NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

De când am devenit mai conştientă cu privire la importanţa melatoninei şi condiţiile producerii acesteia, am început să mă culc mai devreme, chiar dacă nu mi-e somn. Voiam, însă, să aflu dacă şi lumina artificială afectează producerea melatoninei şi, cercetând, am dat peste acest articol: http://www.descopera.ro/......ru-nocturn
Mi s-a părut foarte educativ. Mi-am instalat şi F. lux http://justgetflux.com ca orele petrecute în faţa calculatorului înainte de culcare să fie mai puţin dăunătoare (chiar acum mă bucur de o lumină a monitorului foarte caldă). Vi-l recomand şi vouă.
Apoi am descoperit încă câteva articole instructive, cum ar fi: http://www.medicalstudent.ro/......ersat.html
Ce ziceţi, găsiţi utile aceste informaţii? Sper că da, pentru că am tot văzut întrebări despre dificultăţi de a adormi şi oboseala resimţită la trezire. Cred că treaba asta cu melatonina ar fi una dintre explicaţiile cele mai probabile.
Ce alte ciudăţenii interesante ştiţi despre somn şi procesele din timpul acestuia?
...aoleu, ce face ştiinţa dintr-o pasăre de noapte!;))

48 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Lasa, imi iau melatonina de la farmacie, si poate dorm dus. happy
Dincolo de gluma, gasesc util ce ai scris, mai ales ca si eu am vazut pe aici ca unii se pling ca nu pot dormi.
Despre somn:
1)Exista o anumita ciclicitate, fiecare din noi trece printr-un ciclu de somn intre 1, 1/2 si 2 ore. Daca iti stii ciclul, si se poate afla usor, te culci si te scoli normal, fara ceas sau altceva, si incerci sa incadrezi somnul in cicluri tinind cont de cit poate fi unul, atunci poti sa te setezi sa te scoli chiar cand suna ceasul, asta am experimentat. Daca stii ca ai ciclul de 1, 1/2 ore, dupa fix 6 ore te vei trezi fara probleme atunci cand va suna ceasul, pentru ca organismul va fi setat sa o faca deja. Mai mult, poti pierde un ciclu pe noapte, trezindu-te sa zicem dupa doua cicluri, si facind ceva ce trebuie urgent, dar trebuie sa ai grija sa te culci cand a trecut vremea unui ciclu, pentru ca automat de te vei fi culcat, te va lua somnul. Si ziua nici nu vei simti ca nu ai dormit, creierul nu percepe acea lipsa de somn. Eu de multe ori ma trezec in jurul orei trei, si fac chestia asta. Si ma culc in jurul orei 5, si a doua zi nu am probleme.
2)Visurile sunt un fel de Recycle Bin al creierului, ce nu ii e de folos, se transforma in vise pentru a nu supracapacita memoria. Visam foarte mult, noapte de noapte, de regula dupa fiecare ciclu de somn, dar se zice ca uitam peste 85% din vise. Si un lucru e sigur, daca cineva nu isi aduce aminte de loc de vise, ceva nu e in regula.
3)Ciinii dorm bine, si de am putea face si noi la fel, ar fi extraordinar. Au sase sau sapte cicluri de somn pe noapte, dar dorm doar 10-15 minute, cu pauze de cateva zeci de minute intre ele!

| NOname explică (pentru cristi202):

Şi dacă mă trezesc ca să fug la baie de mai multe ori pe noapte, nu întrerup acele cicluri?

| cristi202 a răspuns (pentru NOname):

Depinde de organism, si de ce probleme ai.De regula, si mictiunea este reglata in somn, deci vei iesi daca esti o persoana sanatoasa atunci cand se termina un ciclu, te trezesti (din cate stiu, uneori ne trezim la sfirsitul ciclurilor pentru cateva secunde, dar nu suntem constienti dimineata ca am fost treji), si simti nevoia sa te duci. Daca insa ai probleme serioase, atunci somnul e tulburat si e ca si cand te-ar trezi cineva, doar ca te trezeste o nevoie stringenta.

| VerginicăVacăGrasă a răspuns (pentru NOname):

Inseamna ca ai diabet

| NOname explică (pentru VerginicăVacăGrasă):

laughing Nu, înseamnă că mă hidratez bine.

| KEiGHT a răspuns (pentru cristi202):

Salut, omul are ciclul de somn de o ora si jumatate!

| cristi202 a răspuns (pentru KEiGHT):

Pe incercate? happy
Variaza, de la om la om, si chiar si la fiecare om, tine cont de varsta sau anumite situatii. In general, e intre 1.5 si doua ore.
Al meu e de 1 ora si 45 de minute. Chiar media.

| Violleta2022 a răspuns:

Am folosit melatonina o bucata buna de vreme si da, este foarte buna pentru a avea un somn odihnitor linistior si o zi foarte buna dupa aceea.

| NOname explică (pentru Violleta2022):

Jasmina00, tu vorbeşti de suplimente, iar eu mă refeream la melatonina produsă de corpurile noastre în mod natural. happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Bine punctat (y)

| Drimmero a răspuns:

Un subiect delicat despre somn ar fi zic eu asa numita 'paralizie in somn',, cand visezi cu ochii deschisi si nu te poti misca, chiar am patit pe pielea mea de 2 ori.

| T0T a răspuns:

Interesante informații și mai interesant mi se pare acel program. Eu de exemplu la telefon nu prea îmi setez luminozitatea prea mare. M-au și întrebat unii dacă nu mă dor ochii însă mi se pare mult mai comod cu o lumină mai scăzută, care să nu îmi deranjeze ochii. Noapte setez luminozitatea, dacă stau pe telefon, aproape pe minim. La pc nu prea umblu eu la luminozități și chestii că pentru a obține culori ok și să se vadă ok nu e așa simplu și nu aș sta să îl tot setez. De aceea zic că poate voi încerca și eu programul să văd cum e. Cu siguranță dacă nu pentru somn aș face-o pentru a mă relaxa, a mă simți mai bine. O lumină puternică, "țipătoare" parcă și accentuează starea de oboseală
Eu unul nu prea am probleme cu somnul doar că îmi place să mă culc târziu și să dorm mult. Am observat dimineața că de multe ori nu maică-mea e cea care mă trezește pentru a merge la facultate ci, când sunt liber, lumina solară, deși aș mai fi dormit...Eh pentru asta acum am draperii și e ok când nu uit să le trag. Nu prea am informații wow, am zis mai mult din experiențele personale.

| NOname explică (pentru T0T):

Da, programul e foarte fain. Se activează automat la apus şi se dezactivează la răsărit. L-ai instalat, l-ai setat şi ai uitat de el. Face totul singur. Ochii mei îi mulţumesc. big grin

| Fatamuntilor a răspuns:

Bravo tie ca te culci mai devreme, poate NU vom mai avea,, pasari de noapte''' pe site.Sau cu una mai putin!rolling on the floor
Apoi somnul te face mai despept, corect?
In ceea ce ma priveste dorm si fara melatonina. Adorm in mai greu cand am unele probleme de rezolvat, ma gandesc noaptea la ele.Atunci ma resimnt, dar ma refac in 2 nopti.
Cand merg noaptea sau spre dimineata la baie, o fac cu ochii intredeschisi, nici nu aprind lumina la baie, si adorm la loc
Cateodata simt ca si cum m-as pragusi.
Citisem despre vise chiar azi dimineata ca se produc in timp real -poate dura si o ora, dar nu prea cred.
PS.Al doilea link nu merge!

| NOname explică (pentru Fatamuntilor):

Da, mersi, acum văd şi eu. Încearcă-l pe acesta: http://justgetflux.com
Cât despre melatonina, nu dormi tu fără ea, poate doar fără suplimente.;))

| aXy99 a răspuns:

De ce intre orele 22:00 si 00:00 ai dormi mai bine? Nu inteleg logica din spatele acestei afirmatii. Faptul ca am creat un fus orar si l-am impartit in 24 de unitati (numite ore) nu inseamna ca ar acele ore ar valora ceva. In fiecare zi raportul noapte/zi se schimba, deci si orele acelea 22-00 se schimba si ele, de aceea mi se pare ca este o tampenie sa te culci la ora 22.

| NOname explică (pentru aXy99):

Este vorba de nişte procese chimice din organism. Nici eu nu le înţeleg prea bine, dar cert este că de când mă culc mai devreme, mă simt mai odihnită (şi probabil sunt şi alte efecte, care se vor vedea în timp).

| aXy99 a răspuns (pentru NOname):

Efectul placebo happy

Procesele alea nu au loc la ora 22:00

| NOname explică (pentru aXy99):

Aha, că tu eşti doctor în ale proceselor şi le ştii pe toate. big grin

| aXy99 a răspuns (pentru NOname):

Faci niste afirmatii si nu ai argumente solide. Tu ai pus intrebarea, nu eu.

| NOname explică (pentru aXy99):

Aha, eu sunt aia cu afirmaţii. big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu-i de mirare ca intrebarea ta este recomandata. Eu unul le gasesc foarte utile si iti multumesc foarte mult pentru ceea ce faci. Chiar ma aflam in cautare de raspunsuri de acest gen pentru ca si eu ma aflu printre pasarile de noapte.

| NOname explică (pentru anonim_4396):

happy cu drag.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Intrebarea poti tu singur sa o recomanzi, doar selectezi asta cand o postezi.

Răspuns utilizator avertizat
| Teffan a răspuns:

"Ce alte ciudăţenii interesante ştiţi despre somn şi procesele din timpul acestuia?"

Stiu ca multe pasari de noapte stau in cautare de prada pe timpul noptii,doar ca diferenta consta in faptul ca pasarile de noapte umane nu sunt odihnite in timpul zilei.

In timpul noptii sunt imprastiati pe ecranul vietii,monstrii, care sunt la fel de groaznici precum o zi fericita, visata.

Sentimentul:
Al unei catele care i s-au furat puii.

Legatura cu subiectul intrebarii:
Inexistenta, precum natura intunericului.



Mintea:
Filozofica, nu stiintifica.



Nu sunt fumat.

| KEiGHT a răspuns (pentru Teffan):

Numai aberatii scrii din dorinta de a scrie tampenii si de niciun ajutor!
Daca nu poti impresiona cu inteligenta, de ce sa nu impresionezi cu tampeniile?! Daca nu ai un raspuns elocvent, sari peste subiect, e SIMPLU!

| Teffan a răspuns (pentru KEiGHT):

Tot ce am scris, are sens.
Doar ca îmi place sa îmi împachetez compunerile intr-o ceata metaforica in așa fel încât sa gândească oamenii si sa deslușească ce am vrut sa spun.

| BlyeeetAK47 a răspuns:

Somnul e o masina a timpului. Te culci, iar peste o secunda... boom. Te aflii 10 ore in viitor.

| NOname explică (pentru BlyeeetAK47):

Interesantă perspectivă. big grin

| Jigokunokishi a răspuns:

O chestie pe care am auzit-o de la un profesor despre somn e faptul ca e bine sa dormi intre orele 22 si 24. Ca niste studii facute pe nu stiu cine a demonstrat ca intre orele de mai sus te odihnesti mai bine. Si zicea un var de-al meu care e ceva IT-ist ca daca inainte de culcare nu statea la pc sau tv i mai degraba citea ceva se trezea mai odihnit. Si informatiile gasite de tine sunt interesante si utile, o sa incep si eu sa fiu mai atent la lucrurile care influenteaza secretia melatoninei happy

| NOname explică (pentru Jigokunokishi):

Aşa să faci! happy
Am auzit şi eu de faza cu orele 22:00-00:00 (de la Dr. Călin Mărginean), de aia şi încerc să mă obişnuiesc să mă culc pe la 10 seara, să nu pierd acel interval. Noapte bună, apropo! big grin

| Jigokunokishi a răspuns (pentru NOname):

Eu de 2 ani imi propun sa ma culc la 10, dar rareori reusesc. Daca ai succes cu asta sa-mi dezvalui si mie secretul tongue Noapte buna! happy

| cristi202 a răspuns (pentru Jigokunokishi):

Asa este! Daca te culci la 22 si te scoli la 5 esti mult mai odihnit decat daca te culci la 1 si te scoli la 10. Cele doua ore, de la 22 la 24 sunt cele mai bune pentru somn. Trist e insa ca in ziua de azi cei mai multi dintre noi le pierdem.

| NOname explică (pentru Jigokunokishi):

Secretul e să stingi totul prin casă şi să te bagi în pat. Apoi, mai devreme sau mai târziu, vrei, nu vrei, tot adormi. Acum, de exemplu, e 7 şi sunt super odihnită. Încearcă! big grin

| darkwisper a răspuns:

Somnul este un subiect foarte cercetat de oamenii de stiinta, insa nu se stie foarte bine cum functioneaza si cum de unii oameni dorm mult iar altii dorm putin dar se simt bine.
Eu spre exemplu daca dorm 5 ore, sunt bine, daca dorm mai mult sau mai putin sunt varza.
Un regim de somn la o ora si trezirea la o ora iti poate seta organismul sa fie activ in acele perioade si iti va fi destul de usor sa te trezesti.
Lumina albastra chiar te tine treaz, dar poti evita asta cu somn programat, ca o rutina. Asadar, nu va avea un impact asa mare asupra somnicului.

Dupa 2 ani de hibernare pe TPU, m-am trezit si eu.
Sper sa va ajute si pe voi "bufnitelor" de noapte sau "liliecii".

| KEiGHT a răspuns:

Salut, problema melatoninei este strans legata de alimentarea ta cu fluor, cu cat mai mult fluor cu atat mai putina melatonina in organism vei avea! Direct raspunzatoare de aceasta substanta este EPIFIZA (Glanda Pineala) care se calcifiaza cauzat de consumul de apa de la robinet cu fluor sau din pasta de dinti cu fluor (cica albeste dintii* sanki, calcifiaza lichiudul din glanda pineala). Reflecteaza! Serotonina este eliberata tot de EPIFIZA pe parcursul zilei odata cu mijirea zorilor cand intra lumina in casa. happy

| NOname explică (pentru KEiGHT):

Interesant, dacă informaţiile sunt veridice. Mulţumesc.

| Steaua10 a răspuns:

"Tumescența peniană nocturnă" este probabil cea mai interesantă "ciudăţenie legată de somn şi de procesele din timpul acestuia" big grin

| Alexxxaa1010 a răspuns:

Cum reusesti sa te culci mai devreme, chiar daca nu ti-e somn? laughing
Impartaseste-ti secretul cu noi!

| NOname explică (pentru Alexxxaa1010):

Stingi totul, închizi ochii şi aştepţi până adormi, nu e mare filosofie. big grin

| Alexxxaa1010 a răspuns (pentru NOname):

LA mine nu tine asa cevalaughing)

| NOname explică (pentru Alexxxaa1010):

E, la oricine ţine, trebuie doar să ai răbdare şi să fii perseverentă. big grin

Răspuns utilizator avertizat
| AdryFlorea a răspuns:

Ă nu stiu pui întrebări interesante
Mie mi se pare fascinant cum corpul nostru ne ține treaz și respirăm în timp ce dormim și nu suntem conștienți că respirăm

atât am de zis că nu pot mai mult

| Respekt a răspuns:

Somnul te adoarme.