| SG1995 a întrebat:

De ce vedem în culori?
Știu că aceste nu au existență proprie deci, why?

Răspuns Câştigător
| tehno125482 a răspuns:

Totul în jurul nostru este culoare: macii sunt roșii, panseluțele sunt mov, iarba este verde, iar cerul este albastru. Vedem toate aceste culori datorită celulelor specializate din ochii noştri, numite celule cu conuri, despre care am mai vorbit recent. Este timpul să vedem care este mecanismul prin care reușim să vedem culorile.
Atunci când lumina se proiectează asupra un obiect, de exemplu o lamâie, obiectul absoarbe o parte din lumină și reflectă cealaltă parte. Proprietățile obiectului respectiv determină care lungimi de undă sunt reflectate și care sunt absorbite.

Pentru o lămâie coaptă de exemplu, sunt reflectate lungimile de undă de aproximativ 570- 580 de nanometri. Acestea sunt lungimile de undă ale luminii galbene. Când ne uităm la o lămâie, lungimile de undă ale luminii reflectate determină culoarea pe care o vedem. Undele de lumină sunt reflectate pe coaja de lămâie și sunt proiectate apoi pe retina sensibilă la lumină din partea din spate a ochiului nostru. Acesta este momentul în care intervin celulele cu conuri.
Celulele cu conuri sunt un tip de fotoreceptori, respectiv celulele mici de la nivelul retinei care răspund la lumină. Cei mai mulți dintre noi avem aproximativ 6 până la 7 milioane de celule cu conuri, și aproape toate sunt concentrate pe o zonă de 0, 3 mm de pe retină, numită fovea centralis. Nu toate celulele cu conuri sunt la fel. Aproximativ 64% dintre ele răspund cel mai puternic la lumina roșie, în timp ce aproximativ o treime răspunde în principal la lumina verde, iar alte două procente răspund mai puternic la lumina albastră. Lumina galbenă reflectată de lămâie stimulează celulele cu conuri ale ochiului, în diferite grade. Semnalele nervoase ale celulelor cu conuri sunt transmise către cortexul vizual de la nivelul creierului, care prelucrează informația și o transformă într-o culoare: în cazul nostru galben.
Oamenii, cu cele trei tipuri de celule cu conuri sunt mai buni în a discerne culorile decât cele mai multe dintre mamifere. Totuși, multe dintre animale prezintă un avantaj net când vine vorba despre perceperea spectrului culorilor. Multe păsări și pești au patru tipuri de celule cu conuri, care le permit să vadă lumina ultraviolet sau lumină cu lungimi de undă mai scurte decât ceea ce ochiul uman poate percepe. Unele insecte pot vedea, de asemenea, în ultraviolet, fapt ce le-ar putea ajuta să vadă diferite modele pe flori, care sunt complet invizibile pentru noi.
Dacă doriți să faceți un mic experiment, ca să vizualizați ceea ce văd unele insecte, intrați într-o cameră fără lumină (scăldată în beznă) cu o lanternă cu lumină violet. Iar dacă acest experiment nu ajută (nu găsiți nimic care să reflecte lumina ultraviolet din acea cameră), aduceți-vă aminte de discotecile cu lumină ultraviolet!

| SG1995 explică (pentru tehno125482):

Mulțumesc că mi-ai reamintit.

6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Scoala Discovery-Fizica-Lumina si spectrul electromagnetic
https://www.youtube.com/watch?v=akEjVNCRjdo

| T0T a răspuns:

Din cauza construcției ochiului uman. În funcție de lungimile de undă ale undei luminoase ochiul nostru percepe diversele culori. Nu toți le percepem la fel însă în mare e ceva general.

| Mădă0611 a răspuns:

De ce fiecare lucru are un miros? Inca nu te-ai prins ca totul e pentru supravietuire? Nimic nu miroase de fapt, dar in functie de ce emana/produce, creierul nostru ii atribuie un anumit miros: respingator cand ceva e daunator, atragator cand ceva ne e folositor. Proteinele dezintegrate ne sunt foarte daunatoare. Ai mirosit carne stricata? Broastele galbene sunt otravitoare. Petele de pe plante sunt semne ale prezentei unor daunatori care odata ajunsi in organism ne fac rau. Nimic nu exista fara perceptie, iar ea exista in scopul supravietuirii/protejarii organismului.

| Clorox a răspuns:

Pentru ca lumina...

| ThePrinceJoker a răspuns:

Vedem ceea ce ne inconjoara numai daca este lumina. Dar lumina care bate asupra unui obiect este in parte absorbita si doar o parte este reflectata spre ochii noastri. Culoarea unui obiect depinde de culoarea luminii pe care acesta o reflecta: o rosie apare de culoare rosie deoarece reflecta rosu si absoarbe toate celelate culori. Obiectele albe, in schimb, reflecta complet lumina, in timp ce obiectele negre absorb aproape toata lumina.