| liviu00 a întrebat:

Deoarece multor persoane teoria evolutionista li se pare aberanta/ilogica/fara baze stiintifice/contraintuitiva/improbabila/imposibila as dori sa ma lamuresc cam ce sustine teoria creationista si de ce este aceasta mai intuitiva/logica.
Asadar rog adeptii creationismului sa isi spuna parerea despre cum au aparut speciile.

15 răspunsuri:
| syme a răspuns:

Daddy,
Nu te contrazic in ce priveste evolutia. Sunt agnostic in domeniu. Insa a veni, cum vii tu, si a afirma ca amigdalele sunt inutile este crima la adresa stiintei. Eu inteleg ca te inspiri mult din google si youtube, insa poti fi linistit o victima a internetului. Eu zic sa folosesti internetul, nu sa fii o victima a tampeniilor.

regis
| regis a răspuns:

Mie mi se pare mult mai credibil ca speciile au aparut ca urmare a interventiei unui "arhitect", concret cum a fost creata fiecare specie, nu as stii insa sa spun.
Dar numai pentru ca EU nu am o explicatie mai logica, nu inseamna ca trebuie sa accept ca materia nevie a primit viata fara o interventie exterioara si ca mergand inapoi pe firul evolutiei vom gasi ca si stramos al omului o planta.
Atat de o parte cat si de alta exista destule intrebari la care nu s-a raspuns, iar atata timp cat nu se vor primi aceste raspunsuri va exista si controversa. Cert este ca ambele ar trebui prezentate ca TEORII, iar "dovezile" de genul celor prezentate de daddy ca si indicii.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Ce parere ai de poezia asta?

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
si nu ucid cu mintea mea tainele,
ce le-ntalnesc in calea mea
in flori, in ochi, pe buze ori morminte.

Lumina altora sugruma vraja nepatrunsului ascuns
in adancimi de intuneric,
dar eu, eu cu lumina mea sporesc a lumii taina–
si-ntocmai cum cu razele ei albe luna nu micsoreaza,
ci tremuratoare mareste si mai tare taina noptii,
asa imbogatesc si eu intunecata zare
cu largi fiori de sfant mister
si tot ce-i nenteles
se schimba-n nentelesuri si mai mari sub ochii mei -
caci eu iubesc si flori, si ochi, si buze, si morminte.

Bucura-te de viata, nu ai sa reusesti sa o hack-uiesti.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

@daddy crezi ce vrei, daca te lasa sa dormi bine noaptea happy
Si hai sa punctez un pic in dovezile tale evidente, cu speranta ca intelegi din timp ca toate aceste dezbateri sfarsesc intr-un punct mort. E alegerea ta daca accepti sau nu ca oamenii pot avea pareri diferite:
1. selectia naturala - Dupa ce logica adaptarea la mediu ar implica aparitia intamplatoare a vietii?
2. Cu atat mai mult cu cat evolutia este un proces lent, nu suntem martorii etapelor intermediare. Veriga lipsa?
3. Structurile similare si originea comuna nu sustin sau contrazic vreauna din teorii.
4. Perceptia noastra subiectiva este limitata prin urmare nu poate fi un punct de pornire axiomatic in cazul asta. Vederea ta la 2 km nu iti permite sa faci diferenta intre o caruta si un lamborghini, insa nimeni nu te impiedica sa iti imaginezi ca ar fi un dric.
5. Dupa ce lege a fizicii accidentele genetice ar sustine parerea ca viata a aparut accidental?
6. Faptul ca viata e asociata cu schimbarea nu implica automat faptul ca s-a declansat intamplator - ceea ce este atat de improbabil incat pare contradictoriu sa cauti sa argumentezi printr-o logica atat de limitata pe cat o avem ca si oameni.
Nu este evident ca puterea noastra de ratiune este peste necesarul de supravietuire insa sub potentialul de a cunoaste universul indepartat? Curiozitatea e naturala, insa posibilitatile ne limiteaza. E asa greu de acceptat ca nu intelegem unele lucruri incat trebuie sa etichetam neaparat fara a putea fi siguri? Mie mi se pare irational. Folosim resursele in favoarea noastra. Cei care traiesc mai impacati cu gandul ca nu sunt un accident miraculos mi se par suficient de rationali. Cei convinsi de un adevar nici macar nu se mai obosesc sa il dezbata.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

@liviu00 - erau comentarii pe aceleasi subpuncte la o afirmatie de mai sus.
1. Cum am specificat si eu mai devreme, dar cred ca la cealalta intrebare. Atunci o antiteza intre evolutionism si creationism este nepotrivita. Creatia unor puncte de pornire este suficienta pentru a o numi creatie, traseul putand fi lasat in desfasurare ulterior.
2. Afirmatia ar fi sustinuta daca ai arata intermediare intre ce si ce. Unde sunt maimutele in curs de a deveni oameni?
3. Diferenta intre dovada si presupunere este suficienta pentru a nu valida o afirmatie. Si daca suntem creati ramanem rude cu alte specii, doar ca suntem mai degraba "verisori" decat "stranepoti" :p

Cred ca ma retrag momentan din discutie, cred ca am lasat scris suficient si peste doua zile ramane ingropat in arhiva. Plus restul motivelor din raspunsul la cealalta intrebare a ta.

| daddy a răspuns:

Liviule lasa-i frate in pace sa traiasca in lumea lor
ii inteleg intr-un fel daca numai asa pot dormi linistiti noaptea prin a crede ca un zeu ii vegheaza din ceruri happy
imi sunt chiar simpatici big grin

| daddy a răspuns:

Revin cu un raspuns pe care l-am mai dat vizavi de evolutie

uite cateva dovezi clare ale evolutiei :
1. selectia naturala = Selecţia naturală este mecanismul fundamental al evoluţiei speciilor de plante şi de animale, constând în eliminarea (prin lupta pentru existenţă), a indivizilor cu însuşiri necorespunzătoare şi păstrarea indivizilor cu însuşiri avantajoase din punct de vedere biologic.
cu alte cuvinte cum am spus si in exemplul cu bacteriile rezistenta la antibiotice reprezinta un fenomen evolutiv pentru ca au suferit o schimbare si astfel vor supravietui si vor da aceste noi trasdaturi descendentilor.
alte principii ale selectiei naturale sunt faptul ca animalele pot da nastere la mai multi urmasi si ca aceeasi specie poate avea trasaturi distincte.
2. sunt fosile ale unor animale care arata tranzitia de la o forma la alta ( acest lucru nu poate fii observat cu ochiul liber pentru ca evolutia nu este un proces atat de rapid cum ar crede unii inceti la minte ) Archaeopteryx este cea mai veche fosila ce reprezinta tranzitia de la o reptila la o pasare daca dai un search pe google
3. omologia : multe animale prezintă structuri osoase şi musculare similare, ceea ce conduce la ideea unui strămoş comun
am mai spus si asta de o mie de ori structural si functional suntem cam la fel ca si animalele avem organe precum inima, plamanii, creierul, ochii, stomacul, ficatul pe care le au si ele si avem aceleasi functii biologice ( repsiratia, digestia, reproducerea )
4 embriologia : de-a lungul evoluţiei fetale, embrionii diferitelor vertebrate seamana intre ele
cum iti explici acest lucru? un embrion de cangur sau unul de om in primele stadii de evoluare sunt asemanatoare si apoi incep sa evolueze si sa capete unele diferente
5 atavismul care este reaparitile unor caractere ancestrale latente la plante si animale ( se intampla rar dar este adevarat ) sunt copii care se nasc cu "coada " sau cazuri de serpi cu picioare
din nou exceptand evolutia ce alta explicatie ar putea fii pentru asta?
6 organele vestigiale : părţi ale corpului care au devenit inutile: amigdalele, apendicele, parul etc.
uite dovezi care arata ca evolutionismul este cat se poate de real

| unu a răspuns:

Ricky Gervais te lamureste http://www.youtube.com/watch?v=E_EXqdJ4L7I

| liviu00 explică:

@zorialbi
Deci a fost un anumit moment in istorie in care au coexistat TOATE speciile?

| liviu00 explică:

@cristacheceliute
1. Teoria evolutiei nu spune nimic despre aparitia vietii. NIMIC. Iar aleatorul nu este influentat in niciun fel de mediu.
2. Noi suntem etapele intermediare.
3. Structurile similare nu dovedesc, dar sugereaza ca suntem inruditi cu alte specii.

| liviu00 explică:

@Tepes Ai vazuti bani cheltuiti pe oase. Dar intreb eu. Cati bani ai vazut cheltuiti pe dumnezei? Pe aia ii vezi? Sau doar ii platesti?

| zorialbi a răspuns:

O sa-ti dau cel mai simplu si mai clar raspuns: :) Dar depinde de credinta fiecaruia, daca nu crezi ca ceea ce scrie in Biblie e adevarat e greu sa crezi in creationism...Totusi, crezi ca un organism atat de bine pus la punct putea sa apara din viermi, bacterii sau mai stiu eu ce vietati care sa evolueze? Sau natura, cu asa o mare diversitate si frumusete, sa apara de la sine? Mie mi se pare foarte ilogic...
O sa-ti dau sa asculti daca vrei si o conferinta pe tema asta, a unui teolog care multa vreme a crezut in evolutionism pana cand devenind om de stiinta (matematician) si studiind mai bine problema a vazut ca de fapt probabilitatea de evolutie a speciilor este foarte mica, si astfel si-a dat seama ca intr-adevar Dumnezeu este Creatorul lumii.
http://www.neogen.ro/......2asetdfrob
Si acum sa revin la raspuns:
1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.
2. Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.
4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.
6. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!" Şi a fost aşa.
7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
9. Şi a zis Dumnezeu: "Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!" Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
11. Apoi a zis Dumnezeu: "Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!" Şi a fost aşa.
12. Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
13. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.
14. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele.
17. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
19. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra.
20. Apoi a zis Dumnezeu: "Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă în ele şi păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Şi a fost aşa.
21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările înaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
22. Şi le-a binecuvântat Dumnezeu şi a zis: "Prăsiţi-vă şi vă înmulţiţi şi umpleţi apele mărilor şi păsările să se înmulţească pe pământ!
23. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a cincea.
24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul fiinţe vii, după felul lor: animale, târâtoare şi fiare sălbatice după felul lor". Şi a fost aşa.
25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate târâtoarele pământului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!"
29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
(Facerea 1, 1-31)

| zorialbi a răspuns:

@liviu00: intai au fost create plantele, apoi animalele si la sfarsit omul. Deci speciile de plante si animale au existat de la inceput. Insa astazi omul a obtinut si variatii de la o anumita specie (de exemplu trandafiri albastri) prin inginerie genetica, nu a avut loc o evolutie.
Citeste si articolul urmator:
http://www.creationism.info.ro/blog69/S-a-umanizat-maimu%C5%A3a.htm

| adyth a răspuns:

@cristacheceliute poezia asta a picat la fix. Chiar mi-a placut. (Blaga?)
Cel mai bine, e sa lasam misterele sa'i fascineze si pe cei ce or sa vina... sa nu le distrugem noi toate iluziile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tu le iei separat mai liviule. speciile au fost create. dar evolutia poate fi un rezultat al creatiei. da am vazut schelete, teorii, bani.foarte multi bani si efort omenesc cheltuite pentru niste oase, lesuri, mumii cadavre, dar un rezultat concret nu. iar in biblie Rezultatele sunt concrete, si in privinta a orice de pe pamant se spune ca; nimic, dar nimic nu e nou sub soare.deci pot deduce de aici ca noi masuram timpul, si ne obosim mult cu asta, pe cand Dumnezeu nu are asemenea griji.pentru el 1ooo de ani, ca ziua de ieri care a trecut.