

23 răspunsuri:
| a răspuns:

Definitia mai exacta este astfel:
Apa, la presiune de 1 Atm, are punctul de fierbere la 100 grade Celsius, temperatura peste care va exista doar in stare gazoasa.
Ca urmare, temperatura apei lichide nu se ridica peste 100 grade, ceea ce este exploatata in multe domenii, ca de exemplu in cofetarie.

Nu inseamna insa, ca apa sa nu se evapore si din stare lichida sau chiar si solida!
Evident, evaporarea este cu atat mai intensa, cu cat temperatura este mai ridicata.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

Si ce legatura are evaporarea apei cu fierberea, sau cu cofetaria? Normal ca apa se evapora din nstare lichida si solida, alte stari nu prea mai are, asta daca trece in gazoasa.Apa se evapora si la minus 20 de grade laughing aia oamenii nu inteleg, pentru ca se face confuzie intre fierbere si evaporarea, astea fiind 2 chestii diferite, fierberea este fierbere, evaporarea este evaporare.Fierberea este sau arata pana la cate grade se poate incalzi un material, o substanta, bine la anumite presiuni.
Zic eu, daca gresesc nici o problema spune si ma pot corecta. Sper ca nu te superi ca am spus si eu ceva.
Am spus ceva mai mult pentru ca 90% sau poate si mai mult dintre oameni confunda fierberea apeai cu evaporarea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Fierberea = evaporare (se desprind legaturile de atractie moleculara), DAR evaporarea NU este neaparat si fierbere.
Este la ca exemplul urmator: daca ti-i foame mananci mancare, dar daca ai mancare ne trebuie neaparat sa si mananci.

Cofetaria (si nu numai) foloseste limita de fierbere al apei (100grade Celsius) pentru a prepara produsele la temperatura (100grade) la care componentele nu se ard. Prepararea se face "deasupra aburilor" (intreab-o pe mama /bunica /nievasta /Google despre detalii big grin )

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Ai raspuns singur. Te citez:
1. "Si ce legatura are evaporarea apei cu fierberea"
2. "90% sau poate si mai mult dintre oameni confunda
fierberea apeai cu evaporarea."

Sensul discutarii la un loc a fierberii si evaporarii (care au elemente comune dar si difera) este de a clarifica pe cei care nu stiu, de a-i ajuta pe cei care studiaza fizica sa o faca nu mecanic si scolastic ci prin asocieri intre fenomene si evidentierea tot timpul a semnificatiei fizice a fenomenelor. La rindul ei, aceasta abordare pedagogica duce la eliminarea problemei nr 1 a scolii românesti, aceea ca produce elevi timorati, analfabeti functionali.
Zic si eu... :-)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca apa trece in faza gazoasa?

Daca porumbeii pot zbura cum se face ca am vazut un porumbel zburand?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca apa trece in stare gazoasa?!?

Daca porumbeii pot zbura cum se face ca am vazut un porumbel zburand?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Inferno):

Daca porumbeii pot zbura cand au aripi cum se face ca am vazut un porumbel cu aripa rupta zburand?
Ratezi ideea intrebarii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Avaricum):

Pai aburul e apa in stare gazoasa, asa ca prezenta lui dovedeste ca apa trece intr-adevar in faza gazoasa, asa cum ai presupus si tu initial ca ar trebui sa se intample.
Deci ce sens mai are sa ne intrebam "De ce?„

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru că te-ai jucat cu focul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Trecerea apei de la stare lichidă la stare gazoasă se face prin evaporare, adică aburii...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pt ca apa nu se evapora instantaneu, depinde de cantitate, o oala cu apa s-o faci sa dispara trebuie sa incalzesti destul la ea, pana sa se evapore toata apa. Evaporarea are loc la suprafata apei, adica sa aiba si unde evaporalaughing nu poate apa sa zic de la fundul unei oale sa se evapore ca nu are unde.Va trebuia ca toata apa de deasupra sa dispara ca cea de la fund sa se duca si ea.
Acum nu stiu exact ce cana ai tu, ce aburi ai, sau ce anume mai ai acolo, daca mai ai ceva.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru relian):

Sa o luam altfel, daca lasi de exemplu o cana cu apa la temperatura camerei, nivelul apei va scadea fiindca se evapora. Oceanele se evapora si ele ca sa formeze norii.

Ce nu inteleg eu este de ce se intampla evaporarea la temperaturi sub 100c, si cu ce difera fata de fierbere. Recunosc ca sunt praf la fizica si asta e o chestie pe care n-am inteles-o

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Avaricum):

De ce se intampla evaporarea apei sub temperatura de 100 de grade celsius?
Cum de ce? Pentru ca apa se evapora la orice temperatura, aia e tot.
Eu cred ca tu ai incurcat evaporarea cu fierbirea.Deci sunt 2 chestii diferite, ca urmare trebuiesc tratate diferit.
EVAPORAREA APEI are loc la orice temperatura chiar si iarna.
FIERBEREA APEI are loc doar la 100 de grade, asta la presiunea atmosferica.
Asta e tot.Una este evaporarea alta este fierberea apei.
Tu iarna daca spei haine, le pui afara unde e ger, deci minus grade hainele se vor usca oricum.Asta e evaporarea, trebuie sa cauti de fapt ce este evapoararea si cand anume are loc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Avaricum):

Tu trebuie sa retii un singur lucru in viata asta - orice in universul asta este chimie si fizica, aia e tot. Universul pe asta se bazeaza.
Sa revenim la apa noastra.
Apa este ce anume? Treb sa plecam de la atomi, cred ca stii cei ala un atom.Apa este de fapt o molecula.Ce este molecula? Molecula este de fapt mai multi atomi diferiti, deci atomi diferiti legati uni de altii.In cazul nostru molecula de apa are doar 2 atomi diferiti si anume 2 atomi de H si 1 atom de Oxigen.Acesti atomi stau legati intre ei prin legaturi.Acu trebuie sa vorbim ce este aia o legatura laughing dupa cum vezi trebuie sa mergi pas cu pas, altfel nu ai cum intelege.
Legaturile ce sunt? Pt asta trebuie sa stii despre atom, dar nu mai mergem inapoi acum.Stii ca atomul este neutru din pct de vedere electric,sau asa are tendinta sa fie,deci un atom asta cauta,el mereu va cauta,nu ma intreba de ce, trecem peste, deci el cauta mereu sa isi faca ultimul strat de electroni stabil.Ce e ala strat stabil de electroni pe ultimu strat? Cum am spus atomu tinde sa fie neutru, neutru inseamna sa aiba parti, piese zile cum vrei cam la fel, sau daca nu-s la fel sa se anuele unuele pe altele.In cazul asta un atom neutru electric trebuie sa aiba acelasi numar de electroni si de protoni,asa este el neutru si asa se simte el bine laughing adica stabil.

Ok acum stii astea,sau trebuie sa le stii tu dejalaughing Deci apar situatii,temperatura, presiune etc in care atomii pierd din piese, asa cum este cazu aici pe Pamant, deci Hidrogenu sau Oxigenul nu stiu exact care si cum devin instabili, adica pierd electroni, pentru ca electronii sunt la marigina unui atom.Acum cand atomii pierd electroni ce fac? Vor cauta sa ia elctronii pierduti de altundeva,de la alti atomi daca poate, asa ca ce fac? Se cupleaza se ajuta uneori unu pe atu, un atom cu mai multi electroni, ca si ala tot instabil este daca are mai mult sau mai putin, deci unu cu mai multi se cupleaza cu alt atom care are mai putini electroni si stau impreuna, isi da unu altuia...2009 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Avaricum):

Am uitat sa zic, cu cat temperatura este mai mare cu atat si evapoarea are loc mai rapid.Moleculele primesc mai multa energie, sau sunt mai multe molcule care primesc energie suficienat sa se poata elibera.
Fierberea este de fapt temperatura la care poate apa sa ajunga si sasi mentina starea.
Apa nu se evapora la 100 de grade,in afara de aceasta temperatura in cazul fierberii, mai este nevoie de ceva energie in plus, nu mai stiu exact cat dar ceva energie ca apa sa se poata evapora, deci asta in cazul fierberii, nu doar alea 100 de grade is suficiente.Dar la fierbere cu evaporare intervin si alti factori, este vorba si despre presijne, de umiditatea din aer etc.Alte povesti, alte intrebari.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru relian):

Caa sa nu zici ca ai scris degeaba afla ca am citit tot laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Avaricum):

E bun daca ai citit, acu daca ai inteles ceva, aia numai tu stii laughing
Eu dupa ce vad pe aici tot nelamurit esti.Intreaba mai clar ce anume vrei sa stii.Eu am spus ce este aia evapoararea apei, am aratat cum are loc. Daca tu ai intrebat altceva, intrebarea pusa de tine este gresita din starat, adica apa nu se evapora la 100 de grade cat spui in intrebare.

A doua chestie, de ce mai iese aburi din cana ta? Ies aburi pentru ca pe suprafata canii, pe peretii acelei cani mai exista o pelicula foarte subtire de apa, aia se evapora si asa vezi tu aburul ala.

Asta e tot.Aia cu 100 de grade e gresit, apa se evapora la orice temperatura.Asta o invata tot poporu la fizica, nu mai stiu exact in ce clasa, dar se pare ca majoritatea popurului incurca rata cu gasca laughing serios, nu esti singurul, cred ca 99% din oameni cred ca si tine, asta cu evaporarea la 100 de grade,asa ca nu e atat de grav,chestia este sa retii acum adevaru,asta este important,nimeni nu s-a nascut invatat,sau chiar de au fost la scoala se uita,multe chestii le uiti,asta daca nu le folosesti zilnic.

Daca am scris degeaba,iar tu ai citit totusi, asta arata clar ca degeaba am incercat sa iti arat cum sta treab, e si mai rau daca chiar nu ai priceput nimic, trebuie sa o iei de la zero cu fizica si chimia, exact cum ai spus tu intr-un raspuns, esti praf la fizica laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Tocmai asta e intrebarea.
Stiut ca 1) in conditiile in care unui vas cu apa i se transfera continuu energie calorica suficienta si 2) apa fierbe la 100 C (in conditii normale de presiune atmosferica) si 3) fierberea duce la evaporare de ce apa care fierbe deci ajunsa la 100 C nu numai ca nu se evapora instantaneu ci mai si dureaza o perioada pana cand tot volumul dispare.
Raspunsul trebuie sa fie ca apa care inca mai este in vas DE FAPT inca nu intruneste in totalitate (toata masa, toate moleculele) conditia T=100 C. Vaporizarea se face si in interiorul volumului de apa supus la fierbere (acele bule) nu numai la suprafata apei si totusi nici asta nu duce la vaporizarea instantanee, nici macar la o vaporizare mai rapida.
Concluzia care se trage este ca volumul de apa ramas inca nu intruneste conditia, ci exista portiuni care inca sunt la T

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Din apa fierbinte (aproape de 100 C) acele molecule care apuca sa ajungă la 100C devin abur și parasesc oala FURİND însă căldură de la restul moleculelor care în felul asta au mai puțin de 100c și își așteaptă rindul sa atingă 100C. Procesul se repeta. E ca și cum moöeculele h2o lichide stau la coada să-și primească porția de căldură de la celelalte ca să poată să-și ia zborl în forma gazoasa (abur). Acești aburi pot avea ceva peste 100C, altfel ar cădea în oală înapoi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru ALGator):

Frumos explicat, dar ce se intampla si de ce apa se evapora la temperaturi mai scazute? De exemplu cand se usuca ceva ud. Ala tot abur e? Dar norii ce sunt?

Si o obiectie - aburul iesit din oala nu prea are cum sa ramana la 100, dar nu condenseaza inapoi in oala pentru ca ii trebuie un nucleu, un suport solid (adica tavanul sau gramul)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru ALGator):

Interesant ce spui, dar este gresit.Bine nu stiu de ce mai toti oamenii incurca ratele cu gastele laughing ce are a face evaporarea apei cu fierberea, asta nu prea inteleg, adica de ce cred oamenii ca apa se evapora cand fierbe.Cand apa fierbe se evapora mai rapid aia e tot, dar evaporarea are loc la orice temperatura, la oricare si gheata se evapora.

Ai spus o alta chestie gresita ca apa sau molecule care atinga 100 de grade isi iau zboru, asa apoi ai spus ca ele mai iau ceva temperatura de la alte molecule, ca urmare ele au peste 100 de grade, altfel ar cadea in oala iar laughing esti sigur ca asa stau lucrurile?
Ai citit tu ceva dar nu prea ai stiut ce, ori nu stii sa explici.Molecule alea de apa la 100 de grade ca sa poata sa isi ia zboru cum tu spui, adica sa se rupa de restul moleuclelor, intr-adevar mai are nevoie de ceva, dar nu de peste 100 de grade, au nevoie de mai multa energie, de o cantitate mai mare de caldura, ATENTIE cantitate mai mare nu temperatura mai mare, deci undeva la vreo 50 de calorii ca sa poata sa evadeze.Sau nu stiu exact undeva ceva de genul asta.

Apa nu poate avea mai mult de 100 de grade, asta la presiunea normala, asa la presiuni mari poate fierbe si la 2 sute, nu chiar daca cam ceva de genul asta.

Conculzia este ca nu vad ca raspuns sa bagi fierberea in aceiasi oala cu evaporarea.Ca prin fierbere se si evapora apa este farte adevarat, dar asta nu este un raspuns.
Daca asa crezi tu ca apa se evapora doara la 100 de grade, atunci toata apa din aer, apa evaporata din oceane cum are loc? Sa nu vii sa spui ca oceanele fierb laughing
Hai sa mai dau un alt exemplu.Acasa,acum nu stiu daca stai la casa, dar cei care stau au vazut ca iarna cand se spala rufe, se intind afara unde este frig, minus grade celsius, apoi in 2 zile rufele sunt deja uscate laughing Cum explici? Iti zic eu apa din rufe sa evaporat exact cum se evapora si vara, doara ca vara se evapora mai rapid, datorita temeraturi mai mari.

Scuze ca ma bagai si eu dar este bine sa se retina...2007 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Este foarte bine că ai intervenit să faci corecții necesare în ceea ce am scris.
Totuși e și o neînțelegere. Eu am scris, ca și tine, că apa (orice alt lichid) se evaporeaza în orice condiții, adică fără fierbere (aport extren de energie termică) chiar și în stare solidă.
Temperatura este o măsură, expresie directa a energiei termice dintr-un corp, cauzată de agitația termica. Q=mc delta(t) unde m și c sînt constante. Deci nu te contrazic.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Aici daca te uiti, te ajuta? http://www.scritub.com/......D82354.php

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează